logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja sieci: Switch PoE 48p, TP-Link C6, A7, EAP113-Outdoor – brak internetu na AP

kacpersos77 19 Gru 2025 20:59 528 23
REKLAMA
  • #1 21785082
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Cześć, mam problem w stworzeniu sieci internetowej. Posiadam switch PoE 48-portowy, router C6 i A7 i antenę zew. AP TP-Link EAP113-Outdoor (wygląda bardzo podobnie). Więc tak - mam aktualnie podłączone: modem/światłowód -> router główny C6 -> switch zarządzalny -> 1. router końcowy A7 i 2. antena zewnętrzna. W takim podłączeniu nie działa antena AP. W podłączeniu modem/światłowód -> router główny -> 1. antena zew. 2. switch zarządzalny -> router końcowy DZIAŁA ANTENA, router końcowy nie działa. Antena zewnętrzna daje zasięg Wi-Fi, ale ma takie samo IP jak router (nie wiem, jak jest to ustawione - 4 m nad ziemią). Można się połączyć przez sieć Wi-Fi z telefonu i daje internet w drugiej konfiguracji. Pod zasięg tej anteny podłączone są dwie anteny odbiorcze Ubiquiti z bezpośrednio podłączonym routerem na końcu podwórka. @ElektrodaBot
    AI: Jak masz ustawione adresy IP na routerach i antenie zewnętrznej? Czy DHCP jest włączone na kilku urządzeniach jednocześnie, czy każde ma statyczny adres?
    Nie znam ustawień anteny, bo nie mogę się połączyć przez Wi-Fi. IP ma to samo co router główny, sprawdzę fizycznie przez kabel jutro dokładnie; w routerach końcowych statyczne IP, wył. DHCP,
    AI: W jakim trybie pracują routery (C6, A7) i antena EAP113-Outdoor - czy są ustawione jako router, access point, bridge itp.?
    Główny router w trybie router; końcowe routery AP, antena - nie wiem
  • REKLAMA
  • #2 21785088
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 954
    kacpersos77 napisał:
    Cześć mam problem w stworzeniu sieci internetowej, Posiadam Switch poe 48 port , router c6 i a7 i antene zew AP TP-Link EAP113-outdoor (wygląda bardzo podobnie) więc tak mam aktualnie podłączone tak m...
    Bezpośrednia odpowiedź
    - Masz klasyczny problem mieszany: duplikat adresu IP w LAN oraz/lub błędnie skonfigurowany (albo „odziedziczony”) switch zarządzalny z VLAN‑ami/izolacją portów. Do tego EAP nie jest dostępny, więc nie możesz mu nadać unikalnego IP.
    - Docelowo w tej instalacji tylko Archer C6 ma działać jako jedyny router i jedyny serwer DHCP. A7 i EAP muszą pracować wyłącznie jako urządzenia warstwy 2 (AP/bridge) z unikalnymi adresami zarządzania.
    - Szybka recepta: zresetuj switch do fabryki (VLAN 1 dla wszystkich portów), nadaj mu IP inne niż router, przywróć EAP i A7 do AP z własnymi unikalnymi IP poza pulą DHCP C6, wyłącz DHCP na wszystkich poza C6 i łącz AP/route ry końcowe przez porty LAN (nie WAN).

Szczegółowa analiza problemu
    1) Duplikat IP
    - Napisałeś, że „antena zewnętrzna ma takie samo IP jak router”. EAP (seria Omada) to punkt dostępowy warstwy 2 – nie ma NAT i własnego DHCP. Jeśli EAP ma identyczny adres IP jak brama (C6), dostajesz konflikt ARP i losowe „rwanie” łączności. Równie prawdopodobne: to nie EAP, tylko sam switch zarządzalny ma domyślne IP 192.168.0.1 i gryzie się z C6 – wtedy wszystko „za switchem” będzie działało źle, a EAP podpięty bezpośrednio do C6 „cudownie” działa (dokładnie tak, jak opisałeś w drugiej konfiguracji).
    - Uwaga: to, że telefon pokazuje bramę 192.168.0.1 przy Wi‑Fi z EAP, nie oznacza, że EAP ma to IP. To IP routera. IP zarządzania EAP może być inne (z DHCP albo statyczne).

2) Switch zarządzalny
    - Jeśli był wcześniej używany, mógł mieć wstawione VLAN‑y/port‑isolation/ACL, przez co port z EAP nie ma łączności z portem do C6. To tłumaczy, czemu „EAP za switchem nie działa”, a podpięty prosto do C6 – działa.
    - Dodatkowo sprawdź zasilanie PoE: czy port ma PoE włączone i czy standard zasilania pasuje do EAP. Niektóre EAP wymagają 802.3af/at, a inne pasywnego 24 V – pomyłka może skutkować brakiem zasilania albo, w skrajnym wypadku, uszkodzeniem.

3) Architektura L3/L2
    - Prawidłowy układ to jedna płaska podsieć LAN (np. 192.168.0.0/24) z jednym routerem (C6). A7 pracuje jako AP (pełne L2), EAP także jako AP. Wszystkie „adresy zarządzania” (C6, switch, A7, EAP, urządzenia Ubiquiti) – unikalne i najlepiej stałe, poza pulą DHCP.

4) Ubiquiti pod EAP
    - Jeśli Ubiquiti łączą się z EAP jako klienci (Station), a za nimi masz „router na końcu podwórka”, zdecyduj:
    - tryb bridge/transparently (Station WDS/Transparent Bridge) – całość pozostaje jedną podsiecią; wymaga zgodności/WDS po obu stronach,
    - albo tryb router/NAT na Ubiquiti lub „routerze końcowym” – powstaje druga podsieć za mostem.
    - Jeżeli EAP nie wspiera WDS z Ubiquiti, najstabilniej bywa ustawić Ubiquiti w tryb router (NAT) i świadomie zaakceptować podwórko jako osobną podsieć. Jeśli chcesz jedną podsieć – upewnij się, że używasz trybu transparent bridge (WDS) i że EAP to obsługuje.

Procedura naprawcza – zrób to po kolei (30–60 min)

1. Przygotuj plan adresacji (przykład):
    - C6 (główny): 192.168.0.1/24, DHCP ON, zakres np. 192.168.0.100–192.168.0.199
    - Switch zarządzalny: 192.168.0.2/24, DHCP OFF
    - EAP (outdoor): 192.168.0.20/24, DHCP OFF (albo rezerwacja DHCP na C6)
    - A7 (AP): 192.168.0.21/24, DHCP OFF
    - Ubiquiti #1/#2 (IP zarządzania): 192.168.0.30 / 192.168.0.31, DHCP OFF
    - Brama/DNS dla wszystkich: 192.168.0.1

2. Switch zarządzalny
    - Odłącz wszystko od switcha poza laptopem.
    - Twardy reset do fabryki.
    - Zaloguj się (domyślny IP – uwaga na konflikt!), natychmiast zmień IP switcha na 192.168.0.2 (poza routerem) i zapisz.
    - Upewnij się, że wszystkie porty są w VLAN 1 jako ACCESS, bez izolacji portów i bez ACL. RSTP możesz zostawić włączone.
    - Włącz PoE na porcie, gdzie będzie EAP (jeżeli switch to 802.3af/at i EAP to akceptuje). Jeśli EAP wymaga pasywnego 24 V, użyj dołączonego injektora zamiast PoE ze switcha.

3. EAP (outdoor)
    - Odłącz EAP od sieci, podłącz go kablem bezpośrednio do laptopa (przez PoE injector lub port PoE switcha).
    - Jeśli nie znasz IP EAP:
    - spróbuj 192.168.0.254 albo użyj listy klientów DHCP na C6, albo narzędzia „Omada/EAP Discovery”,
    - w razie braku dostępu – reset do fabryki (przycisk RESET ~8–10 s).
    - Po zalogowaniu:
    - tryb pracy: Access Point (standalone),
    - Network/LAN: Static IP 192.168.0.20, maska 255.255.255.0, gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1,
    - DHCP na EAP: wyłączone (jeśli w ogóle jest taka opcja),
    - Wi‑Fi: SSID, szyfrowanie WPA2/WPA3, kanał ręcznie (2,4 GHz: 1/6/11; 5 GHz: wybierz wolny),
    - zapisz, reboot.
    - Podłącz EAP do switcha.

4. A7 (końcowy)
    - Reset (jeśli masz wątpliwości co do stanu), tryb Access Point.
    - Ustaw IP 192.168.0.21/24, brama 192.168.0.1, DHCP OFF.
    - Uplink łącz do portu LAN (nie WAN).
    - Skonfiguruj Wi‑Fi (kanał inny niż EAP/C6, żeby nie nakładać się).

5. C6 (główny router)
    - Sprawdź, że ma DHCP ON z zakresem 100–199.
    - Dodaj rezerwacje DHCP (jeśli wolisz) dla EAP/A7/switch/Ubiquiti lub zostaw stałe IP tak jak wyżej – byle poza zakresem DHCP.

6. Ubiquiti
    - Jeżeli chcesz jedną podsieć: Station (bridge/WDS) do SSID z EAP; IP zarządzania np. 192.168.0.30/31; DHCP OFF. Upewnij się, że wyłączone AirMax/AirMAX AC (gdy łączysz do nie‑Ubiquiti). Sprawdź, czy EAP i Ubiquiti negocjują tryb pozwalający na transparentne mostkowanie (w innym razie będzie działać tylko jeden host za stacją).
    - Jeżeli akceptujesz osobną podsieć na końcu podwórka: ustaw Ubiquiti lub „router końcowy” w tryb router/NAT i zaplanuj drugi zakres (np. 192.168.2.0/24), wtedy WAN tego routera dostaje IP z 192.168.0.x, a LAN rozdaje 192.168.2.x.

7. Test po uruchomieniu
    - Z laptopa kolejno ping: 192.168.0.1 (C6), 192.168.0.2 (switch), 192.168.0.20 (EAP), 192.168.0.21 (A7).
    - Z klienta Wi‑Fi podpiętego do EAP: ping 192.168.0.1 i 8.8.8.8, sprawdź dostęp do Internetu.
    - Sprawdź listę klientów DHCP na C6 – wszyscy klienci końcowi powinni dostawać adresy 192.168.0.100–199.

Częste pułapki i jak ich uniknąć
    - Dwa DHCP w sieci – u Ciebie DHCP ma być tylko na C6.
    - Podłączenie A7 uplinkiem do portu WAN – w trybie AP łącz przez LAN.
    - Switch z pozostawionymi starymi VLAN‑ami – najlepiej reset do fabryki, a potem prosty „flat” VLAN 1 na wszystkich portach.
    - Złe PoE – sprawdź na etykiecie EAP (802.3af/at vs pasywne 24 V).
    - Duplikaty IP – wszystkie urządzenia infrastruktury muszą mieć unikalne adresy, najlepiej spoza puli DHCP.

Co potrzebuję od Ciebie (żeby domknąć temat)
    - Dokładny model i rewizja EAP (np. EAP113‑Outdoor vX) i informacja, jaki standard PoE akceptuje (z etykiety).
    - Model i producent switcha PoE, czy był używany wcześniej, czy jest świeżo po resecie.
    - Zakres DHCP i IP/brama na C6.
    - Tryb Ubiquiti (Station Bridge czy Router/NAT) i czy AirMax jest wyłączony.
    - Aktualne IP: C6, switch, EAP, A7 po wprowadzeniu zmian.

Zrób proszę powyższe kroki w tej kolejności. To porządkuje warstwę 2/3 i w 99% przypadków rozwiązuje objawy, które opisałeś. Jeśli gdzieś „zatrzaśnie się” dostęp – daj znać na którym etapie i z jakimi adresami, dociśniemy szczegóły.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • Pomocny post
    #3 21785093
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    kacpersos77 napisał:
    ip ma to samo co router główny

Nie może być w sieci dwóch takich samych adresów IP!
    kacpersos77 napisał:
    podłączone są dwie anteny odbiorcze Ubiquiti

Model??
  • #4 21790504
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Zresetowałem antenę AP TP-Link i jest teraz w trybie AP (była jeszcze opcja repeater). Teoretycznie powinna dawać internet, jest cały czas podłączona do switcha. Da się z nią połączyć. Przy resecie do ustawień fabrycznych dawała internet, gdy nie miała hasła. Po dodaniu SSID i hasła (podstawowa konfiguracja) przestała dawać internet. Na razie bardzo proszę o konfigurację switcha i anteny. ChatGPT nie ogarnia CLI w switchu Juniper. Alarm się świeci prawdopodobnie przez to, że nie może się połączyć z anteną. Antena jest na zewnętrznym zasilaczu.

Ekran konfiguracji z zaznaczoną opcją Tryb AP dla punktu dostępowego TP-Link.
    Panel przedni przełącznika Juniper EX2200 z włączonymi diodami SYS i ALM

Dodano po 59 sekundach:

Dalej nie działa internet w EAP113.
  • #5 21791376
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Dobra, edit 1. Wyresetowałem do ustawień fabrycznych antenę, zmieniłem jej SSID i działa internet tu i tu. Okazuje się, że nie antena była problemem, tylko prawdopodobnie routery odbiorcze. Czemu? Nie wiem. Wcześniejszy geniusz, który mojemu tacie zakładał to na podwórku, nie pomyślał, że będziemy potrzebować w przyszłości rozdzielacza switcha, prawdopodobnie, i jego układ faktycznie działa: router główny -> antena EAP -> antena odbiorcza, jednak mikrotik, przepraszam -> router końcowy, ale przy rozdzielaczu coś się ***. Ale nie mogę zmienić ustawień, bo zmienił hasło i nazwę, i tu zaczyna się konfigurowanie od zera.

Więc tak, zaczynam od zera z układem router -> switch -> antena EAP
    -> router 1
    -> router 2

Internet działa na każdym urządzeniu podłączonym do switcha.

Teraz potrzebuję skonfigurować odbiornik Mikrotik - po skonfigurowaniu nazwy i zabezpieczeń łączy się z anteną EAP, ale nie daje internetu. Antena Mikrotik przez LAN podłączona do laptopa.

- Ustawiłem DHCP client, próbowałem dodać własny adres IP 192.168.9.3/27, chyba jak IP EAP to 192.168.9.3

- Antenę EAP IP ustawiłem na statyczny 192.168.9.3, bo 192.168.9.1 to IP routera głównego i tak samo ustawiłem gateway i primary DNS; DHCP nie mam ustawień, ale chyba jest wyłączone w trybie AP, VLAN disabled.

Dodano po 12 [minuty]:

Schemat sieci z routerem, switchem, antenami i testem Mikrotik bez internetu
    Schemat sieci z routerem, przełącznikiem, antenami i połączeniami LAN oraz Wi-Fi tu obrazek jak to wygląda
  • Pomocny post
    #6 21791526
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21791565
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    kacpersos77 napisał:
    próbowałem dodać własny adres IP 192.168.9.3/27 chyba jak IP EAP to 192.168.9.3

Ten sam adres na obu urządzeniach?? Tak nie może być. Już to wcześniej napisałem. Chyba że "chyba".
    kacpersos77 napisał:
    antenę EAP IP ustawiłem na statyczny 192.168.9.3

Tu ma nie być "chyba" tylko potrzebne konkretne AKTUALNE dane. Rysunek bez takich danych nie nadaje się do niczego, można się tylko domyślać.
    - router główny port LAN: IP, maska
    - switch: IP, maska
    - EAP czyli AP: IP, maska
    - Antena odbiorcza czyli AP client (Mikrotik???): IP, maska Pracuje w trybie AP client?
    - komputer: IP, maska, brama
  • #8 21791784
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Schemat sieci z routerami, przełącznikiem i antenami Mikrotik oraz TP-Link

Na razie tyle mogę z domu napisać dane. Antenę ustawiam w garażu - około 100 m dzieli anteny od siebie. Jak pisałem, zresetowałem ją, bo wcześniejszy fachowiec ustawił hasło i teraz nieudolnie to robię, chociaż się na tym nie znam XD. Trzeba ją ustawić od zera.

EDIT 2: zmieniłem adres anteny EAP wg zaleceń (IP jest ustawione statycznie), proszę, jakie mam parametry ustawić dla MikroTik?

Podałem SSID, bo ustawiam - zamierzam ustawić w każdym to samo, takie pseudomesh

Przy konfiguracji anteny może być to problemem - takie samo SSID, bo to widzi, to muszę ustawić, by wybierał najlepszy sygnał. Z tego co pamiętam, wyłapywał zasięg EAP na -60; to dobry zasięg, mimo że budynek gospodarczy jest po drodze (jak zacznie działać, spróbuję to poprawić).
  • Pomocny post
    #9 21791794
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21791802
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Zbliżenie na urządzenie MikroTik SXTsq Lite2 z widoczną etykietą i kablami

Dodano po 1 minucie:

To zdjęcie z wczoraj. Później podłączę pod komputer. Dzięki za film, obejrzę
  • Pomocny post
    #11 21791804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 21792845
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Tabela urządzeń podłączonych do sieci Wi-Fi z jednym nieznanym hostem

już chyba jestem blisko końca. Ustawiłem tak jak w filmie, antenę wykrywa jako unknown, ale nie dalej internetu, i w Winboxie w IP/Addresses nie ma IP. Laptop podłączony LANem do anteny nie ma internetu, sieć niezidentyfikowana,

Mam ustawić to IP statyczne jak jest na stronie EAP110?
    Czy coś jeszcze może być źle jeszcze w ustawieniach? Próbowałem QuickSet, ale nie działało, to zrobiłem jak na filmie.
  • #13 21792858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21792898
    kacpersos77
    Poziom 5  
    To jest to IP na pewno. Wyłączam antenę z prądu - znika, podłączam - jest.

Przez Winbox, po LAN, po adresie MAC, bo nie ma IP, nie mogę się z nim połączyć bezprzewodowo.

Przy Quick Set włączyłem tryb CPE, ustawiałem dynamiczne IP i za wiele więcej opcji nie ma. W trakcie łatwo połączył się z anteną, ale dalej to samo - brak internetu/IP

Usunąłem wcześniejsze moje konfiguracje, za wiele nie miałem.

Jedyne, co zrobiłem: komunikacja z anteną EAP security itd, status connected to ESS, potem bridge -> porty ethr1, porty wan1, potem DHCP client dla bridge i status connecting.... (podałem to z głowy, nie jestem teraz przy kompie, sorry za pisownię)
  • #15 21792900
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 21793031
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Próbowałem jeszcze raz. Nie działa.

Spróbowałem jeszcze raz, ale w układzie router -> EAP, pomijając switcha, też nie działa

EAP daje internet cały czas, jak wcześniej pisałem

Nie wiem, czego może być wina; po resecie znikł adres IP na EAP, który wcześniej pisałem
    Zrzut ekranu z konsoli RouterOS pokazujący analizę pakietów DHCP na interfejsie wlan1

Tutaj konsola, jak sprawdzałem, czy się ustala adres IP; wygląda to na to, że nie potrafi wynegocjować DHCP, co jest dziwne

Okno klienta DHCP pokazujące interfejs bridge1 z ustawionym statusem „searching...”

Cały czas skurczybyk szuka

Zakładka Ports mostka na Mikrotiku z interfejsami wlan1 i ether1 w bridge1

Bridge ustawiłem wg filmu

Lista interfejsów w Mikrotik z aktywnym bridge, Ethernet i WLAN

Włączony każdy interface

Zrzut ekranu interfejsu wlan1 na urządzeniu Mikrotik z informacjami o połączeniu Wi-Fi

WLAN połączony

Zrzut konfiguracji WLAN w trybie station pseudobridge w urządzeniu Mikrotik
    Ustawienia sieci bezprzewodowej 2.4GHz na panelu TP-Link z kanałem ustawionym na 1

Tak samo ustawiony

i tyle. Nie mam pojęcia, co może być nie tak. EAP podaje internet, działa. Antena Mikrotik nie ogarnia i nie działa
    Fragment ekranu programu WinBox v6.48.6 na urządzeniu SXTsq Lite2
  • #17 21793124
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21793632
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Mam plik a.rsc

# jan/02/1970 18:41:51 by RouterOS 6.48.6
    # software id = LL30-J9XE
    #
    # model = RBSXTsq2nD
    # serial number = HET09B2V
    /interface bridge
    add name=bridge1
    /interface wireless security-profiles
    set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
    add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk mode=dynamic-keys name=domek
    supplicant-identity="" wpa-pre-shared-key=HASŁO wpa2-pre-shared-key=
    HASŁO
    /interface wireless
    set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n country=poland disabled=no
    frequency=auto mode=station-pseudobridge security-profile=domek ssid=
    domek
    /ip hotspot profile
    set [ find default=yes ] html-directory=hotspot
    /interface bridge port
    add bridge=bridge1 interface=wlan1
    add bridge=bridge1 interface=ether1
    /ip dhcp-client
    add disabled=no interface=bridge1
    /system identity
    set name=RouterOS
  • #19 21794115
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21794175
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Tak bez problemu
  • #21 21795043
    kacpersos77
    Poziom 5  
    Zmieniłem adres IP na dynamiczny w EAP internet. Działa xD podłączony do switcha, co wcześniej wcale nie działało, jak tu pisałem. Nie wiem czemu

Ale działa nie do końca

To tak: bawiąc się z tym rozdzielaczem od internetu dowiedziałem się tylko, jak bardzo go nie rozumiem,

Rozdziela internet pod urządzenia na switchu, wszystko dobrze, ale nie wiedząc czemu odbiornik Mikrotik działa tylko, jak EAP jedyny podłączony jest na switchu. Nie działają moje kombinacje (EAP do routera, reszta do switcha czy coś)

Podłączę jakieś inne urządzenia pod switcha, nagle nie działa internet w garażu (Mikrotik), ale działa internet, który udostępnia EAP

Wygląda na jakby rywalizację wewnętrzną w switchu o swoje miejsce. Nie wiem (jak można się domyślić, pisząc tutaj nie znam się)

Spróbowałem jeszcze innej metody, którą korzystam teraz cały czas: podłączyłem EAP i routery, które potrzebuję do życia, do routera głównego. Wszystkie konfiguracje działają,

Coś, co wyglądało na problem w odbiorniku lub antenie, nie zawsze się tak okazuje

Prawdopodobnie mam źle skonfigurowaną lub zepsutą część układu w switchu lub po prostu to nie obsługuje naraz, nie mogę mieć paru VLAN-ów na jednym porcie, np.

Dziękuję za dotychczasową pomoc i szczęśliwego nowego roku
  • #22 21795203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21844764
    kacpersos77
    Poziom 5  
    To tak z uwagi na studia (nie związane z elektroniką ani internetem) i teraz, jak odzyskałem trochę czasu wolnego, to z nowym pomysłem rozwiązałem problem wczoraj.

Pomogła mi Gemini (ChatGPT nie znał komend do Juniper).

Okazuje się, wystarczyłby mi zwykły rozdzielacz do internetu, a nie zarządzalny.

Czemu?

Bo jest zbyt inteligentny.

A nie idzie to w parze, jeśli masz wszystkie urządzenia sieciowe innej firmy lub modelu, przez co musisz kombinować.
    Pseudobridge itd.

Juniper EX2200 48PoE
    Dokładnie nie wiem, co mi zrobiła Gemini, ale w skrócie:
    - usunęła JWeb (mimo wszystko łatwiej jest przez PuTTY ustawiać, ale jest bardzo fajny podgląd na wszystkie porty naraz, jak są ustawione, coś za coś)
    - usunęła wszystkie VLANy
    - ustawiła VLANy na default
    - delete system services web-management
    - wyłączyła RSTP
    - Commit Full

configure

# 1. Całkowicie wyłączamy usługi WWW, które zawiesiły switcha
    delete system services web-management

# 2. Usuwamy wszelkie adresy IP ze switcha, żeby nie robił konfliktów
    delete interfaces vlan
    delete interfaces me0

# 3. Upewniamy się, że porty 0 i 3 są w jednej sieci bez żadnych VLANów
    delete vlans
    set interfaces ge-0/0/0 unit 0 family ethernet-switching vlan members default
    set interfaces ge-0/0/3 unit 0 family ethernet-switching vlan members default

commit full

Czyli w skrócie zlikwidowałem każdą możliwość ingerencji switcha w rozdzielenie sygnału, co zakłócało komunikację między urządzeniami.
    Jest teraz przezroczysty i rozlewa po prostu sygnał.

Ma to swoje plusy i minusy.
    Ale chyba nie będę próbował inaczej.

Dziękuję za pomoc, zwłaszcza przy ustawianiu anten.
  • #24 21844766
    kacpersos77
    Poziom 5  
    To tak z uwagi na studia (nie związane z elektroniką ani Internetem) i teraz, jak odzyskałem trochę czasu wolnego, to z nowym pomysłem rozwiązałem problem wczoraj.

Pomogła mi Gemini (Chat GPT nie znał komend do Juniper)

Okazuje się, wystarczyłby mi zwykły rozdzielacz do Internetu, a nie zarządzalny

Czemu?

Bo jest zbyt inteligentny.

A nie idzie to w parze, jeśli masz wszystkie urządzenia sieciowe innej firmy lub modelu, co przez co musisz kombinować.
    Pseudobridge itd.

Juniper EX2200 48PoE
    Dokładnie nie wiem, co mi zrobiła Gemini, ale w skrócie:
    - usunęła Jweb (mimo wszystko łatwiej jest przez PuTTY ustawiać, ale jest bardzo fajny podgląd na wszystkie porty naraz, jak są ustawione, coś za coś)
    - usunęła wszystkie VLANy
    - ustawiła VLANy na default
    - delete system services web-management
    - wyłączyła RSTP
    - Commit Full

configure

# 1. Całkowicie wyłączamy usługi WWW, które zawiesiły switcha
    delete system services web-management

# 2. Usuwamy wszelkie adresy IP ze switcha, żeby nie robił konfliktów
    delete interfaces vlan
    delete interfaces me0

# 3. Upewniamy się, że porty 0 i 3 są w jednej sieci bez żadnych VLANów
    delete vlans
    set interfaces ge-0/0/0 unit 0 family ethernet-switching vlan members default
    set interfaces ge-0/0/3 unit 0 family ethernet-switching vlan members default

commit full

Czyli w skrócie zlikwidowałem każdą możliwość ingerencji switcha w rozdzielenie sygnału, co zakłócało komunikację między urządzeniami
    Jest teraz przezroczysty i rozlewa po prostu sygnał.

Ma to swoje plusy i minusy
    Ale chyba nie będę próbował inaczej

Dziękuję za pomoc, zwłaszcza przy ustawianiu anten.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku internetu na zewnętrznym punkcie dostępowym TP-Link EAP113-Outdoor podłączonym do sieci złożonej z routerów TP-Link Archer C6 i A7 oraz zarządzalnego switcha PoE 48-portowego Juniper EX2200. Główne trudności wynikały z konfliktu adresów IP (duplikaty IP) oraz nieprawidłowej konfiguracji VLAN-ów i izolacji portów na switchu, co powodowało brak komunikacji z punktem dostępowym. Zalecano, aby tylko router Archer C6 pełnił funkcję serwera DHCP, a router A7 i EAP pracowały jako urządzenia warstwy 2 (tryb AP/bridge) z unikalnymi adresami IP poza pulą DHCP. Konieczne było wyłączenie DHCP na wszystkich urządzeniach poza C6 oraz łączenie urządzeń końcowych przez porty LAN, nie WAN. Problemy z konfiguracją Mikrotika jako odbiornika sygnału wynikały z pozostałości poprzednich ustawień i braku poprawnego mostkowania interfejsów (bridge). Po resetach i poprawnej konfiguracji bridge oraz DHCP klienta na Mikrotiku, urządzenia zaczęły działać poprawnie. Ostatecznie rozwiązaniem było usunięcie wszystkich VLAN-ów i zaawansowanych ustawień na switchu Juniper, przywrócenie VLAN do domyślnych, wyłączenie usług web-management i RSTP, co pozwoliło na stabilną pracę sieci. Wskazano, że w przypadku mieszanych urządzeń różnych producentów lepszym rozwiązaniem może być prosty switch niezarządzalny, aby uniknąć komplikacji związanych z VLAN i izolacją portów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA