logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW F31 2015 – gdzie pobrać darmową, pełną wersję ISTA D do diagnostyki przez E-net?

Gemini76 15 Gru 2025 12:06 1995 7
REKLAMA
  • #1 21781171
    Gemini76
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam Szanowne Forum

Mam nadzieję, że będzie to właściwe miejsce na moją sprawę...
    Sprawa dotyczy diagnostyki BMW F31 2015 rok produkcji, zakupiłem na Allegro kabel E-net i potrzebuję do niego oprogramowania (najlepiej ISTA) diagnostycznego... z sieci ściągnąłem ISTA D 4.21.12 PL i ISTA 4.25.30 PL. Niestety po rozpakowaniu w żadnej z tych wersji oprócz wielu podkatalogów pustych i pełnych nie ma plików uruchamiających exe...
    W internecie jest mnóstwo różnych linków do różnych wersji programu ISTA, ale najczęściej prowadzą do stron, gdzie trzeba wykupić za niemałe pieniądze subskrypcję na konkretny termin.
    Może Ktoś z Szanownego Forum skieruje mnie na takie linki gdzie pobiorę za free pełną wersję (najlepiej samodzielną) programu ISTA. Firma z Allegro, gdzie zakupiłem kabel mimo, że w opisie zapewniali, że podadzą link do oprogramowania, ani na telefony, ani na maile nie odpowiada.
    Bardzo proszę o pomoc, bo sprawa dla mnie jest pilna z powodu zegara w desce rozdzielczej, który poprzez panel Idrive daje się przestawiać, ale niestety później nie zmienia wskazań i dlatego potrzebuję zdiagnozować problem... mam nadzieję, że za pomocą ISTA uda mi się ustalić przyczynę błędnego działania zegara. Na chwilę obecną jestem po sprawdzeniu bezpieczników na panelu w bagażniku...mam nadzieję, że nie będę musiał wymieniać modułu FEM, o którym wspomina opis kodu błędu (Kod B7F67E).
    Odłączyłbym akumulator, ale niestety nie mam kodu ani do radia, ani do aktualizacji nawigacji i obawiam się to zrobić.
    Czekam na porady.
  • REKLAMA
  • #2 21781337
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 136
    BMW nie potrzebuje kodu do radia, a kod FSC do mapy nawigacji sam nie wyparuje po podłączeniu akumulatora.

Co do zegarka to odłącz aku na dłuższą chwilę, żeby kondensatory w sterownikach rozładowały się(np. na pół godziny)

W załączniku plik z linkiem do isty, której sam używam

Moderowany przez gulson:

Załącznik usunięto, ISTA jest na licencji

• REKLAMA
  • #3 21781490
    Gemini76
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale którą wersję mam pobrać i z jakimi dodatkami, żeby działało prawidłowo z BMW F31?
    Jestem nowy w temacie ISTA więc chciałbym uniknąć pomyłek, bo w katalogach z którymi miałem do czynienia jest dużo innych i nie mam pojęcia, które są potrzebne do działania programu.
    Co do kodu SFC, to domyślam się, że nie ucieknie, ale obawiam się co do kodu radia, bo go nie znam i nie chciałbym stanąć wobec konieczności rozkodowywania w warsztacie za duże pieniądze.
    Czy ten program pomoże mi w wyciągnięciu kodu SFC i ewentualnie kodu do radia i dodatkowe pytanie, czy kod SFC jest jeden do każdej aktualizacji map, czy też trzeba do każdej aktualizacji zdobywać inny kod ?
    Przepraszam, że jestem kłopotliwy, ale BMW, to dla mnie nowy temat, no i uciążliwy, bo firma BMW nie pozostawia właścicielowi samochodu bez płacenia characzu za różne usługi zbytniego luzu co do własnych ustawień... ten samochód jest zbyt multimedialny i zbyt "usieciowiony".
    Wykupiłem w serwisie BMW możliwość uaktualnienia nawigacji za kilka stówek i nie mogłem ściągnąć z ich strony nic mimo opłaty aktualizacji... po dłuższej korespondencji okazało się z ich strony, że mój model nie jest już obsługiwany... to jakiś żart... przecież nie będę zmieniał samochodu, poprosiłem wobec tego o zwrot pieniędzy, co uczynili... i nadal szukam możliwości upgradu map.
    Jeśli, to nie kłopot, to poproszę o dalsze porady.
    Bardzo dziękuję za dotychczasowe.
    Brgds
  • REKLAMA
  • #4 21781799
    Likasz7
    Poziom 7  
    Witam
    Macie link do isty + . Proszę o priv
  • #5 21781989
    cursor
    Poziom 31  
    Powtórzę, BMW nie potrzebuje kodu do radia. Odłączeniem akumulatora nic nie ryzykujesz.
    Jest tak od czasów E39/E46.

Kod FSC (nie SFC) jest generowany pod nr VIN oraz konkretny typ mapy oraz jej rocznik. Jest też opcja na kod Lifetime, co obecnie BMW zrobiło.
    Pobierając komplet kodów naprawczych do danego numeru VIN, kod do mapy jest kodem Lifetime.
    Dla mapy typu Premium, Move, Motion, Next, ostatnią mapą były wersję na 2025r(dla niektórych małych navi 2024). Nowszych BMW nie będzie tworzyć.

Co do ISTY, to z tych posiadam na swoim chomiku(nick chomika taki sam jak nick tu na forum) to spokojnie wystarczy Ci 4.15.16. Nie ma konieczności pobierania 4.45.20
    Powinien tam być plik tekstowy z instrukcją instalacji.
    Pliki SqLiteDBs też są konieczne do działania isty(to te największe pliki)
  • #6 21782357
    Gemini76
    Poziom 10  
    Dzięki za dotychczasową pomoc... , ale jest problem z ISTA 4.15, mianowicie podczas rozpakowywania plików z OTHER 4.15.12 był komunikat o niemożności dokończenia operacji...było to przy samej końcówce rozpakowywania (robiłem to sprawdzoną wersją WinRara) pozostałe pliki bez problemu. Plik z bazą danych ciągnęło mi mimo szybkiego łącza przez kilka godzin.
    Wracając do sprawy; sprawdziłem działanie ISTA, ale w ustawieniach musiałem zmienić rodzaj połączenia na ENET i program skomunikował się z samochodem... to było na szybko i dalsze testy odłożę na jutro, to postaram się podać dokładniejsze dane co nie działa i w którym momencie. Jedno jest pewne dostawałem komunikat o konieczności wyjścia z ISTA i uruchomienia ista launchera w celu instalacji naprawczej. A może zassać tą drugą wersję ISTA? (tylko, czy uruchomienie jest takie same jak tej opisanej?)
    Co do odłączenia akumulatora też zrobię to jutro. Na chwilę obecną skasowałem błędy w module FEM, ale zegar nadal nie działa. Mam pytanie o FSC, czy za pomocą ISTA jestem w stanie go wyciągnąć z modułu czy też powinien być w pakiecie z aktualizacjami?
    Wiem, że jest on przypisywany do VIN, ale nie mam pojęcia jak go zdobyć. Próbowałem ściągniętego generatora kodu FSC, ale niestety bez powodzenia. Ja potrzebuję uaktualnień do Road Map EUROPE Route 2015-1(stan: 7 luty 2023).
    Brgds
    ... a jednak mam zdjęcie tego komunikatu i załączam...

Komunikat błędu ISTA z informacją o problemie z plikiem ABL_GES_AF6500_MOSTFEHLER.dll
  • #7 21782711
    cursor
    Poziom 31  
    Używasz windows 11?
    Jeśli tak, to wyszukaj pliki exe w folderze z istą i dla każdego ustaw w zakładce zgodność, aby uruchamiał się jako administrator.
    Zwróć uwagę też czy nie ma opcji odblokuj we właściwościach plików

Sprawdź czy błędy będą podczas rozpakowywania przy użyciu 7Zip
  • REKLAMA
  • #8 21783800
    Gemini76
    Poziom 10  
    Dziękuję... sprawdzę, to później, a raczej jeszcze raz spróbuję rozpakować paczkę...koszmarnie długo to idzie.
    Znalazłem przyczynę komunikatu... począwszy od pliku wymienionego w komunikacie błędu brakowało pozostałych plików w katalogu Testmodule. Z jakiegoś mi nieznanego powodu WinRAR nie wypakował całości plików (po raz pierwszy mnie zawiódł). Przeprowadziłem od początku całą procedurę z rozpakowaniem i uruchomieniem programu i działa... ale system zapamiętał ustawienia i nic już nie musiałem wpisywać. Jutro podłączę się do auta i sprawdzę działanie na żywym organizmie.

Co do radia to rzeczywiście nic nie trzeba wpisywać, a i zapisane stacje nie skasowały się. Miałem lekki problem po podłączeniu akumulatora z ustawieniem zegara poprzez I-drive, bo uzyskałem kręcący się kursor na monitorze centralnym wskazujący, że system prawdopodobnie chce się połączyć z siecią, a na liczniku wyświetlały się kreski przedzielone dwukropkiem. Poczytałem jeszcze w sieci i znalazłem poradę, że trzeba nacisnąć na manetce kierunków przycisk BT i doprowadzić do wyświetlenia na liczniku zegara... rzeczywiście wyświetlił się zegarek ze wskazówkami i dopiero poprzez I-drive mogłem ustawić datę i godzinę i jest dobrze, zegar zmienia minuty i godziny. Prawdopodobnie gdybym użył przycisku BT od razu pewnie nie trzeba by było dostawać się do akumulatora, ale teraz jest już musztarda po obiedzie...

Dziękuję za dotychczasowe porady i ewentualnie poprosiłbym na priva poradę jak poradzić sobie z tą drugą wersją ISTA, bo ją ściągnąłem.
    Odezwę się dopiero jak załatwię pilniejsze sprawy domowe.
    Brgds

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje darmowej, pełnej wersji oprogramowania diagnostycznego ISTA D do BMW F31 z 2015 roku, kompatybilnej z kablem E-net zakupionym na Allegro. Próby pobrania wersji ISTA D 4.21.12 PL oraz ISTA 4.25.30 PL zakończyły się niepowodzeniem z powodu braku plików wykonywalnych w rozpakowanych katalogach. W sieci dostępne są głównie płatne subskrypcje na oprogramowanie ISTA, a sprzedawca kabla nie udziela wsparcia ani nie dostarcza linków do oprogramowania. Poszukiwane jest samodzielne, darmowe rozwiązanie do diagnostyki i programowania modułów BMW F31 przez interfejs E-net, umożliwiające m.in. naprawę problemu z zegarem w desce rozdzielczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA