logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dahua DHI-XVR5108HS V1.0 – gdzie znaleźć bezpieczny firmware i jak zabezpieczyć przed DDoS?

dominiksupraca 13 Gru 2025 22:21 219 1
  • #1 21780027
    dominiksupraca
    Poziom 4  
    Witam,

Posiadam rejestrator **Dahua DHI-XVR5108HS** i mam problem ze znalezieniem **odpowiedniego firmware** dla tego modelu.

Dane urządzenia:

* Model: **DHI-XVR5108HS**
    * Hardware Version: **V1.0**
    * Aktualny system: **V3.218.0000002.3**
    * Build date: **2018-06-01**
    * Ilość kanałów: **12**

Problem jest pilny, ponieważ **od mojego dostawcy internetu otrzymałem informację, że z adresu IP, na którym pracuje ten rejestrator, wychodzi ruch DDoS / botnetowy**. Zostałem zobowiązany do **zabezpieczenia urządzenia lub aktualizacji oprogramowania**, w przeciwnym razie grozi mi blokada łącza.

Próbowałem znaleźć firmware:

* w oficjalnym Dahua Download Center,
    * w dostępnych archiwach (4KL, X, I2),

Jednak **nie mogę znaleźć jednoznacznie pasującego i bezpiecznego firmware dla XVR5108HS (V1.0)**. Nie chcę ryzykować wgrania niekompatybilnego oprogramowania i uszkodzenia rejestratora.

Proszę o informację:

* jaki **firmware jest właściwy i bezpieczny** dla tego modelu,
    * czy urządzenie jest już **EOL**,
    * ewentualnie jakie **zalecane działania zabezpieczające** (poza zmianą haseł) powinienem wykonać.

Z góry dziękuję za pomoc.

AI: Czy rejestrator jest wystawiony bezpośrednio do internetu (np. poprzez przekierowanie portów lub DMZ), czy dostęp do niego jest możliwy wyłącznie z sieci lokalnej?
    Nie
    AI: Czy zostały już zmienione domyślne hasła na urządzeniu oraz czy są włączone dodatkowe zabezpieczenia, takie jak ograniczenia dostępu po adresach IP lub dwuskładnikowe uwierzytelnianie (jeśli dostępne)?
    Tak
  • Pomocny post
    #2 21780655
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @dominiksupraca
    Szukaj, ale na cuda nie licz w tak starym sprzęcie:
    https://ftp.asm.cz/
REKLAMA