logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DS3231SN zasilanie 3.3V – jak ładować akumulator VC-12714080 3.6V w układzie RTC?

Jadam1 05 Lis 2025 22:16 195 8
REKLAMA
  • #1 21742875
    Jadam1
    Poziom 4  
    Cześć,
    Buduję urządzenie, w którym wykorzystuję zegar czasu rzeczywistego RTC, a konkretnie korzystam z układu DS3231SN#.
    W urządzeniu mam tylko i wyłącznie napięcie 3,3 V, z którego jest zasilany DS3231SN. Oprócz tego do układu RTC podłączony jest ładowalny akumulator — na ten moment VC-12714080.
    Zastanawiam się, jak rozwiązać sprawę doładowywania akumulatora, gdyż napięcie 3,3 V do ładowania akumulatora o napięciu 3,6 V raczej nie jest dobrą opcją, w związku z czym powinienem zastosować jakąś przetwornicę STEP-UP albo jest inne rozwiązanie tej sprawy?

Schemat połączeń RTC DS3231SN z baterią VC-12714080 i zasilaniem 3.3V

Bardzo proszę o pomoc i porady.

Z góry bardzo dziękuję!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21742929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21743031
    Jadam1
    Poziom 4  
    virtualmachine napisał:
    Zamontuj tam baterię litową (akumulator) guzikowy 3V.

Czyli nie stosować litowo-jonowej (LIR2032), tylko litową (CR2032) - np. https://www.tme.eu/pl/details/bat-cr2032_eg/baterie/energizer/cr2032-bulk/

W efekcie zmiany baterii mogę usunąć ze schematu część z diodą i rezystorem ograniczającym prąd ładowania, bo CR2032 są nieładowalne?

Zastanawiam się, na ile taka bateria wystarczy, żeby układ działał prawidłowo przy jakimś wyłączeniu prądu?

Poniżej przesyłam fragment dokumentacji, ale nie wiem do końca, na który wiersz patrzeć?

Tabela parametrów prądowych układu dla różnych trybów pracy bateryjnej

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i podpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21743054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21743098
    Jadam1
    Poziom 4  
    virtualmachine napisał:
    Czy układ który budujesz (całe urządzenie) straci zasilanie całkowicie?

Może dojść do sytuacji, że zasilanie zostanie wyłączone na chwilę.
    Z tego co rozumiem, to zaletą RTC jest fakt, że przy utracie zasilania może pracować na baterii i przez to cały czas mamy pracujący zegar.

virtualmachine napisał:
    Zależy w jakim stanie potrzebujesz by układ RTC pracował, gdy straci zasilanie 3.3V.

Chcę, żeby układ dalej pracował - odliczał.
  • Pomocny post
    #6 21743154
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Jadam1 napisał:
    Poniżej przesyłam fragment dokumentacji, ale nie wiem do końca, na który wiersz patrzeć?
    0,84uA to typowy prąd podtrzymania zegara, czyli bateria CR2032 o pojemności 220mAh w teorii starczy na 260tys godzin w praktyce nie liczył bym na te 30 lat samorozładowanie spowoduje wcześniejsze wyczerpanie baterii
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21743674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21743874
    Jadam1
    Poziom 4  
    jarek_lnx napisał:
    0,84uA to typowy prąd podtrzymania zegara, czyli bateria CR2032 o pojemności 220mAh w teorii starczy na 260tys godzin w praktyce nie liczył bym na te 30 lat samorozładowanie spowoduje wcześniejsze wyczerpanie baterii

virtualmachine napisał:
    Działać częściowo, czyli odliczać dalej, z lub bez kompensacji współczynnika temperaturowego, ale bez komunikacji z zewnętrznym kontrolerem.

To jest opcja, która mnie interesuje.

virtualmachine napisał:
    Dokładnie tak, dlatego użycie akumulatorów w takim zastosowaniu jest po prostu bez sensu. Akumulatory litowo-jonowe mają dużo większy współczynnik samorozładowania i większość energii pójdzie w piach. Baterie litowe (to bardzo ważne, nie żadne alkaliczne czy te najtańsze, a tylko litowe) świetnie znoszą pracę na mrozie i w wysokich temperaturach, mają kosmicznie niski współczynnik samorozładowania, i są łatwe w obsłudze i użyciu.

Myślałem o tej baterii - https://www.tme.eu/pl/details/bat-cr2032_eg/baterie/energizer/cr2032-bulk/
    Czy mam szukać czegoś lepszego/droższego?

virtualmachine napisał:
    Natomiast jeżeli nie potrzebujesz użycia wewnętrznego timera 25kHz (prawa górna nóżka), nie podłączaj tam rezystora). To wyjście open collector które podaje zegar na inne układy, a dodanie tam rezystora bez potrzeby użycia zegara zwiększy zużycie prądu. Zachowanie układu przed i po utracie zasilania głównego programujesz cyfrowo. Wszystko jest w papierach

W tej kwestii zorientowałem się już wcześniej, żeby zostawić pin 14 (32 kHz) wolny, ale w sumie, z tego co doczytałem, to pin 13 (INT/SQW) generuje zewnętrzne przerwanie, więc z niego również mogę zrezygnować i zostawić wolny pin...

Wielkie dzięki za Wasze zaangażowanie @virtualmachine i @jarek_lnx

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilania układu RTC DS3231SN napięciem 3.3V oraz ładowania podłączonego do niego akumulatora VC-12714080 o nominalnym napięciu 3.6V. Zwrócono uwagę, że bezpośrednie ładowanie akumulatora 3.6V napięciem 3.3V jest niewystarczające, co wymaga zastosowania dodatkowego układu do podniesienia napięcia, np. przetwornicy typu step-up. Rozważano różne metody doładowywania akumulatora, podkreślając konieczność zapewnienia odpowiedniego napięcia ładowania oraz zabezpieczeń, aby nie uszkodzić ogniwa i zapewnić stabilną pracę RTC. Wskazano, że standardowe rozwiązania to użycie przetwornicy podwyższającej napięcie lub zastosowanie dedykowanych układów ładowania baterii litowo-jonowych/litowo-polimerowych, które mogą pracować z napięciem wejściowym 3.3V i dostosować parametry ładowania do wymagań akumulatora 3.6V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA