logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja DNS 8.8.8.8/8.8.4.4 w routerze i PC – czy ustawienia są poprawne?

SP5IT 21 Lis 2025 23:42 453 10
REKLAMA
  • #1 21758519
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1686
    Cześć.
    Chciałem zapytać o DNS-y. Jak je prawidłowo przydzielać.
    Sieć wygląda tak: modem dostawcy(bridge)-router/ap, kilka komputerów po LAN i kilka po wifi.
    Zakładka WAN w routerze DNSy ręcznie 8.8.8.8 i 8.8.4.4
    PC po LAN IP ręcznie, DNS 8.8.8.8 i 8.8.4.4
    Klienci wifi z automatu.

Czy to jest prawidłowa konfiguracja DNS?
    M
  • REKLAMA
  • #2 21758535
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8247
    Witaj.
    Jeśli działa i chce się korzystać z DNS Google, to jest prawidłowa.
    Klienci WiFi dostają z automatu być może IP bramy domyślnej, jeśli ona korzysta z DNS Google to w zasadzie pośrednio też z tych samych adresów korzystają.
  • REKLAMA
  • #3 21758559
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5454
    SP5IT napisał:
    DNS 8.8.8.8 i 8.8.4.4

Serwery DNS Google - Jeżu małosolny...
    Kijem z kupą bym tego nie ruszył.

Wszyscy, ale nie ta bandyterka:
    https://avlab.pl/polecane-serwery-dns-najszybsze-najbardziej-bezpieczne/
  • #4 21758864
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1686
    Skąd wzięło się moje pytanie z pierwszego postu:
    Jak zdechnie internet dostawcy nie mogę wejść na mój router z komputera po LAN.
    Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje?
    Przypomnę topologię sieci:
    modem kablowy w trybie bridge - router/ap - klienci po LAN i wifi
    M
  • REKLAMA
  • #5 21758873
    KOCUREK1970
    @SP5IT
    Ale te adresy DNS ustawiasz w badziewiu routera od dostawcy usługi, czy w swoim prywatnym routerze?

Ja swego czasu, mając dostęp do routera operatora, tam ustawiałem własne serwery DNS.
    A potem zmieniłem dostawcę usługi i dostałem czysty modem kablowy Hitrona i pod to mam podłączone własne OPNsense – zestaw działa jak złoto.

Co to za operator?
    Jaki jest sprzęt operatora?
  • REKLAMA
  • #7 21758911
    KOCUREK1970
    @SP5IT
    Nie ma rzeczy niemożliwych, może mi kolega wierzyć, zwłaszcza w UPC 😎

Robi kolega tak:
    - przywracasz przyciskiem (to istotne, że przyciskiem na obudowie modemu, a nie z menu modemu) modem do ustawień fabrycznych,
    - po uruchomieniu Compala w trybie routera ustawisz sobie, co chcesz, w tym ręczne DNS inne niż to ścierwo od Google,
    - następnie ustawiasz sobie wszystko, co uważasz, że może być dla Ciebie korzystne w routerze operatora (jakie DNS, czy ma być włączony firewall, jaka strefa czasowa, czy ma być aktywne przekierowanie portów, czy ma być coś blokowane, po prostu kompletnie wszystko, co uznasz za przydatne),
    - po takich ustawieniach zapisujesz sobie kopię tych ustawień z Compala na dysku twardym, żeby mieć zapasową konfigurację w razie czego, żeby było szybciej przy jego przywracaniu,
    - i teraz dopiero na samym końcu, jak już wszystko poustawiasz w routerze operatora, dajesz mu opcję przełączenia w tryb bridge,
    - taki mały myk powoduje, że wszystkie ustawienia, jakie wprowadziłeś w routerze Compal, zostają zachowane, kiedy Compal pracuje w trybie bridge.

Czyli jako przykład standardowo w trybie pracy bridge firewall w Compalu zostaje wyłączony.
    Natomiast jeżeli zostawisz sobie tego firewalla w Compalu w trybie pracy router aktywnego i włączonego, to jeśli po takim zabiegu przełączysz Compala w tryb pracy bridge, firewall magicznie jest aktywny.
    Tak samo działa wszystko w ich najnowszym modemie Sagemcom, można robić te same triki.

Nie wiem, jaką masz wersję oprogramowania obecnie na tym Compalu, ale powinno to działać.
    Play niestety ma niesamowity bałagan w oprogramowaniu do Compala.
    Bardzo słabo idzie mu wdrażanie jednego oprogramowania do wszystkich użytkowników.
    Są ludzie, którzy potrafią mieć najnowszą wersję oprogramowania, a sąsiad tego człowieka mieszkający drzwi naprzeciwko drzwi ma wersję oprogramowania 3 lata do tyłu.
  • #8 21758944
    dt1
    Admin grupy komputery
    KOCUREK1970 napisał:
    Serwery DNS Google - Jeżu małosolny...
    Kijem z kupą bym tego nie ruszył.

Czy jakiś powód racjonalny Kolega ma, czy tak wynika to z jakichś wewnętrznych przekonań Kolegi w stylu bo google mnie śledzą? I tak śledzą, chyba że z Apple korzysta, to wtedy konkurencja śledzi bardziej. No i pozostaje jeszcze przeglądarka.

Pomijając teorie spiskowe usługa DNSow Google działa poprawnie i raczej mało awaryjnie.

KOCUREK1970 napisał:
    Robi kolega tak:
    - przywracasz przyciskiem (to istotne, że przyciskiem na obudowie modemu, a nie z menu modemu) modem do ustawień fabrycznych,
    - po uruchomieniu Compala w trybie routera ustawisz sobie, co chcesz, w tym ręczne DNS inne niż to ścierwo od Google,
    - następnie ustawiasz sobie wszystko, co uważasz, że może być dla Ciebie korzystne w routerze operatora (jakie DNS, czy ma być włączony firewall, jaka strefa czasowa, czy ma być aktywne przekierowanie portów, czy ma być coś blokowane, po prostu kompletnie wszystko, co uznasz za przydatne),
    - po takich ustawieniach zapisujesz sobie kopię tych ustawień z Compala na dysku twardym, żeby mieć zapasową konfigurację w razie czego, żeby było szybciej przy jego przywracaniu,
    - i teraz dopiero na samym końcu, jak już wszystko poustawiasz w routerze operatora, dajesz mu opcję przełączenia w tryb bridge,
    - taki mały myk powoduje, że wszystkie ustawienia, jakie wprowadziłeś w routerze Compal, zostają zachowane, kiedy Compal pracuje w trybie bridge.

Po co to wszystko, skoro przełączenie w tryb bridge w zasadzie eliminuje wszystkie ustawienia, które w tym długim kawałki tekstu miały być robione? Po co jeśli modem pracuje w bridge robić tę całą szopkę tylko po to, żeby go przywrócić do dokładnie tego samego stanu? W trybie bridge wszelkie ustawienia, które kolega chce ustawiać, nie funkcjonują na bridge, robi się je na routerze podłączonym za nim.

KOCUREK1970 napisał:
    Czyli jako przykład standardowo w trybie pracy bridge firewall w Compalu zostaje wyłączony.
    Natomiast jeżeli zostawisz sobie tego firewalla w Compalu w trybie pracy router aktywnego i włączonego, to jeśli po takim zabiegu przełączysz Compala w tryb pracy bridge, firewall magicznie jest aktywny.

To by była naprawdę magia, oczywiście w trybie bridge da się realizować częściowo pewne funkcje firewalla, ale koncepcja działania mostu jest taka, żeby przerzucić wszystko na urządzenie podłączone dalej i na tym urządzeniu powinno się realizować funkcje routera czy firewalla.

Warto byłoby w przypadku usterki zdiagnozować, co jest winne. Router Autora, czy już do niego nie jest w przypadku awarii dostarczają usługa
  • #10 21758976
    KOCUREK1970
    dt1 napisał:
    Czy jakiś powód racjonalny Kolega ma, czy tak wynika to z jakichś wewnętrznych przekonań Kolegi w stylu bo google mnie śledzą? I tak śledzą, chyba że z Apple korzysta, to wtedy konkurencja śledzi bardziej. No i pozostaje jeszcze przeglądarka.

Dlatego podejmuję działania przeciw.
    Skutecznie i różnie, ale podejmuję.
    dt1 napisał:
    Po co to wszystko, skoro przełączenie w tryb bridge w zasadzie eliminuje wszystkie ustawienia, które w tym długim kawałki tekstu miały być robione?

Otóż właśnie nie eliminuję i sprawdzone to osobiście.
    dt1 napisał:
    To by była naprawdę magia, oczywiście w trybie bridge da się realizować częściowo pewne funkcje firewalla, ale koncepcja działania mostu jest taka, żeby przerzucić wszystko na urządzenie podłączone dalej i na tym urządzeniu powinno się realizować funkcje routera czy firewalla.

Są tacy, którzy za modemem mają tylko komputer i nic więcej.
    Po co zaśmiecać coś na własnej maszynie, skoro pewne zadania może realizować sprzęt operatora, który ma funkcjonalności i to oferuje.

Oczywiście każdy robi, jak uważa, mnie tam nic do tego.
  • Pomocny post
    #11 21759207
    dt1
    Admin grupy komputery
    KOCUREK1970 napisał:
    Dlatego podejmuję działania przeciw.
    Skutecznie i różnie, ale podejmuję.

Wątpię, czy na pewno skutecznie, ale to temat na hydepark bardziej.

KOCUREK1970 napisał:
    Otóż właśnie nie eliminuję i sprawdzone to osobiście.

W takim razie nie jest to tryb bridge. Na urządzeniach kablówki, z którymi ja miałem do czynienia, bridge działał jak należy, publiczny adres IP dostawało urządzenie podłączone za nim i nic do niego nie było blokowane, czyli tak jak być powinno.

KOCUREK1970 napisał:
    Są tacy, którzy za modemem mają tylko komputer i nic więcej.
    Po co zaśmiecać coś na własnej maszynie, skoro pewne zadania może realizować sprzęt operatora, który ma funkcjonalności i to oferuje.

Oczywiście każdy robi, jak uważa, mnie tam nic do tego.

Mamy tu temat Autora, który napisał, że ma jakiś router za urządzeniem operatora, nadal jakiekolwiek ustawienie nie tłumaczy Kolegi magii konfiguracji firewalla i przekierowań na urządzeniu operatora działającym w trybie bridge.

SP5IT napisał:
    Który wpis DNS jest "ważniejszy"? Ten w routerze, czy ten w PC?

Ten w PC, bo z niego korzysta PC ignorując to, co mu router przydzieli. Natomiast w prawidłowo skonfigurowanej sieci domowej nie powinno być potrzeby ustawiania tego adresu ręcznie, od tego ma się router z jego serwerem DHCP, aby taki adres prawidłowy każdemu użytkownikowi tej sieci przydzielił.

Podsumowanie tematu

✨ Prawidłowa konfiguracja DNS w sieci LAN/WiFi obejmuje ustawienie serwerów DNS na routerze oraz odpowiednie przypisanie ich do urządzeń w sieci. W przypadku sieci z modemem w trybie bridge i routerem pełniącym funkcję AP, zaleca się wpisanie publicznych serwerów DNS (np. 8.8.8.8 i 8.8.4.4) w ustawieniach WAN routera. Komputery podłączone po LAN mogą mieć statycznie przypisane adresy IP wraz z tymi samymi serwerami DNS, natomiast klienci WiFi powinni otrzymywać DNS automatycznie z DHCP routera. Taka konfiguracja zapewnia spójność i poprawne rozwiązywanie nazw domenowych w całej sieci lokalnej. Warto zwrócić uwagę, aby router działał jako serwer DHCP i przekazywał właściwe adresy DNS klientom WiFi, co ułatwia zarządzanie i unifikuje ustawienia DNS w sieci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA