serpablo napisał: W samochodzie właściciela radio włączało się i grało prawidłowo, problem był tylko z płytą.
Przecież Panu wyjaśniłem, dlaczego tak jest - odpowiada za to linia CAN (choć spotkałem też Audi po K-Bus - to łatwo sprawdzić w samochodzie). Weryfikacja zapisana w pamięci licznika. Czyli - samochód "pamięta swoje radio" i nie trzeba wprowadzać każdorazowo kodu po zaniku zasilania. Kod jest potrzebny tylko przy pierwszej inicjacji - uwierzytelnieniu danego radia w samochodzie.
Nie wiem, dlaczego Pana radio nie chce wejść w tryb kodu - tu możliwości są tylko dwie - jakieś uszkodzenie radia lub niedokładność w stosowaniu procedury. Można jeszcze wyjąć mechanizm CD i wtedy sprawdzić, ale nie pamiętam takiego zachowania (tzn. blokady klawiatury przez uszkodzony mechanizm płyty), a sporo tych radiów odkodowałem.
Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:
JayRo napisał: Różne przypadki bywały. Na przykład w tym wątku, radio włączało się na kabelkach bez kostki, ale wyłączało po zatwierdzeniu kodu
JayRo - bez obecności kostki, czyli wciśnięcia przełącznika, to SPRAWNE radio się nie włączy - może na moment mignie podświetlenie wyświetlacza, ale raczej rzadko, i to wszystko. Sprawdzone. Problemy z postu mogły wynikać ze źle działającego przełącznika i tylko to. Temat jest z 2005, to były inne czasy, inna wiedza, dużo grzebanego ect.
serpablo - możliwe, że w radiu jest np. korozja - w panelu lub nawet na płycie głównej i stąd to zachowanie radia. Również brak reakcji na kl. EJECT może, ale nie musi (bo te mechanizmy też same w sobie miały takie uszkodzenie, że nie wysuwały płyty) być tym spowodowany.