logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Auris 2.0 D4D 126KM – głośne zawory przy przyspieszaniu, regulacja luzu?

@rti 08 Lis 2025 20:56 354 5
REKLAMA
  • #1 21745645
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam. W Toyocie mojej mamy(Auris 2.0 D4D 126 kucy i 6-stopniowym manualem) walczyłem z dziwnym wyciem podczas jazdy i dzięki wypowiedzi w innym temacie sprawę rozwiązałem. Teraz mam jeszcze jedno pytanie które dotyczy głowicy a dokładnie to zaworów. Podczas przyspieszania w tym aucie strasznie słychać zawory. Poziom oleju jest ok, olej wymieniany od czasu jak auto jest u Nas co 10-12 tys. km. Odnoszę wrażenie że jak było kupowane z przebiegiem ok 200 tys. To ten turkot nie był tak słyszalny jak dzisiaj ( przebieg 290 tys.). Czy w tym aucie robi się jakaś regulacje luzu zaworowego? Czy może ten silnik ma jakąś inną przypadłość przy tym przebiegu? Oczywiście w razie gdyby takowa regulacje się przeprowadzało, to nie jestem totalnym laikiem i potrafię ocenić który cylinder jest w GMP i zmierzyć szczelinę. Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21745686
    mmotylek61
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Może to nie zawory, tylko spalanie detonacyjne (stukowe), które objawia się metalicznym stukaniem. Dochodzi do niego, gdy część mieszanki zapala się samoczynnie, zanim płomień ze świecy zapłonowej zdąży ją spalić. Przyczyny: niewłaściwa liczba oktanowa paliwa, zły kąt zapłonu lub przegrzewanie silnika.

Moderowany przez gulson:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #3 21745688
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    @rti napisał:
    dzisiaj ( przebieg 290 tys.

Instrukcja zaleca co 40-60 tys. km kontrolę luzu zaworowego i w razie potrzeby stosowną korektę.
    Osobiście właśnie tak bym postąpił.
  • REKLAMA
  • #4 21745696
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5107
    mmotylek61 napisał:
    Może to nie zawory tylko spalanie detonacyjne

To diesel
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21745748
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    A czy instrukcja opisuje procedurę regulacji? Czy jest jakiś manuał do tego?
  • #6 21745841
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    @rti napisał:
    Czy jest jakiś manuał do tego?

W rozpatrywanym przypadku należy wykonać pomiar ciśnienia sprężania, połączony z próbą olejową.
    Dopiero na podstawie takiej próby i jej wyników, możemy wstępnie ocenić stan techniczny silnika.
    @rti napisał:
    Czy jest jakiś manuał do tego?

Oczywiście, że jest!
    Np. na co dzień korzystają z niego serwisy Toyoty.
REKLAMA