logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w mocy radia 4x40W i 4x7W, czy głośniki 4 Ohm 15W/30W pasują?

daquer 22 Gru 2005 11:44 1932 18
REKLAMA
  • #1 2105981
    daquer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zadanie

Dane:
    - radio samochodowe o mocy: napisanej w ofercie 4x40W, w instrukcji 4x7W (zapisane jako maxiumum output power)
    - głośniki o impedancji 4 Ohmow, mocy nominalnej 15W i maksymalnej 30W

Pytanie1: dlaczego występują dwie różne moce radio? chyba nie chodzi o żadne oszustwo...
    Pytanie2: zakładając, że radio ma moc 40W, takie głośniki mogą na nim działać? zakładając oczywiście że nie będziemy dawać pełnej głośności...

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2106323
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    1. Jakie to radio? Bo to chyba ta moc na panelu jest wyssana z palca, nawet jeżeli byłoby to EIAC to w DIN byłoby conajmniej 15W.
    2. Szczerze powiedziawszy dla mnie nie ma znaczenia jakie są pisane moce na głośnikach - ma to dobrze grać, a czy radio ma napisane 40W na kanał a głośnik 10W czy odwrotnie to dla mnie nie ma to znaczenia. Po prostu słucham a nie czytam co ktoś napisał.
  • REKLAMA
  • #3 2106392
    daquer
    Poziom 11  
    sorry, ale w ogóle mi nie pomogłeś...
    chodzi mi o to czy elektrycznie głośniki się nie popalą - przecież jeśli damy max na wyjście radia 40W a głośniki mają max 30W to się popalą chyba, nie?

pytanie dotyczyło jednak głośności dalekiej od maksymalnej...
    dalej czekam na pomoc
  • #4 2106440
    djlj24
    Spec od car audio
    Jak dasz prawdziwe 40W na kanał w samochodzie to ogłuchniesz. Rozsądni ludzie nie patrzą to co jest napisane. Poza chińskimi głośnikami i tymi z tonsila słychać, że już się przedobrzyło z mocą i wtedy od razu wiadomo czy jest dobrze czy jest źle. Ale jak ktoś kupuje coś ładne kolorowe z jak największą liczbą przed literą W to już jego sprawa.
  • #5 2106469
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Papier przyjmie wszystko... To tak jak na głośniczkach komputrowych rozmiarów puszki piwa jest walnięte 1500 W.
    To radio, bedzie ci chodzić z tymi głośniczkami. I tak nie odkręcisz radyjka do końca, bo poziom zniekształceń wzrośnie do poziomu uniemożliwiającego słuchanie. Ważna jest natomiast skuteczność tych głośników, czyli ile dxięku z nich dostaniesz przy określonej głośności.
  • #6 2106583
    daquer
    Poziom 11  
    nie chodzi mi o to czy jakoś dźwięku pogorszy się...
    pytałem czy głośniki się nie spalą jak dam na maxa radio o większej mocy! po prostu!
    najprostrze na świecie pytanie elektryczne - nie akustyczne...
    a Wy cudujecie, jakbyście nie znali pewnej odpowiedzi

glośniki są oryginalne od auta, nie wiem czy chińskie czy nie...
  • REKLAMA
  • #7 2106845
    djlj24
    Spec od car audio
    Na to pytanie nie ma odpowiedzi wcale. Głośnik 40W można spalić wzmacniaczem 10W, a równie dobrze wzmacniacz 100W może pracować z głośnikiem 40W wiele lat bez uszkodzeń i to naprawdę głośno grając. Swoją drogą jeżeli musisz dawać głośność na maksimum to znaczy, że nie masz dobrego sprzętu - nie dysponuje odpowiednią rezerwą mocy. Ja w swoim normalnym graniu nie miałem potrzeby ustawiania wzmacniacza na maksimum.
    Dobre kolumny głośnikowe (odchodząc trochę od tematyki CA) mają inny cenny parametr - zalecaną moc wzmacniacza. Ja podobne określenie spotkałem na głośniku basowym JBL, zalecana moc wzmacniacza 18-120W i teraz Ty powiedz jaką moc ma ten głośnik.
  • REKLAMA
  • #8 2106940
    daquer
    Poziom 11  
    a więc powiedz mi w jakim celu piszą na głośnikach moc maksymalna?
    mi się wydaje, że to taka moc, przy której producent gwarantuje, że się głośnik nie sfajczy...

pisałem, że głośnik ma moc optymalną - czyli tą zalecaną - 15W

a kto powiedział, że daję moc radia na maxa? napisałem coś takiego? nawet go nie wypróbowałem - tylko się zastanawiam czy podłączenie do takich głośników ich nie spali... nie zamierzam dawać póki co przy nich full power, bo myślę, że wysiądą (skoro mają max 30W) - i tak zamierzam kupić nowe - tylko przez pewien czas ich używać

ehhh... może wejdzie do tego wątku ktoś zorientowany, potrafiący jasno odpowiedzieć
  • Pomocny post
    #9 2107309
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Tak jak napisał djlj24 praktycznie każdym wzmacniaczem (nawet parę wat) można spalić każdy głośnik przy ustawieniu głośności na wartości bliskie max (powiedzmy więcej niż 3/4) wtedy następuje obcinanie przebiegu na poziomie napięcia zasilania końcówki i pojawiają się zniekształcenia czyli częstotliwości harmoniczne i one załatwią każdy głośnik

:D Tak że nawet jak będziesz miał głośnik o mocy np. (prawdziwej) 5x większej też przy takim słuchaniu go załatwisz.

A co do tego jaką radio ma moc jest prosta sprawa sprawdzić ->> rozkręcić i zobaczyć jakie są końcówki
    Można też czasem bo kto powiedział że specjalnie producent nie dał większej wartości zorientować się po amperażu bezpiecznika

A z napięcia 12V (czyli w praktyce powiedzmy max 14,4) w optymistycznej wersji w układzie mostkowym uzyskamy 25W , a w nie mostkowym 7W i czasami jeszcze idzie to przez fader bo w radiu są zastosowane dwie końcówki a nie cztery
  • #10 2107335
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Panie daquer odrobina szacunku!!! Popatrz na dorobek djlj24 i swój (polecam ci odwiedzić stronę tego pana, wiele sie nauczysz).
    Słabym radiem możesz spalić nawet dobrzygłośnik, odkręcając radio na full. W takich przypadkach na wyjściu radia pojawia się skladowa stała, która jest w stanie uszkodzić najlepszy nawet głośnik renomowanej firmy.
    Ty ze swej strony nie podałeś nawet typów sprzętu jakim w tej chwili dysponujesz, a oczekujesz konktretnej odpowiedzi zmuszając nas do wróżenia.
  • #11 2108334
    daquer
    Poziom 11  
    rzecz nie w dorobku punktowym, ale w tym jak się odpowiada... popatrz na odpowiedzi wyżej wymienionego Pana... według mnie są bardo odbiegające od konkretnych...

jestem przyznam laikiem w tych sprawach, więc i pytanie nie było specjalistyczne... chodziło mi o to czy mogę spokojnie spróbować, licząc że przy pierwszym zetknięciu kabelków nie poleci dymek, czy moze różnica Watów sprawi, że właśnie to się od razu stanie....

co za problem było odpowiedzieć: raczej nic się nie powinno stać, jeśli nie dasz maxa i nie będiesz miał pecha

jak widać djlj24 ma lepsze staty niż damiancz a jak wielka jest różnica w precyzji odpowiedzi...

dlatego nadal podtrzymuję to co napisałem, jednak jesli djlj24 czuje się urażony to go przepraszam :) nie chciałbym sprawiać żadnych konfliktów :)
    pozdrawiam i dziękuję :)
  • #12 2108368
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Większość paramatrów przy tak mało mierzalnej rzeczy jaką jest dżwięk jest podawana orientacyjnie lub są bardzo naciągane. Takie czasy, użytkownik coraz mniej się zna a coraz więcej wymaga, więc producenci dawno to zauważyli i piszą wszystko tak by się lepiej sprzedawało, klient coraz bardziej się w tym gubił. Kiedyś warunki takich pomiarów, parametrów były ściśle określone i nawet znajdowały się instytucje które to kontrolowały. Teraz w takiej masie sprzętu wszystko to ginie.
    Jeśli DIORA napisała jakąś moc to TONSIL czy inne zagraniczne firmy również podawały parametry wg tych samych norm pomiarów. Wtedy wystarczyło znać prostą zasadę, że moc głośników powinna być od 50 do 100% większa niż moc wzmacniacza a impedancja wyjścia wzmacniacza powinna być równa lub mniejsza od imedancji głośników. Postępując wg tych prostych zasad wszystko działało prawidłowo. Teraz nawet markowe firmy podają naciągnięte parametry i dlatego trzeba je traktować orientacyjnie a głównym warunkiem jest odsłuch. Gwarantuję Ci że można podłączyć głośnik 5W do wzmacniacza 50W i nic się nie stanie jeśli nie będziesz grał nim za głośno a kiedy będzie za głośno (za duża moc) to również gwarantuję Ci że usłyszysz to (charczenie, zniekształcenie, przestrowanie) jeśli nie masz drewnianego ucha. Ogólnie nadal powinno się trzymać powyższej starej zasady ale jak pisałem wyżej głównym kryterium jest odsłuch gdyż nie wiesz czy podane parametry są wg tych samych norm i nie są naciągane.

Jeśli jednak traktujesz wszystko na zasadzie stykania kabelków to nie dziwię się że boisz się "dymka". Przy dużej różnicy mocy wzmacniacza i głośników, mocniejszym wzmacniaczu ryzykujesz tylko w przypadku przypadkowego podgłosnienia ponad miarę uszkodzeniem głośników ale praktycznie tylko wtedy.

A z tego wynika że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie.

SławeK
  • #13 2108853
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Weź po uwagę to, że głośnik mniejszą moc wytrzyma leżąc na biurku do niczego nie przykręcony, ciut większą jeśli będzie zamontowany w nieuszczelnionych drzwiach, a największą w zamkniętej komorze np. kolumny domowej. Jest to spowodowane jego bezwładnością itp.
  • #14 2109593
    daquer
    Poziom 11  
    rozpatruję też ze względu na łączenie kabelków, bo kiedyś kombinowałem z głośnikami i radiem samochodowym i jak podłączyłem to od razu poczułem i zobaczyłem dymek w głosników ;)
  • #15 2109669
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Wniosek, pomyliłeś się z podłączeniem i to Cię wystraszyło. A pomyłek być nie może bo zwykle kończą sie uszkodzeniem sprzęt a zasilanie podłącza się zawsze jako ostatnie po sprawdzeniu podłączeń pozostałych kabli.

SławeK
  • #16 2111332
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    SlaweK napisał:
    można podłączyć głośnik 5W do wzmacniacza 50W i nic się nie stanie jeśli nie będziesz grał nim za głośno a kiedy będzie za głośno (za duża moc) to również gwarantuję Ci że usłyszysz to
    Kol. daquer ma rację się bać. SlaweK zapomniał, że niekiedy nie ma czasu na skorygowanie mocy wzmacniacza, tek by nie przekroczyć mocy głośnika. Np. ustawiony potencjometr na maxa i włączasz radio kluczykiem... Te kilka sekund wystarczy by zabić głośnik o mocy mniejszej niż wzmacniacz. Przy zachowaniu zasady wiekszego głośnika od wzmacniacza powinien przeżyć nawet długo.
    Tak więc zawsze montowanie glośnika zbyt slabego niesie większe ryzyko uszkodzenia go, proporcjonalnie do dysproporcji.
    I jeszcze jedno- trzeba trochę lat doświadczenia(tu ukłon do speca i super...) by kwestionować opisy producenta. Trudno je przekazać nawet internetem.
  • #17 2111542
    daquer
    Poziom 11  
    Nawet nie trzeba przekręcać kluczyka jeśli radio nie jest sprzężone ze stacyjką. A kto wie jak fabrycznie będzie ustawiona głośność po pierwszym włączeniu...? Może jest na dużą moc i np. szum z radia... wtedy może być zonk

Życzę Wam Wesołych Świąt!!
  • #18 2112583
    djlj24
    Spec od car audio
    Heh wiecie co potrafi zrobić ubity głośnik Tonsila? Spalić końcówkę mocy. Ale szczerze, nie zdarzyło mi się to jeszcze na samochodowym radiu bez wzmacniacza z firmowymi i fabryczycznymi głośnikami. Dobre radia startują z góry ustalonego poziomu dźwięku, a jak się ma g... to inna sprawa. Z g... nigdy nie zrobi się latawca jak mawia kolega.
    A co do mocy - niech moc będzie z Wami :)
  • #19 2112803
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    No jasne i wesołych świąt hehehe :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie różnic w podawanej mocy radia samochodowego: 4x40W w ofercie oraz 4x7W w instrukcji jako moc maksymalna. Wyjaśniono, że często producenci podają moc orientacyjną lub maksymalną, która nie odzwierciedla rzeczywistej mocy ciągłej, a parametry są często naciągane marketingowo. Moc wzmacniacza w praktyce zależy od konstrukcji, napięcia zasilania i sposobu pomiaru (np. tryb mostkowy). Wzmacniacz o mocy 40W na kanał może w rzeczywistości dostarczać znacznie mniej mocy RMS, a pełne wykorzystanie mocy maksymalnej jest rzadkie i niezalecane ze względu na zniekształcenia i ryzyko uszkodzenia głośników.

Dotycząc kompatybilności głośników 4Ω o mocy nominalnej 15W i maksymalnej 30W z radiem o deklarowanej mocy 40W na kanał, podkreślono, że głośniki mogą ulec uszkodzeniu przy długotrwałym zasilaniu mocą przekraczającą ich maksymalną wytrzymałość, zwłaszcza przy ustawieniu głośności bliskiej maksimum. Jednak przy umiarkowanym poziomie głośności ryzyko uszkodzenia jest niskie. Uszkodzenia mogą też wynikać z błędów w podłączeniu lub pojawienia się składowej stałej na wyjściu wzmacniacza. Zaleca się, aby moc głośników była co najmniej równa lub większa niż moc wzmacniacza, a impedancja głośników powinna być równa lub wyższa niż impedancja wyjścia wzmacniacza. W praktyce ważna jest skuteczność głośników oraz ich montaż, który wpływa na wytrzymałość na moc.

Podsumowując, głośniki 4Ω 15W/30W mogą być używane z radiem o mocy 4x40W, jeśli nie będzie się korzystać z maksymalnej głośności i zachowa ostrożność przy podłączaniu. Moc maksymalna podawana na głośnikach to wartość, przy której producent gwarantuje brak uszkodzeń, ale nie oznacza to, że można stale pracować na takim poziomie. Wartość mocy radia podawana w ofercie i instrukcji może się różnić ze względu na różne metody pomiaru i marketing.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA