logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG CM2030 miniwieża nie wychodzi ze stand-by po latach – diagnostyka, co sprawdzić?

CodiJack 21 Gru 2025 09:03 138 6
REKLAMA
  • #1 21786261
    CodiJack
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Po kilku latach nieużywania, włączam miniwieżę LG CM2030 i poza LED-em świecącym stand-by nic nie da się z nią zrobić. Wcześniej bez problemów działała, została odłożona na 2-3 lata i już nie można jej włączyć (była włączona do sieci przez ten dłuższy okres).
    Miernik, oscyloskop do ręki i szukamy, jak wyjść z tego trybu. Zasilania 3 V, 5 V, 24 V z zasilacza są.
    Naciśnięcie przycisku stand-by powoduje, że sygnał na uC CM6817 zmienia się z Vcc do GND, więc to nie to.
    Sygnały na kwarcu zegarkowym są OK, po włączeniu do zasilania są operacje z uC do pamięci 24C02 (widać wymianę danych), do kontrolera VFD też coś jest wysyłane.
    Wygląda, jakby nie chciała wyjść z stand-by.
    Na "macajewa": przy naciśniętym stand-by i włożeniu wtyczki, odpala się CD, działa VFD display, czyta płytę (podaje jej czas) i się "zawiesza" - ale display już działa.
    Na sieci próbowałem znaleźć schemat, instrukcję przywracania do ustawień fabrycznych czy podobne rzeczy - bez sukcesu.
    Jedynie schemat dość podobnej wieży Daewoo, którego fragment poniżej.
    Ostatnia wieża, którą sam złożyłem/serwisowałem do ś.p. DIORA, bez VFD, EEPROMów i hiper wynalazków...
    Jak można to małe LG ożywić? Jakie dalsze kroki?

Fragment schematu elektronicznego z mikrokontrolerem CA6817 i układem EEPROM 24C02.

Panel frontowy miniwieży LG CM2030 z wyświetlaczem NO DISC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21786307
    iftri
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Po tych ogledziach wynika ze według mnie ze po naciśnięciu standby system sprawdza obwody i dopiero uruchomi się urządzenie jak wszystko będzie ok. Może napęd cd nie odpowiada lub jakieś napięcia są nie zgodne, może włącznik nie kontaktuję, kondensator stracił pojemność. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21786831
    CodiJack
    Poziom 11  
    Jak można wybadać, co sprawdza i dlaczego przy włączaniu zasilania z wcisniętym std-by budzi się, by odczytać CD?
    Wtedy display działa i jak tylko odczyta płytę, wszystko staje :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21788593
    CodiJack
    Poziom 11  
    I zrobione :)
    Żadne CD, żadne zasilania, EEPROM wsad, itd. Odpiąłem wszystkie dodatkowe moduły (CD, tuner, klawiaturę, itd.) od płyty głównej i wieża ożyła - no to trochę prościej się zrobiło. Podłączając kolejne moduły doszedłem, że problemem była... klawiatura (kilka sterujących przycisków).
    Ze starości? Wilgoci? Innych przyczyn? Jeden z tactswitchów miał kilkanaście kΩ w stanie OPEN. Klawiatura jest tam zorganizowana na jednym wejściu analogowym, jak drabinka. Cały czas zatem procesor widział naciśnięty nieokreślony przycisk i jego SW takiego zdarzenia nie przewidział. Wieża była martwa.
    Po wymianie wszystkich tactswitchów gra na Święta jak nowa.
    Radosnych Świąt!
  • #7 21788601
    CodiJack
    Poziom 11  
    Przyczyna - "półprzewodzące" tact switche ze "starości". Procesor odczytywał cały czas nieokreślony klawisz. Wymiana switchy i wszystko naprawione.

Podsumowanie tematu

✨ Miniwieża LG CM2030 po kilku latach nieużywania pozostaje w trybie stand-by, mimo obecności napięć zasilających 3V, 5V i 24V. Naciśnięcie przycisku stand-by powoduje zmianę sygnału na mikrokontrolerze CM6817, a kwarc zegarowy i komunikacja z pamięcią 24C02 oraz kontrolerem wyświetlacza VFD działają poprawnie. Po włożeniu wtyczki z przytrzymanym przyciskiem stand-by urządzenie uruchamia odtwarzacz CD i wyświetlacz VFD, lecz zawiesza się. Brak dostępnych schematów i instrukcji serwisowych utrudnia diagnostykę. Problem może leżeć w oprogramowaniu mikrokontrolera lub w uszkodzeniu komponentów odpowiedzialnych za wyjście z trybu stand-by, mimo prawidłowej wymiany danych i sygnałów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA