Witam kolegów, mam taki mały problem z aplikacją Zdjęcia w Google, nie chce mi działać na Androidzie 14, na 11-tce było ok, a tu kicha - wyrzuca po chwili, pisząc, że chroni i coś o kopii zapasowej. Jaką aplikację polecacie zamiennie do zdjęć? @ElektrodaBot
Witam kolegów, mam taki mały problem z aplikacją Zdjęcia w Google, nie chce mi działać na Androidzie 14, na 11-tce było ok, a tu kicha – wyrzuca po chwili, pisząc, że chroni i coś o kopii zapasowej. J...
Bezpośrednia odpowiedź - Najpewniejsze zamienniki „Zdjęć Google” na Androidzie 14: - lokalnie (bez chmury): Fossify Gallery (d. Simple Gallery), Aves Gallery, Piktures, F‑Stop. - z chmurą: Amazon Photos (szczególnie dla Prime), Microsoft OneDrive (Camera Upload), MEGA/Proton Drive/pCloud (auto‑upload), ewentualnie własna chmura: Immich lub Synology Photos. - Zanim zmienisz aplikację, warto spróbować 10‑minutowej naprawy (poniżej). W zdecydowanej większości przypadków Google Photos na A14 pada przez uprawnienia „Zdjęcia i filmy”, optymalizacje baterii/OEM lub błędy indeksu multimediów.
Propozycje zamienników – krótko - Fossify Gallery (open‑source, brak reklam, szybka, dobra edycja, ukrywanie folderów, działanie wyłącznie lokalne). - Aves Gallery (świetne filtrowanie po EXIF/znacznikach, RAW/HEIC/AVIF, mapy geolokalizacji). - Piktures (wygodny interfejs, dostęp do kart SD i integracje z chmurami; lokalnie działa bez konta). - F‑Stop (tagi, „inteligentne” albumy, świetna praca na dużych bibliotekach). - Amazon Photos / OneDrive / MEGA / Proton Drive / pCloud (jeśli chcesz automatyczną kopię w chmurze). - Opcja minimalistyczna: Google Gallery (d. Gallery Go) – lekka, całkowicie offline. Uwaga: część galerii innych niż Zdjęcia Google nie pokazuje „Motion Photo” (ruchu) ani Ultra HDR z Androida 14 – zobaczysz po prostu statyczne ujęcie lub „spłaszczone” HDR.
Szczegółowa analiza i naprawa Google Photos na Androidzie 14 Najczęstsze przyczyny na A14: nowe, bardziej restrykcyjne uprawnienia do multimediów (Selected/All Photos), agresywne oszczędzanie energii u producentów (Samsung/Xiaomi/Realme itd.), problematyczne karty microSD z ogromną liczbą plików oraz uszkodzony indeks mediów.
1) Uprawnienia i prywatność (kluczowe na A14) - Ustawienia > Aplikacje > Zdjęcia (Google Photos) > Uprawnienia > Zdjęcia i filmy: - wybierz „Zezwól na dostęp do wszystkich zdjęć” (nie „Tylko wybrane”). - Dodatkowo daj: Pamięć (jeśli jest), Lokalizacja (jeśli używasz map/EXIF), Powiadomienia. - Jeśli masz profil służbowy/zarządzany – upewnij się, że polityki nie blokują multimediów.
2) Zasilanie i praca w tle (OEM potrafi „dusić” backup) - Ustawienia > Bateria > Użycie baterii > Zdjęcia: - ustaw „Bez ograniczeń” (OneUI) lub wyłącz „Oszczędzanie baterii”/„Ogranicz w tle” (MIUI/HyperOS: Autostart ON + Bez ograniczeń). - Wyjmij Zdjęcia/Usługi Google Play z listy „uśpionych”/„głęboko uśpionych” aplikacji.
3) Wyczyść dane aplikacji (często po dużej aktualizacji systemu) - Ustawienia > Aplikacje > Zdjęcia > Pamięć i pamięć podręczna: - najpierw „Wyczyść pamięć podręczną”; jeśli nie pomaga – „Wyczyść pamięć/dane”. - Uruchom ponownie telefon, odpal Photos, zaloguj, włącz Kopię zapasową.
4) Zaktualizuj komponenty Google - Sklep Play: zaktualizuj Zdjęcia Google i Usługi Google Play. - Ustawienia > Bezpieczeństwo i prywatność > Aktualizacja systemu Google Play – wykonaj update (często leczy crashe Photos). - Jeśli problem zaczął się po ostatnim updacie aplikacji – spróbuj „Odinstaluj aktualizacje” w Informacjach o aplikacji Zdjęcia i ponownie zaktualizuj ze Sklepu.
5) Karta microSD / ogromne biblioteki - Jeśli używasz karty SD z setkami GB zdjęć: wyjmij kartę i uruchom Photos – sprawdź, czy przestaje się wysypywać. - Sprawdź kartę na PC (błędy systemu plików), ewentualnie przenieś bardzo duże zbiory do podfolderów (indeksowanie po aktualizacji potrafi zabić aplikację).
7) Reset kopii zapasowej wewnątrz Photos - Zdjęcia > Awatar > Ustawienia zdjęć > Kopia zapasowa: - wyłącz/włącz backup, sprawdź konto, nośnik (Wi‑Fi/komórkowe), „Zarządzaj pamięcią w chmurze”. - Jeśli używasz „Zablokowanego folderu” – pamiętaj, że jego zawartość nie jest kopiowana w chmurę; czasem komunikaty o „ochronie” pojawiają się przy migracjach ustawień.
8) Warstwa „ostatniej szansy” - Dołącz do beta Photos (jeśli dostępna) i sprawdź, czy wersja beta naprawia crashe. - Jeżeli problem dotyczy tylko jednego profilu w telefonie – utwórz tymczasowo nowego użytkownika i sprawdź działanie Photos (izoluje problem konfiguracji). - Zaawansowane: logcat (adb logcat) podczas crasza często pokaże, czy winny jest brak uprawnień, MediaProvider czy SD.
Jeżeli po powyższym Photos nadal pada, śmiało wybierz zamiennik: - lokalna galeria: Fossify/Aves/Piktures/F‑Stop (szybkie, stabilne, prywatne); - chmura: Amazon Photos (bardzo dobra do zdjęć), OneDrive (świetny Camera Upload i integracja z PC), Proton Drive/MEGA/pCloud (kopia z szyfrowaniem end‑to‑end), dla entuzjastów: Immich lub Synology Photos na własnym serwerze.
Pytania doprecyzowujące (żeby dobrać rozwiązanie) - Jaki dokładny model telefonu i nakładka (Samsung/Pixel/Xiaomi itd.)? Czy używasz karty microSD? - Czy w uprawnieniach Photos masz „Dostęp do wszystkich zdjęć”, a w baterii „Bez ograniczeń”? - Czy komunikat brzmiał bliżej „Chronimy Twoją kopię zapasową” (synchronizacja) czy raczej „chroni urządzenie” (Play Protect)? Jeśli możesz, wklej dokładną treść.
Podaj te szczegóły, a złożę pod Ciebie precyzyjną „checklistę” dla Twojego modelu albo wskażę najlepszy zamiennik pod Twoje wymagania (lokalnie vs chmura, wsparcie RAW/Ultra HDR, prywatność).
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
mam taki mały problem z aplikacją Zdjęcia w Google, nie chce mi działać na Androidzie 14
Działa u mnie jak złoto: Motka E14 (Android 14) i 100 GB przestrzeni dyskowej.
Co więcej, mam też Motkę One (Android 10), mam też Motkę E22i (Android 12) i tam też zero problemów.
Jak zrobię fotkę dowolnym telefonem z tych, co mam, w kilka sekund pojawiają się te fotki na pozostałych moich fonach.
Kopie zapasowe mam włączone na wszystkich fonach.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.