halo, hej.
To jest awaria SMC (system management controller) - sprzętowego regulatora napięć, kontroli czujników zdalnych i zarządzania komponentami SOC. Informacja błędu natomiast pochodzi z urządzenia RTBuddy/RTKit co jest dowodem, że wewnętrzna kontrola sprzętu (mechanizm wbudowany) wykryła awarię i wymusiła restart, by ograniczyć uszkodzenia spowodowane nieprawidłowym (możliwym) napięciem. Dodam, przy okazji, że masz zainstalowany system IOS26.1 i nie jest to w żadnym wypadku problem oprogramowania czy niezgodności aplikacji z nowym IOS'em. To poważny problem sprzętowy - i tu pytanie: skąd pochodzi telefon, w jakich okolicznościach pojawił się problem (bo upadł, bo był w naprawie, bo mi dolało na ulicy itp).
1. pierwsza linia błędu: smc.panic wysyła kod błędu "assertation... BSC-failure" -Base lub Baseboard System Controller: błąd w komunikacji z magistralą sprzętową
Większość czujników odpowiedziała: 0x0 lub odpowiedź nie dotarła, co jest dowodem problemem z PMIC, SMC lub SOC (lub z każdym z wymienionych).
2. druga linia błędu: OutBOX not ready - to typowa odpowiedź procesora, że nie otrzymał oczekiwanej wartości z czujników magistrali i2c (AKF_AP_MAILBOX_SET = 0x00000000) co dowodzi problemu mechanicznego, prawdopodobnie spowodowanego wcześniejszym upadkiem. Niezbędny będzie odczyt z tensometru by to potwierdzić.
3. trzecia linia błędu: L2.Cache.controller mówi: "Chinook ASC async error: l2c_err_sts 0x5000fbfc00000000". Powodem może być błędne napięcie magistrali kontroli L2C, widziałem podobny przy zawieszeniu się PMIC (potwierdzenie problemu z punktu.1). Myślę, że jest to nawet problem wtórny z punku.1
Hipotetycznie, to ujawnienie się efektu z po upadku/rozbicia i naprawy ale wymagałoby to badania fizykalnego. Jeśli jest to jednak telefon nowy (znaczy kupiony w sklepie Apple, nie naprawiany, nigdy nie upadający i na gwarancji (nawet, jeśli pochodzi z drugiej linii sprzedażowej Apple: mediam., euro czy coś w ten deseń), to jest to podstawa do wymiany na nowy. W takich przypadkach przygotowuję raport rozszerzony dla Apple.RC i po ok 2 tygodniach dostajesz nowy 17/17air w zależności co posiadasz (raport wskazuje na iPhone 15 lub 15Plus).
- takie rzeczy tylko w studionapraw.pl, skąd pozdrawiamy - czyli ja: bert.harmidomski (na żarty mi się zebrało

)
Miłego dnia, tak czy inaczej.