logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat/Peugeot/Citroen Boxer 2.2 HDI 2007 – przekładka silnika z wiązką, czy konieczne kodowanie?

pocztaarek 04 Lis 2025 23:31 489 7
REKLAMA
  • #1 21741832
    pocztaarek
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam,
    Wymiana silnika Boxera 2,2 l z 2007 r.
    Mam dwa Boxery z tymi samymi silnikami 2,2 l, moc 120 PS, skrzynia 6 biegów, oba prawie z tego samego rocznika: jeden 2007 r., drugi 2008 r.
    W jednym padło sprzęgło i skrzynia, w drugim silnik. Decyzja padła, iż silnik ma zostać przełożony do tego, gdzie skrzynia klękła. Mam pytanie, czy po przekładce kompletnego, uzbrojonego silnika z wiązką trzeba coś kodować, czy będzie chodzić bez dodatkowych zabiegów?

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21741894
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    Do zakodowania wtryskiwacze.
  • REKLAMA
  • #3 21742005
    pocztaarek
    Poziom 5  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    No właśnie, zdania są podzielone, z tego co słyszałem, nie jeden twierdzi, że w tych silnikach nie trzeba kodować, że same po czasie się skalibrują czy zaadoptują.
    Swego czasu miałem busa z tym silnikiem, w którym gość wymienił wtrysk bez kodowania, silnik normalnie pracował, ale wyświetlał błąd P1304 - programowanie wtryskiwacza, przyuczenie nie wykonane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21742088
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    pocztaarek napisał:
    Swego czasu mialem busa z tym silnikiem w którym gość wymienił wtrysk bez kodowania, silnik normalnie pracował ale wyswietlał błąd P1304 - programowanie wtryskiwacza przyuczenie nie wykonane

No to masz odpowiedź. Dokładnie nie pamiętam czy to w tym silniku ale był u mnie klient bo po wymianie wtryskiwaczy rozjechało się wszystko i tam była specjalna procedura do zrobienia, na 100% związane z wtryskami i wtedy auto ożyło tylko dokładnie nie pamiętam czy to ten silnik czy nie.
  • #5 21742302
    pocztaarek
    Poziom 5  
    Nie uśmiecha mi się wyciągać wtrysków, żeby odczytać numery, a z drugiej strony skąd wezmę kody. Czy jest możliwość kodowania bez tych kodów, Diagboxem czy Delphim, czy ewentualnie są zapisane i można je odczytać z poziomu programu przez podłączenie kompa do tego samochodu, z którego jest silnik?
  • Pomocny post
    #6 21743042
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5123
    Możesz kody odczytać przed przekładką za pomocą urząd,enia diagnostycznego
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 21743957
    pocztaarek
    Poziom 5  
    Cześć,
    Silnik już miałem wyciągnięty, ale spoko — po przekładce odpalił bardzo ładnie, no i równo pracuje; żadnych błędów, oprócz tradycyjnie EGR nie było.
    Na razie silnik pochodził około 10 minut, ale wychodzi na to, że nie trzeba wtrysków kodować. Gdzieś czytałem, że w tym silniku 2.2 Puma wtrysków Denso się nie koduje, no ale różnie to jest. Poskładam przód, pojeżdżę i dam znać.
  • #8 21745753
    pocztaarek
    Poziom 5  
    Witam ponownie,
    Z góry dzięki kolegom za podpowiedzi.
    W moim przypadku po wymianie silnika nie trzeba było nic programować/kodować, tylko fizycznie podmienić silnik, podłączyć, poskręcać. Silnik odpalił i pracuje bez zastrzeżeń.

Może komuś się przyda i pomoże moje doświadczenie.
    Dotyczy silnika 2,2 l HDi/Multijet/TDCi Euro 4: Boxer, Jumper, Ducato, Transit.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana kompletnego silnika 2,2 l HDi z wiązką w samochodach Fiat/Peugeot/Citroen Boxer z lat 2007-2008 nie wymaga obligatoryjnego kodowania po przekładce. W dyskusji podkreślono, że choć niektórzy użytkownicy zgłaszali błędy związane z brakiem programowania wtryskiwaczy (np. błąd P1304), w praktyce silnik po zamontowaniu i podłączeniu działa poprawnie bez dodatkowej kalibracji. Wtryskiwacze Denso w silniku 2.2 Puma według niektórych źródeł nie wymagają kodowania, a kody wtrysków można odczytać za pomocą urządzeń diagnostycznych takich jak Diagbox czy Delphi przed demontażem. Ostateczne doświadczenia wskazują, że po fizycznej wymianie silnika i podłączeniu wiązki jednostka napędowa odpala i pracuje bez błędów, co potwierdza brak konieczności programowania wtrysków w tym modelu silnika Euro 4 stosowanym również w modelach Jumper, Ducato i Transit.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA