logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo R61e – jak odszyfrować lub usunąć hasło BIOS, EEPROM P24S08, dump odczytany

Emzet24 19 Gru 2025 21:26 354 6
  • #1 21785108
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie.
    Proszę o pomoc w usunięciu lub odszyfrowaniu hasła BIOS z laptopa Lenovo R61e. Po uruchomieniu laptopa na ekranie pokazuje się logo, a później w lewym górnym rogu kłódka.
    W laptopie znajduje się układ EEPROM P24S08 którego udało mi się odczytać - w załączniku wrzucam dump. Próbowałem sobie poradzić programem IBMpass, ale wydaje się że nie ma tam zapisanego żadnego hasła...
    Załączniki:
    • r61e_P24S08_lock.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21785117
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    Opcja Szukaj pokazała mi np. Link

* uzyto : R61e+ password
  • #3 21785136
    Emzet24
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o sposób na zwarcie SDA z SCL tej kości to próbowałem, ale niestety nie przyniosło to efektu w postaci wejścia do BIOS-u. Wyskoczył błąd informujący o nieznanej próbie ingerencji w układ security - dzięki temu chociaż potwierdziłem że "zabieram się" za odpowiedni układ.
  • #4 21785167
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    Jaki pisze błąd?

0183: Bad CRC of Security Settings in EFI variable.
    0187: EAIA data access error
    (system board)
    ....

0191: system security - invalid remote change requested
    (run bios setup utility, and then save current setting by pressing F10)
    ....
    * inne wer. kodów i ich opisy są w manualu

p.s
    spróbuj takiej metody, kiedyś uzywałem
    Cytat:
    wystarczy odlutować/przeciąć tylko jeden pin. / ścieżkę SCL lub SDA P24S08
    Następnie przejdź do BIOS-u, wybierz "Ustaw hasło",
    "Zamknij pin" SCL lub SDA (w zależności od tego, co zostało przecięte/odlutowane) pęsetą i ustaw własne lub puste hasło.
    ! Ważne jest również, aby bateria CMOS była wyłączona na czas tej procedury.

lub
    Na IBM T61p
    Cytat:
    - Zamykamy 5 i 6 pin. EEPROM, włącz laptop, wyświetli błąd.
    - Wchodzimy do BIOS-u, przechodzimy do sekcji security i zmieniamy lub wyłączamy hasło.
    - rozmykamy zworkę między 5 a 6 pinami EEPROM i zapisujemy ustawienia BIOS-u.
    -Restart i ... efekt
  • Pomocny post
    #5 21785172
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8281
    Hasło jest zapisane, ale IBMPASS go nie dekoduje.
    Jak masz możliwość programowania tego 24S08 to możesz sprawdzić, co się stanie jak wyzerujesz 0x338 do 0x347, w niektórych modelach to działa.

Zrzut ekranu edytora hex z zaznaczonym zakresem bajtów od adresu 0x338 do 0x347

Alternatywnie możesz zaprogramować wsad z załącznika, powinien mieć hasło KORN (odczytywalne w IBMPASS, wsad ma resztę danych właściwych dla Twojego komputera).
    Załączniki:
    • Clear.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21785995
    Emzet24
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi - pomogło wyzerowanie wartości takich jak podał kolega wyżej. Tak zaprogramowaną pamięć wlutowałem z powrotem do laptopa i problem z hasłem zniknął. Bardzo dziękuję za pomoc.
    Natomiast z laptopem jest jeszcze jeden problem z którym walczę, mianowicie samoczynne wyłączanie się kilka sekund po starcie. Nie dzieje się to za każdym razem - kiedy laptop był rozkręcony do programowania BIOSu i płyta była na wierzchu to udało mi się normalnie wystartować system z HDD, a po złożeniu sprzętu z powrotem problem powrócił. Laptop włącza się do ekranu ThinkPad, po czym wszystko nagle gaśnie tak jakby odłączyć laptopa z zasilania i po pół sekundy kontrolka zasilania ponownie się zapala - i tak w kółko. Kiedy podłączona jest bateria to laptop cyklicznie rozpoczyna proces ładowania, po chwili znów wszystko gaśnie a po kolejnej chwili proces rozpoczyna się ponownie.
    Sprawdziłem napięcie zasilania na złączu płyty głównej i nie spada poniżej normy przy uruchamianiu. Na pinie ID mam napięcie 3,3V.
    Zainstalowałem nową baterię BIOS ale sytuacja nie uległa zmianie. Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem?
  • #7 21786930
    Emzet24
    Poziom 9  
    Winny tej sytuacji był jednak zasilacz. Na innym egzemplarzu laptop działa prawidłowo. Raz jeszcze dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Poruszono problem usunięcia lub odszyfrowania hasła BIOS w laptopie Lenovo R61e, które objawia się symbolem kłódki po uruchomieniu urządzenia. W laptopie znajduje się układ EEPROM P24S08, z którego został odczytany dump pamięci. Próba wykorzystania programu IBMpass do wykrycia hasła nie przyniosła rezultatów, ponieważ w odczytanym pliku nie znaleziono zapisanego hasła. W odpowiedzi zasugerowano użycie wyszukiwarki z frazą "R61e+ password" jako potencjalne źródło dalszych informacji lub rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA