logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie głośnika 4 Ohm do wyjścia 8 Ohm - czy rezystor w szereg zadziała?

kriss 88 22 Gru 2005 14:42 930 6
REKLAMA
  • #1 2106439
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Majac glosnik 4? a wyjscie z wiezy 8? czy mozna byloby dołaczyc rezystor
    4 ohm i dac go w szereg?
    Bo wiem ze mozna 2 glosniki polaczyc w szereg a to chyba to samo nie?

Z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2106450
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    rezystor musialby wtedy miec moc rzedu 20-50W, a to raczej niewykonywalne, chyba ze to maly glosniczek 5-10W.

Sprobuj podłaczyć bez niczego, jesli nie bedziesz "szalal" z glosnoscia to nic nie powinno sie stac.
  • REKLAMA
  • #3 2106463
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    O rezystorze zapomnij. Jedyne technicznie poprawne rozwiazanie tego dylematu to transformator dopasowujacy, ale w dzisiejszych czasach raczej nie do kupienia. Wiekszosc wspolczesnych wzmacniaczy 8 ohm radzi sobie takze z obciazeniem 4 ohm, wiec jedynym wyjsciem jest normalne podlaczenie glosnikow i nie szarzowanie z glosnoscia.
  • REKLAMA
  • #4 2106694
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    No właśnie a jak by było odwrotnie. To jest
    Wzmacniacz 4 Omh
    A głośnik 8 Omh

Wtedy cyba niepowinna się nic stac ?!?
  • REKLAMA
  • #5 2106705
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    NIC się nie stanie... Problemy sie zaczynają przy kilkuset omach... jesli chodzi o

po za tym popatrzcie na temat wyrzniony w dziale poczatkujący teoria referaty, metod jest bardzo dużo , temat moim zdaniem nie potrzebnie zadany, bo odpowiedzi już sa kilk arazy podane na trzech podforach elektrody.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2115294
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cytat:
    rezystor musialby wtedy miec moc rzedu 20-50W, a to raczej niewykonywalne

Wykonalne tyle że trzeba by bylo polączyć równolegle np. 4 rezystory 16Ω 10 W i mielibysmy rezystancje zastepczą 4Ω + 4Ω głośnika mamy 8Ω, a moc mielibyśmy 40 W.
  • #7 2115329
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tak to by bardzo pasowało elektrowni, połowe energii szłoby na temperature, i od razu z 5 kHz w pasmie przenoszenia by nam ubyło no i jakość byłaby już nie ta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie głośnika 4 Ω do wyjścia wzmacniacza oznaczonego na 8 Ω poprzez szeregowe dodanie rezystora 4 Ω jest technicznie możliwe, lecz niepraktyczne ze względu na wymaganą dużą moc rezystora (20-50 W), co powoduje znaczne straty energii w postaci ciepła oraz pogorszenie jakości dźwięku i pasma przenoszenia. Zamiast rezystora, poprawnym rozwiązaniem byłby transformator dopasowujący impedancję, jednak jest on obecnie trudno dostępny. Współczesne wzmacniacze 8 Ω zwykle radzą sobie z obciążeniem 4 Ω, więc bezpieczniejsze jest podłączenie głośnika bez dodatkowych elementów, unikając jedynie maksymalnej głośności. Odwrotna sytuacja, czyli wzmacniacz 4 Ω i głośnik 8 Ω, nie powoduje problemów. Alternatywnie można zastosować połączenie równoległe kilku rezystorów o wyższej mocy, aby uzyskać wymaganą rezystancję zastępczą, jednak wiąże się to z dużymi stratami mocy i obniżeniem jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA