logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motus Scooty NeoLite 8.5 E11 Błąd po 3 tygodniach - potrzebna instrukcja obsługi i informacje o kodz

MikeSpammer 20 Gru 2025 20:46 660 6
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21785985
    MikeSpammer
    Poziom 2  
    Cześć, przepraszam, że zawracam tutaj głowę, ale jest to moje ostateczne sprawdzenie jakości konkretnej marki i modelu skuterów.

Motus Scooty NeoLite 8.5. Jest to najbardziej znany polski skuter, jaki udało mi się sprawdzić w internecie.

Próbuję wszystkich kanałów, żeby w ogóle móc z kimś porozmawiać.
    Ma najkrótszą i niekompletną instrukcję, jaką kiedykolwiek widziałem na temat produktu.
    https://manualmachine.com/motus/scootyneolite19km250w85/28401291-user-guide/

Dlaczego nie ma nawet arkusza danych kodów błędów, dlaczego nie ma nawet większego miejsca na kombinacje przycisków.

Cóż, to powiedziawszy, po 3 tygodniach użytkowania błąd E11 wyskakuje, brzęczy skuter i blokuje go.

Czy ktoś wiedział o tej sprawie? Dzięki.

AI: Czy możesz dać nam znać, czy próbowałeś już naprawić lub rozwiązać błąd E11, na przykład zrestartować skuter, sprawdzić połączenia lub cokolwiek innego?
    Brak poprawek przed poznaniem kodów błędów.
    AI: Kiedy dokładnie pojawia się błąd E11 - czy dzieje się to podczas jazdy, po włączeniu skutera, po naładowaniu lub w innym momencie?
    Po normalnym dniu użytkowania, dzień później pokazuje ten błąd po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 21786143
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    >>21785985 Hallo,
    E11 oraz blokowanie silnika i brzęczenie wskazują na problemy z fazami silnika. Czy jednak uszkodzenie jest w silniku, czy w kontrolerze to dopiero trzeba sprawdzić. A może wtyczki nie kontaktują?
  • REKLAMA
  • #3 21786262
    MikeSpammer
    Poziom 2  
    >>21786143 Witam, dzięki za szybką odpowiedź p.p".

Brzęczący dźwięk, jak sądziłem, miał inny wzór dla różnych błędów i udało mi się odtworzyć miękki błąd w następujący sposób:

kiedy trzymam hamulec i włączam skuter, uważa on, że ma problem z hamulcem, z kodem błędu E 15 (oczywiście dopóki nie zwolnię hamulca), a następnie zachowuje ten sam wzór sygnału dźwiękowego, ale zmienia się z powrotem na E 11. Więc nie ma szczęścia we wzorcu dźwięku...

Przypuszczam, że każdy kabel jest stabilny i podłączony, nie otwierałem go, ponieważ powinna być gwarancja... ale tak, kody błędów i kombinacje przycisków nie powinny być tajemnicą
  • REKLAMA
  • #4 21786395
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21786262 Hallo,
    poczekaj... nie sądziłem, że piszesz o brzęczeniu z głośnika (sygnał akustyczny), tylko przy błędnym podłączeniu faz, silnik wchodzi w silne wibracje, co akustycznie odbiera się jako... no... brzęczenie. A więc odgłos z silnika, a jeżeli słyszysz z głośnika, to jest po prostu sygnał błędu. Ale dalej E11, E12, E13 to błędy faz silnika, czyli różne błędy komutacji.
    Rzeczywiście, jeżeli niedawno kupiłeś w jakiejś sieciówce, to odnieś i rzuć na ladę. Szkoda to reperować.
  • #5 21786447
    MikeSpammer
    Poziom 2  
    Tak; przepraszam, że nie wyjaśniłem, pochodzi z głośnika. Czytałem, że niektóre skutery mają różne wzory, takie jak kod Morse'a. Ale bez powodzenia. Podejrzane jest to, że po prostu miał normalny cykl. Wkrótce dowiem się, czy sklep sieciowy jest w stanie zastąpić i wrócę z większą ilością informacji.

Tak czy inaczej, mam nadzieję, że ten post pomoże innym, którzy go kupili.
  • REKLAMA
  • #6 21786709
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21786447 Hallo,
    zgadza się, ale to mają hulajnogi Xiaomi, a to jest duża firma i wymyśla własne standardy, a Motus widocznie uznał, że to jest mało warte.
    Tak czy owak, idź do sklepu i powiedz, że się zepsuła po trzech tygodniach, a zgodnie z zasadami współczesnego handlu powinna się zepsuć po gwarancji. Na pewno okażą zrozumienie...
  • #7 21787149
    MikeSpammer
    Poziom 2  
    Cóż... jako wątek poboczny...

Dostawca sieciowy, który również sprzedaje produkt online, powiedział, że "nie leży to w ich kompetencjach"...

Wyobraźmy sobie, że Amazon sprzedaje towar i mówi, że jest tylko sprzedawcą, a problem jest do rozwiązania... więc czekamy teraz na odpowiedź wsparcia z Polski i próbujemy równolegle komunikować się z prawdziwym sprzedawcą sieci....

Co za koszmar ._.
REKLAMA