logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Haier 8 kW monoblok – pompa ciepła nie wyłącza się po zmianie ustawień, tryb turbo

pawelnowak1204 23 Lis 2025 15:58 858 2
REKLAMA
  • #1 21759950
    pawelnowak1204
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie pompy ciepła Haier monoblok 8 kW. Gdy zwiększyłem temperaturę z 25 °C na 29 °C dwa dni temu, pompa chodzi praktycznie cały czas bez zatrzymywania, co mnie niepokoi. Przełączyłem z trybu Eco na turbo i temperatura na wyświetlaczu oscyluje między 30 a 32 °C, co też jest dziwne, bo powinna rosnąć do 34–35 °C i pompa powinna się wyłączyć. Jest to jej drugi sezon grzewczy. W zeszłym roku, mimo, że temperatury spadały dużo niżej, nie zauważyłem takiej sytuacji, raczej wszystko chodziło normalnie, czyli pompa po osiągnięciu wymaganej temperatury się wyłączała, a za jakiś czas odpalała, tak jak to przewidział producent. I tu moje pytanie: dlaczego tak się dzieje? Czy to normalne, czy powinienem zgłosić sprawę do serwisu? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    AI: Czy od poprzedniego sezonu były wykonywane jakieś prace serwisowe, czyszczenie lub zmiany w instalacji pompy ciepła (np. odpowietrzanie, uzupełnianie czynnika, modyfikacje ustawień)?
    Był uzupełniany czynnik.
    AI: Jaka jest obecnie temperatura zewnętrzna i z jakim typem instalacji współpracuje pompa (np. podłogówka, grzejniki, bufor)?
    Na zewnątrz jest około -4 °C, w domu 20 °C. Ogrzewanie podłogowe w całym domu.
  • REKLAMA
  • #2 21760748
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Nie wykluczone że znowu jest za mało czynnika R32.Podniesienie temperatury w podłogówce to trochę czasu trwa zanim się nagrzeje taka masa betonu z drugiej strony jednak temperatura została osiągnięta i oscyluje wg temperatury zadanej .
  • #3 21776231
    pawelnowak1204
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Sam naprawiłem
REKLAMA