logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Home Assistant na Raspberry Pi 5 – brak encji Arduino Mega 2560 przez MySensors

klikub 11 Lis 2025 22:29 219 1
REKLAMA
  • #1 21748706
    klikub
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam taki problem - posiadam Raspberry Pi 5 jako serwer dla home assistant i podłączone do niego Arduino Mega 2560. Wgrany był prosty program korzystający z biblioteki MySensors, który sterował dwoma przekaźnikami (encje były wyświetlane prawidłowo). Po dołączeniu na drugi port szeregowy kolejnego Arduino z podobnym programem wszystko się posypało.

Próbuję teraz wrócić do pierwotnej konfiguracji, ale mimo ustawienia odpowiedniego ID portu oraz wyczyszczenia plików mysensors.json ciągle wykrywa mi tylko jedną encję: Relay 0 Battery.
    Co może być przyczyną?

Zrzut ekranu z Home Assistant pokazujący jedną encję MySensors: Relay 0 Battery
  • REKLAMA
  • #2 21774153
    danielkosiacki1
    Poziom 2  
    >>21748706 Walczę z tym od wielu dni i mam to samo... RPi5 ma jakiś problem z USB i my sensors... Mi nawet, jak się pokażą encje, to nie chcą działać, tylko wracają do stanu poprzedniego. Teraz testuję połączenie przez USB-TTL konwerter, bo przez USB RPi <=> Arduino Mega były błędy z łączeniem obserwowane w logach
REKLAMA