logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Concert AUZ2Z3Fxxxxxxx – radio świeci SAFE, nie oddaje płyty, brak kodu

serpablo 09 Gru 2025 19:30 453 10
  • #1 21776140
    serpablo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Radio Audi Concert, brak kartki, jest tylko numer AUZ2Z3Fxxxxxxx, pobrało płytę i nie chce oddać, radio gra. W samochodzie radio odłączyłem na chwilę i zaraz podłączyłem, SAFE nie wyskoczyło, natomiast na warsztacie cały czas świeci SAFE i nie pomaga RDS scan.
  • #2 21776162
    rutra111
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.
    Może pomoże : TP i RDS .
    Kodu niestety nie podajemy z numeru radia.
    Proszę przeczytać eeprom. Jak się nie mylę to 24LC16.
  • #3 21776563
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1412
    Dokładny numer został skasowany. Pytanie o kod z numeru możesz zamieścić w dziale bazar.

Cytat:
    9. W działach serwisowych forum niedozwolone jest zadawanie pytań o wyliczenie kodu z konkretnego numeru seryjnego - są one bezwartościowe dla innych użytkowników. Takie pytanie - zlecenie można założyć w dziale "Radia Samochodowe Bazar". ([Zlecę] rozkodowanie ...)
  • #4 21776666
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    serpablo napisał:
    W samochodzie radio odłączyłem na chwilę i zaraz podłączyłem, SAFE nie wyskoczyło, natomiast na warsztacie cały czas świeci SAFE i nie pomaga RDS scan.

Jest tak prawdopodobnie dlatego, że radio może mieć włącznik w gnieździe zasilania. Podłączałeś na krótko kabelkami do pinów złącza, czy za pomocą koski, która by ten włącznik aktywowała?
  • #5 21777089
    serpablo
    Poziom 12  
    Złącze ISO z przewodami podłączone do tylnej części radia samochodowego
    Podpiąłem zwykłą kostką iso1 tylko czerwony kabel UB i świeci cały czas SAFE. Podpięcie żółtego kabla, tak jak zwykle podłączam, nic nie zmienia.
  • #6 21777197
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 653
    JayRo napisał:
    Jest tak prawdopodobnie dlatego, że radio może mieć włącznik w gnieździe zasilania.

Przy problemach z wyłącznikiem w gnieździe radio wcale się nie uruchamia.
  • #7 21777214
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 329
    serpablo napisał:
    podpięcie żółtego kabla tak jak zwykle podłączam nic nie zmienia .

Bo zmienić nie może - proszę zobaczyć na opis złącza. Tylko + i masa. Tak podłączone radio na stole da się włączyć na 1 godzinę. Po automatycznym wyłączeniu można włączyć na kolejną itd.

Samochód "pamięta" swoje radio i dlatego nie prosi o kod.

Wywołanie trybu wprowadzania kodu - RDS i SCAN jednocześnie chwilę przytrzymać. Jeśli radio jest zablokowane czasowo (2 błędne próby) to RDS + SCAN, radio zostawić włączone na godzinę, po godzinie samo się wyłączy. Przy powtórnym włączeniu gałką i ponownym naciśnięciu RDS + SCAN będzie 1000 na wyświetlaczu. Oczywiście powyższe dotyczy sprawnego radia.
  • #8 21777229
    serpablo
    Poziom 12  
    Tylko dlaczego radio jest zablokowane, jeśli nie były podjęte próby odblokowania? Zostawiam włączone na godzinę...
    ...po godzinie wyłączyło się, włączyłem gałką następnie rds+scan i cały czas SAFE ...

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

>>21777197 W samochodzie właściciela radio włączało się i grało prawidłowo , problem był tylko z płytą.
  • #9 21777426
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    emik napisał:
    Przy problemach z wyłącznikiem w gnieździe radio wcale się nie uruchamia.

Różne przypadki bywały. Na przykład w tym wątku, radio włączało się na kabelkach bez kostki, ale wyłączało po zatwierdzeniu kodu.
  • #10 21777585
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 329
    serpablo napisał:
    W samochodzie właściciela radio włączało się i grało prawidłowo, problem był tylko z płytą.

Przecież Panu wyjaśniłem, dlaczego tak jest - odpowiada za to linia CAN (choć spotkałem też Audi po K-Bus - to łatwo sprawdzić w samochodzie). Weryfikacja zapisana w pamięci licznika. Czyli - samochód "pamięta swoje radio" i nie trzeba wprowadzać każdorazowo kodu po zaniku zasilania. Kod jest potrzebny tylko przy pierwszej inicjacji - uwierzytelnieniu danego radia w samochodzie.

Nie wiem, dlaczego Pana radio nie chce wejść w tryb kodu - tu możliwości są tylko dwie - jakieś uszkodzenie radia lub niedokładność w stosowaniu procedury. Można jeszcze wyjąć mechanizm CD i wtedy sprawdzić, ale nie pamiętam takiego zachowania (tzn. blokady klawiatury przez uszkodzony mechanizm płyty), a sporo tych radiów odkodowałem.

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

JayRo napisał:
    Różne przypadki bywały. Na przykład w tym wątku, radio włączało się na kabelkach bez kostki, ale wyłączało po zatwierdzeniu kodu

JayRo - bez obecności kostki, czyli wciśnięcia przełącznika, to SPRAWNE radio się nie włączy - może na moment mignie podświetlenie wyświetlacza, ale raczej rzadko, i to wszystko. Sprawdzone. Problemy z postu mogły wynikać ze źle działającego przełącznika i tylko to. Temat jest z 2005, to były inne czasy, inna wiedza, dużo grzebanego ect.

serpablo - możliwe, że w radiu jest np. korozja - w panelu lub nawet na płycie głównej i stąd to zachowanie radia. Również brak reakcji na kl. EJECT może, ale nie musi (bo te mechanizmy też same w sobie miały takie uszkodzenie, że nie wysuwały płyty) być tym spowodowany.
  • #11 21801646
    serpablo
    Poziom 12  
    Z ciekawości podłączyłem radio bez kostki, samymi kabelkami i sytuacja jest ta sama - radio wyświetla SAFE bez możliwości odblokowania - wyłącznik w gnieździe jest. Rozebrałem całe radio, żadnych śladów zalania ani rdzy nie było, wyczyściłem mikroprzełączniki w mechanizmie CD i na panelu czołowym, które mogły blokować radio i przycisk EJECT. Radio skręciłem i zachowuje się tak samo jak przed rozkręceniem. Blokada SAFE nie puściła. Chcę zamontować radio do samochodu celem sprawdzenia, czy wychodzi płyta po naprawie, jednak okazało się, że samochód uległ wypadkowi i został skasowany. Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio Audi Concert z numerem AUZ2Z3Fxxxxxxx pobrało płytę i nie oddaje jej, wyświetlając komunikat SAFE. Radio gra, ale nie pojawia się prośba o kod, ponieważ samochód "pamięta" radio dzięki linii CAN lub K-Bus, co eliminuje konieczność ponownego wprowadzania kodu po odłączeniu zasilania. Próby odblokowania za pomocą kombinacji RDS + SCAN nie przynoszą efektu, a radio pozostaje zablokowane. Podłączenie radia bez kostki lub z kostką ISO1 (zasilanie + i masa) nie zmienia sytuacji – radio świeci SAFE i nie wchodzi w tryb wprowadzania kodu. Możliwe przyczyny to uszkodzenie radia lub niedokładne stosowanie procedury odblokowania. Rozebranie radia i wyczyszczenie mikroprzełączników mechanizmu CD oraz panelu czołowego nie usunęło blokady. Właściciel planował test w samochodzie, ale pojazd został skasowany po wypadku, co uniemożliwiło dalszą diagnostykę. Wskazano, że kodu nie udostępnia się na podstawie numeru radia, a do odczytu pamięci eeprom (24LC16) może być potrzebny specjalistyczny sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA