logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ scalony obsługuje USB i klawiaturę w tablecie LINX12X64? Szukam schematu

ulachlipala 11 Gru 2025 00:00 120 2
REKLAMA
  • #1 21777437
    ulachlipala
    Poziom 1  
    Hej wszystkim

Nie za bardzo ogarniam tematy elektroniki, nie będę kłamać. Natomiast mój tata jest kompletnym świrem - co dostanie w ręce zepsutego, będzie komhinowal ile wlezie dopóki nie naprawi. Ale niestety ma problem z pewnym tableto-laptopem. Już tłumaczę.

Jakiś czas temu dałam mu taki oto sprzęt. Nie łapie on jednak pendriva ani klawiatury która nomen omen jest odpinana. Po głębszej analizie zaniósł do kolegi który stwierdził że przepalił się układ scalony odpowiedzialny właśnie za wszelkiej maści podłączenia z zewnątrz (klawiatura, wolny czas ładowania, przenośne dyski podpinane na USB). Kolega stwierdził że może to naprawić ale kompletnie nie wie jaki układ scalony tam był. I tu się pojawia moje pytanie, czy ktoś z was wie może co to jest albo czym to zastąpić? Urządzenie pochodzi z Anglii, nazwa modelu LINX12X64, próbowałam znaleźć schemat serwisowy ale trudno się dokopać do czegokolwiek. Z góry będę wdzięczna za pomoc.

Zbliżenie uszkodzonego układu scalonego na płycie głównej tabletu LINX 12X64
  • REKLAMA
  • #3 21864805
    poster
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Ja wstawiłem AP2151WG-7 i tablet działa.
    Przyczyną usterki było zwarcie na taśmie klawiatury, która złamała się (tego nie widać bo jest sklejone/zszyte w obudowie).
    Dodatkowo uszkodzony układ na płytce wewnątrz - a w nim dziura. Dostał takiej temperatury że zrobił dziurę w taśmie od klawiatury.
REKLAMA