logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 – jak powiększyć partycję C kosztem D, gdy dzieli je partycja odzyskiwania?

cjerzy1 14 Gru 2025 16:00 450 5
REKLAMA
  • #1 21780471
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Chcę powiększyć partycję C kosztem partycji D o ok 20 GB. Problem w tym, że obie te partycje dzieli partycja odzyskiwania i tu jest problem. Systemowym zarządzaniem dyskami nie da się. Próbowałem Easeus Partition Master oraz Niubi Partition Editor, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Wiem tylko tyle, że należy przesunąć partycję odzyskiwania tak, żeby partycja C i D sąsiadowały z sobą. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Mam Windows 10, 64 bit. Sytuacja mojego układu partycji wygląda jak w załączniku. Proszę o dokładne instrukcje "krok po kroku" co należy zrobić.
    Załączniki:
    • Windows 10 – jak powiększyć partycję C kosztem D, gdy dzieli je partycja odzyskiwania? zarządzanie dyskami.jpg (234.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21780492
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Partycja to kawałki dysku obok siebie. Masz przeszkodę, to trzeba ją usunąć. Jeśli jest miejsce na dysku, to partycję przeszkodę skopiować na wolne miejsce. Partycję D przesunąć i złączyć z partycją C. Jeżeli nie ma wolnego miejsca na dysku, to się trochę komplikuje, bo partycję przeszkodę trzeba skopiować na dysk zewnętrzny, D dosunąć do C i złączyć. Partycję przeszkodę przywrócić na wolne miejsce dysku.
    Jeszcze można zmniejszyć partycję D (jeżeli jest wolne 20 GB), przesunąć w wolne miejsce partycję przeszkodę. W powstałym wolnym miejscu rozciągnąć partycję C. Może to będzie prostsze, bo nie wymaga manewrowania obrazami partycji tylko plikami. Easeus powinien to ogarnąć, tylko nie pamiętam czy on inny wynalazek pozwalał zaprogramować proces zmian na dysku. W tym wypadku zrobił by defragmentację dysku D, zmianę rozmiaru, przenosiny przeszkody, zmianę rozmiaru dysku C.
    Jak masz na co, to zgraj dane z D dla bezpieczeństwa, i zrób jak opisałem - przeskaluj D, przesuń recovery, przeskaluj C.
  • REKLAMA
  • #3 21780602
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ja zazwyczaj takie rzeczy robiłem programem Mini tool partition wizard. Najbardziej mi odpowiada działanie tego programu. Ale innymi zapewne da się to również zrobić. Pierwsze co musisz zrobić to zmniejszyć dysk D od strony tej małej partycji systemowej, potem przesunąć to małą partycje systemową do dysku D. I wtedy pojawi się miejsce do powiększenia C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21780615
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Tak p prawdzie to można rzecz całą uprościć poprzez usunięcie partycji odzyskiwania i wtedy okaże się, że dzięki powstałemu wolnemu miejscu, będzie już "z górki".
    Oczywiście nadal będzie trzeba użyć jakiegoś zewnętrznego programu do zarządzania dyskami, ale to i tak będzie prostsze i mniej narażające na omyłki niż skorzystanie z diskpart.
    Co do "instrukcji krok po kroku", to... Zacząć Pan powinien od użycia wyszukiwarki forum (żeby nie używać armaty w postaci Google'i) i zapoznać się, z już chyba dziesiątkami, tematów związanych z operacjach na partycjach, które ze sobą nie sąsiadują bezpośrednio. Jeśli tego będzie mało, to jest szansa, iż gdy wybierze Pan program, który ma być użyty, to znajdzie Pan w sieci tutorial opisujący "co i jak". Po jego lekturze pozostanie Panu już tylko przejście do fazy działania.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21780617
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 597
    A po co ci ta partycja D? Weź ją usuń i rozszerz partycję C.
  • #6 21781158
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Dziękuję wszystkim kolegom za udzielone wskazówki, które przyczyniły się do rozwiązania problemu. Zamykam temat.
    Załączniki:
    • Windows 10 – jak powiększyć partycję C kosztem D, gdy dzieli je partycja odzyskiwania? zarządzanie dyskami1.jpg (324.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA