logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lowrance HDS 7 Gen 2 – język polski i zanikający sygnał z przetwornika

toaszeq 14 Lis 2025 21:23 228 0
REKLAMA
  • #1 21751580
    toaszeq
    Poziom 1  
    Dzień dobry.
    Echosonda Lowrance HDS-7 Gen2. Szukam fachowca, który potrafi zainstalować język polski w mojej sondzie. Mam sondę z rynku norweskiego, jeśli to ma jakieś znaczenie. Dodatkowo jest problem z czytaniem dna (kształt, głębokość...). Raz funkcje działają, raz nie. Oczywiście, co mogłem, to sprawdziłem (wtyczkę, styki, kabel, obudowę przetwornika). Czy przy takich objawach można jednoznacznie stwierdzić, że walnięty jest przetwornik? Czy może jednak coś jest walnięte w samej "skrzynce" z wyświetlaczem? Nie chciałbym kupować nowego przetwornika, który niemało kosztuje i żeby się później okazało, że problem nie leży po stronie przetwornika.
    Pozdrawiam wszystkich
    AI: Czy zauważył Pan, czy problem z odczytem dna pojawia się w określonych sytuacjach, np. przy konkretnej głębokości, prędkości łodzi, na różnych akwenach lub w określonych warunkach pogodowych?
    Nie, nie zauważyłem. Generalnie sprzęt pływa tylko w słonej wodzie. Parametry zawsze znikały, kiedy łódź nabierała prędkości, ale to chyba normalne.
    AI: Czy był wykonywany reset do ustawień fabrycznych lub aktualizacja oprogramowania w echosondzie? Jeśli tak, to czy problem występował również przed tymi czynnościami?
    Robiłem reset we własnym zakresie i nie pomogło. Aktualizacji nie robiłem. Zapomniałem dopisać i też nie wiem, czy to ma znaczenie, że czasem na wyświetlaczu było inaczej niż normalnie. Nie umiem tego wytłumaczyć i nazwać fachowo, ale wyglądało to, jakby nagle zaczynało wyświetlać trochę jaskrawiej i wtedy uwidoczniały się cienkie poziome kreski. Niby mało widoczne, a jednak były.
  • REKLAMA
REKLAMA