logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brzęczenie w aktywnej kolumnie dwudrożnej z TDA8920, TLC072, AD1954, AD1871 – przyczyna?

mar_dor 18 Gru 2025 10:03 78 2
REKLAMA
  • #1 21783716
    mar_dor
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam kolumnę głośnikową aktywną, dwudrożną, gdzie w głośniku średniotonowo-basowym przy minimalnym poziomie sygnału wejściowego występuje dźwięk, który można opisać jako brzęczenie, charczenie. Da się to usłyszeć, gdy gra muzyka z minimalną ilością dźwięków. Mam próbkę dźwięku, ale nie mogę jej tu załączyć ze względu na typ pliku M4A. Przy większym poziomie sygnału wejściowego ten dźwięk jest maskowany i w zasadzie kolumna gra akceptowalnie dobrze. Układ w tej kolumnie jest dość skomplikowany: wzmacniacz pracuje w klasie D, końcówka mocy zbudowana na TDA8920, sterowana przez drivery na TLC072, przed nimi układ DSP na AD1954, przed nim układ ADC na AD1871, który jest sterowany przez mikrokontroler H8_3664. Wymiana końcówki TDA8920 i driverów TLC072 niczego nie wniosła. Zastanawiam się, czy ten dziwny dźwięk może pochodzić z DSP lub ADC. Może ktoś miał podobną usterkę.
  • REKLAMA
  • #2 21783763
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2552
    Zamieniałeś miejscami głośniki lub podawałeś sygnał z innego wzmacniacz? W ten sposób ustalisz czy dźwięk wytwarza się w głośniku czy w wzmacniaczu.
    Taki chrzęst słyszałem dwa razy, oba to były uszkodzone głośniki po zbyt mocnym graniu czyli wpuszczeniu zbyt wiele mocy w głośnik.
  • #3 21913484
    mar_dor
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ostatecznie problem rozwiązany poprzez wymianę całego modułu końcówki mocy (miałem dostęp do tego podzespołu). Wymiana samego układu scalonego nie pomogła, bo usterka była prawdopodobnie w filtrze dolnoprzepustowym LC, który przepuszczał częstotliwości z kluczowania PWM.
REKLAMA