logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki zasilacz do MSI Z270, i5-7600K, GTX1060 – Seasonic G360W czy SilentiumPC Vero L2 600W?

judgebednar 18 Lis 2025 13:28 186 2
REKLAMA
  • #1 21755105
    judgebednar
    Poziom 2  
    Mam komputer: MSI z270 Gaming Plus, i5-7600K, GTX1060 3 GB, 2x8 GB DDR4 2666 MHz, 1x HDD, 1x USB myszka. Ponad 95% użytku to aplikacje biurowe, internet i przeglądarka, czasem YouTube albo jakieś audio/video. Tylko sporadycznie jakieś gry 3D albo grafika.

Mam też dwa zasilacze, Seasonic G360W Gold oraz SilentiumPC Vero L2 600W Bronze i się zastanawiam, który będzie bardziej odpowiedni dla mojego zestawu. Oba zasilacze mają mocne linie 12 V.

Z tego, co rozumiem, do normalnej pracy Seasonic będzie lepszy: na płycie mogę obniżyć napięcie procesora bez zmiany zegarów, a w przypadku aplikacji 3D ustawić limit FPS, żeby niczego nie przeciążać.

Z drugiej strony procesor jest z serii K i aż korci, żeby się nim pobawić i np. podkręcić mu turbo do 4.5 GHz albo więcej przy standardowych napięciach (zostawiając nominalne 3.8 GHz w normalnym trybie pracy). Czy tutaj Seasonic by wystarczył, czy lepszy byłby SilentiumPC?

AI: Czy planujesz też podkręcać kartę graficzną (GTX1060), czy tylko procesor?
    Karta graficzna zawsze była ustawiona +500 MHz na pamieciach i pobór prądu w testach był identyczny jak bez podkręcania. Niczego więcej zmieniać nie zamierzam.

AI: Jakie są roczniki i stan techniczny obu zasilaczy – były długo używane, czy raczej nowe?
    Oba zasilacze są stare. Seasonic był używany przez kilka lat, ale 95% użytku to była praca biurowa pod niskim obciążeniem. Do tego mam 100% pewności, że jest w pełni sprawny. SilentiumPC został wymontowany z kilkunastoletniego komputera, który służył do gier, parę lat temu komputer został rozmontowany i zasilacz leżał nieużywany. Normalnie sie włącza ale nie mam jak sprawdzić czy będzie trzymał napięcia pod obciążeniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21755220
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Witaj. Seasonic ma jeszcze zapas dla tej platformy. Nawet jeśli zaczniesz się łudzić, że na podkręceniu tej jednostki cokolwiek sensownego zyskasz (Intel już dawno temu zabił sens overclockingu), to jeszcze powinien dać sobie radę. Vero jest też OK, ale byłby to mój drugi wybór.
  • #3 21758511
    judgebednar
    Poziom 2  
    Wszystko działa, procesor po podkręceniu nawet w najcięższych testach AVX nie ciągnie więcej niż 100 W.
REKLAMA