logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] OML 3M – oscyloskop buczy po włączeniu, brak obrazu na kineskopie – co sprawdzić?

_f1zz_ 17 Gru 2025 13:10 186 3
REKLAMA
  • #1 21782928
    _f1zz_
    Poziom 2  
    Dzień dobry, parę dni temu zakupiłem radziecki oscyloskop oml 3m w stanie nieznanym. Ów oscyloskop po podłączeniu do gniazdka buczy, ale nic się nie ukazuje na kineskopie. Co może być tego przyczyną?
    AI: Czy buczenie pojawia się cały czas po włączeniu oscyloskopu, czy tylko przez chwilę? Czy dźwięk wydobywa się z wnętrza urządzenia (np. transformatora), czy z głośnika (jeśli taki jest)?
    Buczenie pojawia się z transformatora.
    AI: Czy sprawdzał Pan bezpieczniki, napięcia zasilania oraz czy lampy w oscyloskopie się żarzą po włączeniu? Jeśli tak, to jakie są wyniki tych sprawdzeń?
    Sprawdzałem tylko bezpiecznik i był dobry; nie widać, czy się żarzy, ponieważ jest metalowa osłonka na lampie.
  • REKLAMA
  • #2 21782984
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Diagnozowanie najlepiej zacząć od zdobycia schematu. Jeśli jest, to już połowa sukcesu. Szczęście, do pobrania tu: https://www.scribd.com/document/463899925/OML-3M

Następnie, zacznij od pomiarów zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 21782992
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Miałem taki.Kiedyś po zimie jaką spędził w chłodzie wygięła się górna płyta i dotknęła do obudowy, ruski papierowy laminat. Podkładka z preszpanu i działał dalej ładnych kilkanaście lat.
  • #4 21902516
    _f1zz_
    Poziom 2  
    Już ten oscyloskop sprzedałem.
REKLAMA