logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi – wahania poziomu płynu, pęcherzyki, chłodnica EGR

darox199018 22 Lis 2025 11:46 825 4
REKLAMA
  • #1 21758758
    darox199018
    Poziom 6  
    Witam serdecznie. Mam problem z Citroenem C4 Grand Picasso 2, silnik 2.0 Blue HDI. Została wymieniona nagrzewnica, termostat oraz rozrząd kompletny z pompą wody. Cały układ został odpowietrzony. Po odpaleniu zimnego silnika z wężyka na zbiorniczku wyrównawczym nie leci płyn, dopiero jak silnik się nagrzeje. Od czasu do czasu pokazują się tam pęcherzyki powietrza. Silnik dość długo się nagrzewa — miałem go na warsztacie około 50 minut odpalonego i wskazówka dopiero ruszyła od płynu. Problem jest w tym, że podczas jazdy płyn w zbiorniczku idzie, idzie do samej góry. Jest czasami tak, że kilka dni jest okej. Raz płyn idzie na dół, raz do góry. Czy jest możliwe, że jest zapchana chłodnica EGR? Na chwilę obecną jedynie jej nie mam wymienionej. Proszę was o jakieś wskazówki, podpowiedzi. Test na UPG został zrobiony. Wychodzi na to, że uszczelka pod głowicą jest okej.
    AI: Czy przed wymianą części układ chłodzenia był dokładnie płukany i czy używałeś nowego płynu chłodniczego?
    Płyn chłodniczy nowy. Układ był płukany kilkakrotnie.
    AI: Czy zauważyłeś inne objawy, np. biały dym z wydechu, ubywanie płynu, przegrzewanie silnika albo wycieki płynu chłodniczego?
    Silnik raczej się nie przegrzewa. Płyn często idzie do pełnego zbiorniczka. Po odkręceniu korka wylatuje płyn. Cały układ był bardzo długo odpowietrzany. Sądzę, że nie jest zapowietrzony. Płyn nigdzie nie wycieka.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21758758 Dodam, że od samego początku płyn idzie do góry. Najpierw wymieniłem nagrzewnicę, bo była zapchana. Płukałem układ kilkakrotnie. Dalej płyn wywala. Wymieniłem termostat, wydawało mi się, że kilka dni było ok. Ale problem powrócił. Teraz wymieniłem rozrząd, bo myślałem, że łopatki od pompy się zerwały, bo są z tworzywa sztucznego. Okazało się, że pompa w porządku. Założyłem nowy rozrząd z pompą z metalowymi łopatkami. Problem jest nadal. Płyn idzie do góry. Test na UPG zrobiony. Uszczelka jest ok. W płynie nie widać niczego niepokojącego. Teraz mi przyszło do głowy, że może chłodnica EGR do wymiany. Dodam, że EGR mam wyłączony.
  • REKLAMA
  • #2 21758883
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    darox199018 napisał:
    Raz płyn idzie na dół raz do góry

Spotkałem się z takim zjawiskiem!
    Powodem były mikro nieszczelności między blokiem silnika, a kolankiem węża.
    Teraz diagnostykę zaczynam, od szczelności układu chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21758889
    darox199018
    Poziom 6  
    >>21758883 Dziękuję za odpowiedź. Jak najlepiej sprawdzić szczelność?
  • REKLAMA
  • #4 21758917
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Najlepiej – korek stożkowy, z wężykiem zamiast korka wlewu i napompować ze 2–2,5 bara pompką.
    Na manometrze obserwować spadek.
  • #5 21758923
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Wg mnie najlepiej to zrobić na zimnym silniku - tak ja w podobnych sytuacjach postępuję. Na zbiornik wyrównawczy, zamiast oryginalnego korka, zakręcam zaślepkę z wyprowadzoną końcówką na wężyk. Przez tą końcówkę, do układu podłączam sprężone powietrze pod ciśnieniem ok. 2 bary i obserwuję gdzie ewentualnie pojawia się pocenie. Na zimnym silniku to dobrze widać, bo nie występuje parowanie oraz nie występuje ryzyko poparzenia, przy zaglądaniu w mało dostępne zakamarki.
    Takie też dodatkowe pytanie, jaka temperatura występuje normalnie w układzie chłodzenia. Bo jeżeli ponad 100° C., to w pierwszej kolejności sprawdziłbym, czy korek na zbiorniku wyrównawczym jest sprawny, czy trzyma ciśnienie. Jak nie będzie trzymał ciśnienia, to mogą być efekty jakie kolega opisał. Najlepiej wymienić korek na oryginalny nowy i sprawdzić jaki jest efekt.
    Ja miałem podobny sytuację w Peugeocie 2008. Ponieważ tam w układzie jest utrzymywana temperatura 103° C, więc od razu zmieniłem korek na zbiorniku na nowy i okazało się, że to była trafne podejrzenie. Uniknąłem przez to niepotrzebnych kosztów.
REKLAMA