logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] piec lutowniczy Puhui T-962C – czy ktoś posiada na sprzedaż?

01 Gru 2025 18:13 438 17
  • #1 21768219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 21768593
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Ja bym proponował zakup w największym zagranicznym sklepie internetowym . W naszych krajowych ofertach cena jest dużo wyższa a ci którzy sprzedają u nas biorą własnie z tego źródła .więc po co przepłacać ?.
  • #3 21768596
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21768609
    kamyczek
    Poziom 38  
    To się wybiera magazyn w polsce a jak nie ma w polsce to magazyn EU , Niemcy ,Francja ,Hiszpania , Czechy .
    Pzyjdzie bez cła a z polski potrafi przyjść w 3 dni .
  • #5 21768611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21768620
    kamyczek
    Poziom 38  
    Mam ten mniejszy , stuningowany działa bardzo fajnie . No cóż trzeba poszukać aż ktoś się bedzie pozbywał albo zaryzykować cło .
  • #7 21768634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21768642
    kamyczek
    Poziom 38  
    zadzwoń do urzedu celnego i zapytaj ile będzie cla za takie urządzenie .
  • #9 21768692
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 403
    Nie trzeba nigdzie dzwonić. Tu się sprawdza takie rzeczy :

https://pchig.pl/blog/isztar/

Parę razy sprowadzałem różne rzeczy do produkcji (w tym piece do reflow, automat Pick&Place, wanna do lutowania THT, wytłaczarka do filamentu 3D itp) i chyba zawsze cło było zero.
  • #10 21768705
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21769690
    sundayman
    Poziom 26  
    Cytat:
    Pisałeś do nich

Do kogo ? ISZTAR to jest system, możesz sobie wejść i szukać.
    Przecież w linku, który podałem wcześniej masz poradnik jak z tego korzystać.

https://puesc.gov.pl/uslugi/uslugi-sieciowe-informacje-i-specyfikacje/system-isztar4

Jakoś tam się trzeba rejestrować itp. Już nie pamiętam dokładnie. Raz chyba z tego korzystałem za pierwszym razem a później już nie, bo wszystko było bez cła albo jakieś groszowe cło niewarte uwagi.

Ale jak ci się chce to sobie to sprawdź.

Jeśli chcesz coś sprowadzać z Chin jako firma to powinieneś mieć coś takiego jak numer EORI. To się daje załatwić online bez problemu.
    Dodatkowo jeśli będziesz robić wysyłkę kurierem (polecam DHL) to musisz ich agencji celnej wysłać upoważnienie odpowiednie (oni sami napiszą co i jak w emailu) tylko musisz podać swój email, żeby był na fakturze z Chin.
    Pamiętaj że przewoźnik (czyli DHL albo inny kurier jeśli z niego korzystasz) pobiera opłatę za obsługę celną około 80-90 zł zwykle. I to u nich się także płaci VAT, który naliczają. Potem wystawiają dokumenty importowe (SAD czy tam poświadczenie celne, różnie) które służą do księgowania.

Dodatkowo FV z Chin musi spełniać określone "wymogi" chociaż z tym to sobie ludzie różnie radzą :)

Generalnie w internecie wszystko jest opisane co i jak.

https://www.chinskiraport.pl/blog/import-z-chin/
  • #12 21769694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21770200
    sundayman
    Poziom 26  
    Cytat:
    maszyny do lutowania miękkiego i twardego

no chyba tak właśnie.

Cytat:
    2.7% dla krajów trzecich

No to mówiłem - jakieś grosze.

A tak w ogóle, może komuś się przyda: ostatni jaki kupowałem to T-962A+
    Soft ma już poprawiony względem wcześniejszych mniejszych modeli. Nie trzeba już wgrywać poprawionego firmware. Ogólnie działa poprawnie, ale warto sobie front szuflady uszczelnić sznurem ogniotrwałym (takim od kominka) bo wentylator lubi wydmuchiwać dym z przodu czasem, podłączyć wylot z tyłu do jakiegoś komina i ogólnie pamiętać, że on ma moc trochę "na styk" - jak będzie stać w zimnym pomieszczeniu to może mieć problem z osiąganiem odpowiednich temperatur - i nie będzie "nadążać" za profilem. Jak używacie w normalnym domowym czy biurowym środowisku >20 st. C to jest OK.

No ale do poważniejszej ilościowo produkcji to jednak nie zastąpi nawet najmniejszego pieca przelotowego pod względem wydajności.
  • #14 21770639
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Niech wpiszą taki HS code:
    8515 19 10 00
    Sekcja XVI - Maszyny i urządzenia mechaniczne; sprzęt elektryczny; ich części; urządzenia do rejestracji i odtwarzania dźwięku, urządzenia telewizyjne do rejestracji i odtwarzania obrazu i dźwięku oraz części i wyposażenie dodatkowe do tych artykułów
    MASZYNY I URZĄDZENIA ELEKTRYCZNE ORAZ ICH CZĘŚCI; REJESTRATORY I ODTWARZACZE DŹWIĘKU, REJESTRATORY I ODTWARZACZE OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I AKCESORIA DO TYCH ARTYKUŁÓW
    Elektryczne (włączając gazowe ogrzewane elektrycznie), maszyny i aparatura do lutowania miękkiego, lutowania twardego lub spawania, metodą laserową lub inną wiązką światła lub fotonów, ultradźwiękami, wiązką elektronów, impulsów magnetycznych lub łuku plazmowego, nawet nadające się do cięcia; elektryczne maszyny i aparatura do natryskiwania na gorąco metali lub cermetali
    - Maszyny i aparatura do lutowania miękkiego lub twardego
    - - Pozostałe
    - - - Maszyny do lutowania na fali w rodzaju stosowanych wyłącznie lub głównie do produkcji zespołów obwodów drukowanych

Wtedy:
    Środki taryfowe
    ERGA OMNES - Stawka celna dla krajów trzecich: 0%
    ERGA OMNES - Podatek od towarów i usług (VAT): 23%

Na podstawie ISZTAR4
  • #15 21779596
    compnet
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli kod taryfy celnej się nie "spodoba" celnikowi to wpisze inny :)
    Przy sprowadzaniu maszyny spoza UE trzeba pamiętać, że musi mieć certyfikat CE wystawiony przez producenta dla egzemplarza z danym nr seryjnym. Brak może wstrzymać odprawę.
  • #16 21780112
    sundayman
    Poziom 26  
    Cytat:
    CE wystawiony przez producenta dla egzemplarza z danym nr seryjnym. Brak może wstrzymać odprawę.

W życiu się z tym nie spotkałem. A sprowadziłem w ciągu paru lat m.in. linie do produkcji filamentu, automat pick&place, różne piece do reflow, wannę do lutowania THT, rozmaite narzędzia i akcesoria do nich, kilkaset modemów GPRS od producenta i wuj pamięta co jeszcze. I właśnie czekam na kolejną przesyłkę za parę tysi USD.

Nikt mnie nigdy o żadne CE nie pytał. I słusznie, bo jeśli sprowadzam sprzęt na własny użytek to żadne CE nie jest potrzebne. A nawet jak deklarowałem, że coś będzie dalej wprowadzane na rynek w UE to nikt nie żądał żadnego CE z Chin bo to nie chińczyk odpowiada za wprowadzanie towaru na rynek europejski a importer. I nie w momencie importu a sprzedaży w PL.

Dopiero jeśli importer wprowadza na rynek w EU towar - to wtedy "musi" mieć CE. Ale to musi być CE z Europy a nie zrobione w Corelu przez żółtka :)
    Oczywiście duże firmy mają europejskie CE ale nawet kupując od nich towar dalej odsprzedawany w PL nigdy tego nie potrzebowałem i nikt nigdy o to nie pytał przy imporcie.

To nie jest rola Urzędu Celnego, żeby pilnować tego, czy towar wprowadzany na rynek UE ma odpowiednie papiery i spełnia normy.

Więc krótko - sprowadzając "dla siebie" nic nie jest potrzebne.
    A jak coś się potem sprzedaje w UE - to inna historia i wcale nie taka oczywista ;)
  • #17 21780328
    compnet
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja piszę o sprowadzaniu dla firmy, do celów d.g. I była krótka piłka - mamy "papier" albo płacimy za przestój w urzędzie celnym do czasu dostosowania aby spełniał normy CE - powstały do tego firmy specjalizujące się w sprawdzaniu norm, dorabiające brakujące przyciski awaryjne itp. a głównie zarabiające na generowaniu papierów.
    Jeśli się nie spotkałeś to możesz się tylko cieszyć. Sprowadzasz dla siebie.
    Jak sprowadzisz do firmy i komuś rękę urwie to wtedy wszyscy sobie przypomną jakie "papiery" były wymagane.
    W piątek rozmawiałem z urzędem celnym - mam zamiar sprowadzić kolejną maszynę - ze Szwajcarii, gdzie ponoć przepisy mamy uproszczone - wymóg posiadania CE dalej obowiązuje ...
  • #18 21781069
    sundayman
    Poziom 26  
    Cytat:
    Ja piszę o sprowadzaniu dla firmy, do celów d.g

Ja też.

Cytat:
    jeśli się nie spotkałeś to możesz się tylko cieszyć.

Napisałem wyżej - robiłem to wiele razy i robię nadal. Nigdy nie miałem tego tematu. Chcesz mi powiedzieć, że robią dla mnie specjalny wyjątek od 10 lat ?
    No może.

Cytat:
    Sprowadzasz dla siebie.

Różnie, niektóre urządzenia dla siebie do produkcji, inne na sprzedaż albo jako podzespoły (ale to inny temat).

Cytat:
    komuś rękę urwie to wtedy wszyscy sobie przypomną jakie "papiery" były wymagane

Mówimy o procedurze importu a nie co "może się wydarzyć". Jak sobie sprowadzisz z Chin coś co nie ma CE - to możesz sobie np. zrobić badania w Polsce. CE jest potrzebne przy wprowadzaniu na rynek.

Największe co sprowadzałem to linie do wytłaczania filamentu do druku 3D. Żadnych pytań o CE nie było. Żaden z moich kolegów prowadzących DG i sprowadzających sobie z Chin jakieś nieduże maszyny też nie miał tego problemu.
    No nic nie poradzę :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest piec lutowniczy Puhui T-962C, jednak model ten nie jest dostępny w magazynach UE, jedynie w Chinach. Zakup bezpośrednio z zagranicznych sklepów internetowych jest tańszy niż w polskich ofertach, ale wiąże się z ryzykiem opłat celnych i VAT. Cło na maszyny do lutowania miękkiego i twardego z Chin wynosi około 2,7%, co jest kwotą niewielką, jednak należy uwzględnić dodatkowe koszty obsługi celnej przez kuriera (około 80-90 zł). Do sprawdzania stawek celnych polecany jest system ISZTAR. Przy imporcie sprzętu na własny użytek certyfikat CE nie jest wymagany, natomiast przy wprowadzaniu towaru na rynek UE importer musi posiadać europejskie CE. Alternatywnie można rozważyć zakup używanego pieca lub innych modeli, np. Puhui T-962A+, który ma poprawione oprogramowanie i jest polecany do użytku domowego lub biurowego, choć nie zastąpi pieca przelotowego pod względem wydajności. Przy imporcie warto zwrócić uwagę na kod taryfy celnej HS 8515 19 10 00, dotyczący maszyn do lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA