logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LOD w grach – jak zwiększyć zasięg rysowania obiektów i uniknąć ich znikania?

KULEK05 21 Lis 2025 20:15 258 6
REKLAMA
  • #1 21758400
    KULEK05
    Poziom 3  
    Mój problem polega na tym, że w świeżo wydanej grze na Steam, Where Winds Meet, niezależnie od ustawień graficznych obiekty takie jak beczki, skrzynki itd. pojawiają się dopiero, gdy dość blisko się podejdzie. Mega mnie to irytuje, że pomimo tego mam lepszą konfigurację od znajomych — u nich ten problem nie występuje. Mega mnie to frustruje. Moja konfiguracja to Ryzen 5 5600G, RTX 5060 8 GB i 32 GB RAMu, 3200 MHz. Wszystko już aktualizowałem: sterowniki, spójność plików, ustawiłem priorytet w systemie na tę aplikację i nic, a przykładowo jeden z znajomych ma 1070 Ti i Ryzen 5 2600. Ja już naprawdę nie mam pomysłu...

AI: Na jakim dysku masz zainstalowaną grę – SSD czy HDD?
    SSD
    AI: Jak dokładnie masz ustawione opcje graficzne w grze, szczególnie te związane z LOD albo dystansem rysowania?
    Na wszystkich opcjach jest tak samo, czyli bardzo mały zasięg rysowania, ale tylko przedmiotów — trawa jest git
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21758581
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    Jak za darmo, to ściągnę i zobaczę ile alokuje vram.
    Nie napisałeś w jakiej to rozdzielczości i czy w ustawieniach niższej problem występuje nadal.

Dodano po 6 [godziny] 23 [minuty]:

Zainstalowałem tą grę.
    Bardzo ładna jak na Fre to Play.
    I potwierdziły się moje podejrzenia.
    Ta gra na dzień Dobry potrzebuje między 10 a 12gb VRAM.
    Twoja karta zwyczajnie nie ma tyle pamięci do ustawień HIGH.
    Te 10-12gb oczywiście w rozdzielczości 4K.
    Jedyną opcją dla Ciebie będzie to zapotrzebowanie zmniejszyć.
    Albo zjechać z detali albo obniżyć rozdzielczość.
  • REKLAMA
  • #4 21758801
    KULEK05
    Poziom 3  
    >>21758581 Niezależnie od rozdzielczości ustawień graficznych i tym podobnych, gra działa tak samo. U mnie, na najwyższych ustawieniach, w najbardziej zatłoczonym miejscu w grze zjada do 6,8 GB VRAM-u. Gram na 1080p

Dodano po 7 [minuty]:

>>21758504 no może ja ślepy jestem ale nigdzie nie ma LOD w panelu kontrolnym Nvidii
    Okno panelu sterowania Nvidia z ustawieniami globalnymi grafiki
    Zrzut ekranu ustawień 3D w panelu sterowania NVIDIA, brak opcji LOD
    Panel sterowania NVIDIA z ustawieniami graficznymi i filtrowania tekstur
    [img-1]
  • REKLAMA
  • #6 21758882
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    Nigdy nie grzebałem w tych opcjach i wszystko działało prawidłowo.
  • #7 21758927
    KULEK05
    Poziom 3  
    >>21758872 Po ustawieniu tej opcji nic totalnie się nie zmieniło.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego zasięgu rysowania obiektów (LOD) w grze "Where Winds Meet" na platformie Steam, gdzie przedmioty takie jak beczki i skrzynki pojawiają się dopiero z bliskiej odległości, mimo posiadania wydajniejszej konfiguracji sprzętowej niż znajomi, u których problem nie występuje. Konfiguracja obejmuje procesor Ryzen 5 5600G, kartę graficzną RTX 5060 8GB oraz 32 GB RAM 3200 MHz, a gra jest zainstalowana na dysku SSD. Ustawienia graficzne, w tym opcje LOD i dystans rysowania, są jednakowe i nie wpływają na zwiększenie zasięgu rysowania obiektów, podczas gdy trawa renderuje się poprawnie. Próby aktualizacji sterowników, weryfikacji spójności plików oraz zmiany priorytetu aplikacji w systemie nie przyniosły efektu. Jeden z porównywanych zestawów to Ryzen 5 2600 z kartą GTX 1070 Ti, gdzie problem nie występuje. Dyskusja wskazuje na możliwe ograniczenia lub błędy w optymalizacji gry dotyczące LOD obiektów, niezależne od sprzętu i podstawowych ustawień graficznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA