logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawo jazdy kat. C w wieku 18 lat bez kwalifikacji wstępnej – czy to możliwe?

patirati31 14 Lis 2025 17:06 648 2
REKLAMA
  • #1 21751297
    patirati31
    Poziom 3  
    Cześć
    Opis sytuacji

Mam 18 lat i chciałbym zrobić prawo jazdy kategorii C, ale nie w celu pracy jako kierowca zawodowy. Chcę mieć kat. C głównie do używania ciężarówki w gospodarstwie rolnym oraz ewentualnie w OSP.

Zgodnie z przepisami wiem, że:

Prawo jazdy kat. C można zrobić od 18 lat.
    Kwalifikacja wstępna (pełna lub przyspieszona) jest potrzebna tylko wtedy, gdy chce się pracować jako kierowca zawodowy i wykonywać przewóz rzeczy zarobkowo.

Mój problem polega na tym, że po zadzwonieniu do kilku szkół nauki jazdy usłyszałem informację, że:

> „Jeżeli mam 18 lat, to muszę najpierw ukończyć pełną kwalifikację wstępną, zanim w ogóle zostanę dopuszczony do kursu prawa jazdy kategorii C, bo nie mam jeszcze 21 lat.”

Z tego, co wiem, taka kwalifikacja jest wymagana tylko w transporcie zarobkowym, a nie przy przewozach w gospodarstwie rolnym czy dla własnych potrzeb.

Chciałbym upewnić się, jak wygląda to w praktyce i czy szkoły nauki jazdy mają rację, twierdząc, że osoba w wieku 18 lat musi najpierw zrobić pełną kwalifikację, nawet jeśli nie zamierza być kierowcą zawodowym.
    AI: Czy posiadasz już prawo jazdy kategorii B?
    Tak
    AI: Czy szkoły nauki jazdy, z którymi się kontaktowałeś, znajdują się w jednym regionie, czy pytałeś w różnych częściach Polski?
    W jednym regionie (Konin)
  • REKLAMA
  • #2 21751341
    pioter96
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ustawa o kierujących pojazdami stanowi:

Cytat:
    Art.  8. [Minimalny wiek do kierowania]
    1.  Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
    6) 21 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
    2.  Wymagany minimalny wiek do kierowania dla żołnierzy kierujących pojazdami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej wynosi:
    1) 18 lat - dla pojazdów określonych w pozwoleniu wojskowym kategorii A, C i C+E;
    3.  Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
    2) 19 lat - dla funkcjonariuszy kierujących pojazdami Państwowej Straży Pożarnej, Policji, Straży Granicznej oraz Służby Ochrony Państwa, określonymi w prawie jazdy kategorii C;
    Art.  9. [Minimalny wiek do kierowania w przypadku osób posiadających kwalifikację wstępną]
    1.  Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
    1) C i C+E wynosi 18 lat;

Podsumowując, szkoła nauki jazdy ma rację.
    Warto zaznaczyć, że kierowcą w OSP (pojazdu uprzywilejowanego) można zostać również mając 21 lat.
  • #3 21751490
    forest1600
    Poziom 20  
    Ocena: 168
    I mają rację, poniżej 21 roku życia musisz zrobić kwalifikację.
REKLAMA