logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MF258 – problem z kartą SIM / utrata połączenia z Internetem

michG2308 14 Gru 2025 14:11 525 3
REKLAMA
  • #1 21780386
    michG2308
    Poziom 2  
    Witam,
    korzystam z internetu mobilnego T‑Mobile w zestawie Router ZTE MF258 + antena zewnętrzna (SIM znajduje się w antenie na dachu, router połączony z anteną kablem Ethernet).

Od pewnego czasu pojawia się problem:
    - Internet nagle przerywa lub znika całkowicie.
    - Na routerze gaśnie kontrolka od sieci.
    - W panelu konfiguracyjnym w przeglądarce pojawia się komunikat „Brak karty SIM”.

Karta SIM jest cały czas zamontowana w antenie, zabezpieczona mechanicznie (zakręcana śrubą), więc fizyczne wysunięcie raczej nie wchodzi w grę.

Wyłączenie routera i włączenie go z powrotem rozwiązuje problem i wszystko działa jak należy przez jakiś nieokreślony czas.
    Niestety codzienne rozłączanie internetu średnio 2-3 w ciągu dnia które może się zdarzyć w trakcie gry, oglądania filmów lub spotkań online jest irytujące.

Moje pytania:

Czy przyczyną może być sam router?
    Czy problem leży po stronie karty SIM i powinienem wymienić ją u operatora?
    A może winna jest antena zewnętrzna lub połączenie między anteną a routerem?

Chciałbym zdiagnozować źródło problemu zanim zdecyduję się na wymianę czegokolwiek.
    Nie jestem ekspertem w sieciach więc liczę na wyrozumiałość i cierpliwość.
    AI: Czy miałeś możliwość przetestowania działania zestawu z inną kartą SIM (np. od innego operatora) lub sprawdzenia tej samej karty SIM w innym routerze/antenie? Jeśli tak, czy problem również występuje?
    nie mam obecnie innego sprzętu aby to przetestować
    AI: Czy zauważyłeś, czy problem pojawia się częściej w określonych warunkach pogodowych (np. deszcz, upał, mróz) lub o konkretnej porze dnia?
    warunki pogodowe lub pora dnia nie mają znaczenia
  • REKLAMA
  • #2 21780522
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
  • REKLAMA
  • #3 21780728
    michG2308
    Poziom 2  
    >>21780522 >>21780522

Zapoznałem się z tematem i pobrałem wskazane aplikacje, ale niestety jestem wciąż dość zielony w tym temacie, nie wiem nawet, czy testy robię w poprawny sposób.

Prawdę mówiąc, spodziewałem się innej odpowiedzi, bo nie rozumiem, czym ten "brak karty SIM", który się czasami pojawia, jest spowodowany.

W ustawieniach routera wyświetlają mi się takowe informacje
    Panel LTE z informacjami o połączeniu sieciowym routera T-Mobile

Czy to wystarczy, aby cokolwiek stwierdzić?
  • #4 21781005
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Brak karty SIM przeważnie pojawia się , jak karta nie ma styku z pinami gniazda. Ja mam nawyk ,żeby kartę zawsze kilka razy włożyć ,wyjąć i włożyć ,żeby blaszki na karcie "przetarły sie z z tymi ślizgowymi pinami w gnieździe.
    Poza tym nowe karty sa wyłamywane na wszystkie rozmiary , a akurat micro sim jest najcieńsza... Moze się ona w tej "kanapce" odsunąć od styków i one przestają kontaktować. Więc można spowodować ,żeby karta była troszkę grubsza ,przez co będzie bliżej pinów... (oczywiście bez przesady , bo jak będzie za gruba i na siłę wetknięta to może jż nie wyjść i będzie jeszcze gorzej).
    No i to ,że jest na zewnątrz też nie pomaga , mimo ,że hermetyczna ,to i tak para wodna się do środka przedostaje i skrapla (zwłaszcza ,jak urządzenie jest wyłączone) ,więc i styki mogą zaśniedzieć.

Także proponuję od razu wziąć drabinę , wyjąć kartę sim , przeczyścić jej styki ( może nawet papierem drobnoziarnistym) ,włożyć i wyjąć kilka razy , i zobaczyć wtedy.
REKLAMA