logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gazelle INNERGY. Migające diody na baterii, szarpanie silnika, rower w zimnym garażu

wojciechsolarz1234 22 Gru 2025 13:35 471 11
  • #1 21787481
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    Rower stoi w nieogrzewanym garażu (bez styropianu). Wczoraj, gdy z ciekawości nacisnąłem przycisk na obudowie, żeby się włączyła, żeby sprawdzić, ile ma kresek, to pokazało dwie.
    Dziś wchodzę do garażu, a tu diody na baterii migają jak w załączonym filmiku. Jest 5 diod. 4 z nich migają razem, a piąta chwilę po tych poprzednich.

Próbowałem jechać rowerem, ale silnik, zamiast jednostajnie pomagać w jeździe, co kilka sekund robi takie lekkie szarpnięcie i tyle, nie kręci więcej i tak w kółko.
    Podłączenie do ładowarki nie zmienia sytuacji - diody migają tak samo.

Macie jakieś pomysły, co może być przyczyną?
    Jakie byłyby objawy przy nadmiernym rozładowaniu? Czy jest na taką sytuację jakiś sposób migania diod, który to pokazuje?
    Bateria 36 V ma złącze 4-pinowe do roweru, z czego rzeczywiście złącza są w 3. W zależności od połączenia pinów mam na nich: 28 V, 18 V i ok. 9 V.
    Dlatego zastanawiam się, czy może się za bardzo rozładowała, ale wyświetlacz na kierownicy pokazywał 4/5 kresek.

Rower elektryczny Gazelle w garażu z kamienną podłogą i drewnianą ścianą w tle
  • #3 21787586
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    >>21787484

To wiem, ale nie wiem, co teraz zrobić i co mogło się stać.
  • #4 21787705
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    >>21787586 Hallo,
    Niewiele możesz zrobić. Możesz np. wyjąć akumulator, odczekać chwilę, włożyć go i może ożyje.
    Możesz zrobić reset akumulatora - nacisnąć przycisk przy LED-ach na co najmniej 20 sek. i może też ożyje.
  • #5 21787766
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    Ogniwa miały po ok. 3 V. BMS już chyba nie chce ich ładować. Czekałem ok. 1 h z podłączoną ładowarką, ale napięcie na baterii nie wzrosło.

Orientuje się ktoś, czy w tej baterii wystarczy wymienić akumulatorki i będzie działać, czy BMS się blokuje, gdy uzna, że ogniwa są zbyt słabe i już się z tym nic nie zrobi?

Dodano po 7 [godziny] 10 [minuty]:

Czy jest jakiś sterownik silnika na 5-pinów?
    Bateria jest do wyrzucenia, bo już wiem, że prawie nie da się jej rozłożyć bez uszkodzenia min. BMS-a.

Silnik w kole ma wtyczkę 5-pinową. Nie mogę znaleźć takiego sterownika silnika, który też miałby tylko 5 pinów.

Zbliżenie na 6-pinową złączkę elektryczną przy kole roweru elektrycznego
    Zbliżenie na 3-przewodową wtyczkę obok 5-przewodowego złącza w e-rowerze

Za co odpowiada ta 3 przewodowa wtyczka obok 5 przewodowego do silnika?
  • #6 21788073
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21787766 Hallo,
    Możesz jeszcze podładować poszczególne rządki ogniw do np. 3,5 V i wtedy sprawdzić, czy ładowarka podejmie prace.
    Wymiana ogniw raczej się nie powiedzie, bo są problemy z uruchomieniem BMS-a i powtórnym zarejestrowaniu do roweru.
    Ale są firmy, które tym się zajmują, mają do tego potrzebne sprzęty.

Takiej wtyczki jeszcze nie widziałem, wygląda na jakąś archaiczną konstrukcje, rzut oka na YT pokazuje:

Całkiem normalną 9-pinową okrągłą wtyczkę - trzy fazowe, trzy Hallowe plus dwa zasilanie i jeden do sensora prędkości.
    Więc u Ciebie będzie podobnie - trzy fazowe (powinny być grube), a w tej 5-pinowej powinieneś sprawdzić, czy we wiązce jest kabel czerwony i czarny, i jeżeli tak, to jest Hallowa wtyczka.

A chcesz wymienić sterownik i baterie? Sądzisz, że display będzie współpracował?
  • #7 21788163
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    >>21788073

Dodano po 1 minucie:

krzysiek_sw napisał:
    >>21787766 Hallo,
    Możesz jeszcze podładować poszczególne rządki ogniw do np. 3,5 V i wtedy sprawdzić, czy ładowarka podejmie prace.
    Wymiana ogniw raczej się nie powiedzie, bo są problemy z uruchomieniem BMS-a i powtórnym zarejestrowaniu do roweru.
    Ale są firmy, które tym się zajmują, mają do tego potrzebne sprzęty.

Takiej wtyczki jeszcze nie widziałem, wygląda na jakąś archaiczną konstrukcje, rzut oka na YT pokazuje:

Całkiem normalną 9-pinową okrągłą wtyczkę - trzy fazowe, trzy Hallowe plus dwa zasilanie i jeden do sensora prędkości.
    Wiec u Ciebie będzie podobnie - trzy fazowe (powinny być grube), a w tej 5-pinowej powinieneś sprawdzić, czy we wiązce jest kabel czerwony i czarny, i jeżeli tak, to jest Hallowa wtyczka.

A chcesz wymienić sterownik i baterie? Sądzisz, że display będzie współpracował?

Jeśli wtyczkę dużą mam 5-pinową i drugą mniejszą 3-pinową, to dopiero 8, więc to jakaś inna konstrukcja i nie wiem, jaki ewentualnie sterownik mógłby do takiego silnika podejść, te które można znaleźć na Allegro są 9-pinowe.

BMS uszkodziłem przypadkiem. Mierzyłem napięcia. Tak jak pisałem, wszystkie cele miały po ok. 2,9-3,0 V (myślałem, że można by spróbować je naładować osobno do ok. 3,6 V).
    Natomiast, wkładając wtyczkę, nie zauważyłem, że podszedł jakiś paproszek i jeden pin od męskiej strony gniazda się wygiął, zrobił zwarcie do drugiego. Poszedł dymek. Może tylko spaliłem jakiś rezystor, ale raczej nie uda mi się tego oczyścić z tej zalewy.
    Dlatego pomyślałem, żeby zrobić wszystko od nowa - baterię, sterowanie, ale do silnika ze złączami 5 i 3 pinów nie mogę znaleźć sterownika.
  • #8 21788309
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21788163 Hallo,
    No bez przesady... Przecież to standardowe połączenie, właściwie każdy sterownik to obsługuje, a niektóre nie potrzebują Halli, kąty fazowe same sobie obliczają, więc wystarczy podłączyć tylko fazy. A sensor prędkości też gdzieś masz - albo w silniku, albo na widelcu pracujący z magnesem mocowanym do szprychy. To tylko kwestia połączenia. Oczywiście, żaden sterownik nie będzie miał wtyczek od Gazelli, wtyczki trzeba wymienić.

Czujesz się na siłach przeprowadzić taką modyfikację?

Może Ci się przyda - tu gość ponarzekał na niedostępność części zamiennych i na dziadowską politykę firmy i odtworzył Gazelle na uniwersalnych, chińskich częściach:

https://avdweb.nl/solar-bike/misc/gazelle-rebuild

To jest artykuł sprzed paru lat, więc ceny na pewno się zmieniły, ale pomysł jest aktualny.
    Możesz sobie nad tym pomyśleć.
  • #9 21788398
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    krzysiek_sw napisał:
    Przecież to standardowe połączenie, właściwie każdy sterownik to obsługuje,

Czy mógłbyś w kilku słowach opisać, jakie wg. Ciebie idą przewody w tym 5-pinowym i 3-pinowym?
    Na pewno w 5-pinowym (grubsze złącza niż w 3-pinowym) są 3 fazy, a pozostałe?
    Dodam, że te 3 przewody z cienkiej wtyczki idą do wyświetlacza. Typ wyświetlacza załączam na fotce.

Wyświetlacz roweru elektrycznego Gazelle z trzema przyciskami na obudowie
  • #10 21788736
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21788398 Hallo,
    No wiesz, ja to mogę sobie wiele wyobrazić, liczba połączeń wskazywała na coś typowego, a okazuje się, że to jest typowe tylko dla Gazelli. Masz jeszcze pewnie XT silnik, albo nawet wcześniejszy, a oni wtedy to inaczej rozwiązali. We wtyczce dochodzą do sterownika (w silniku) dwa grube kable, plus i minus 36 V i trzy kable sterujące. A te trzy są właściwie cienkie, patrzyłem, jakie są przylutowane na płytce sterownika w silniku X2, ale w XT będzie podobnie. Dlaczego taką grubą wtyczkę zastosowali dla tych kabli - to pozostanie chyba ich tajemnicą.
    I dlatego w artykule, który Ci wskazałem, gość wymienia przednie kolo na jakieś z w miarę nowoczesnym silnikiem, wymienia też widelec, bo oryginalny nie pasuje, a wszystko dlatego, że uniwersalny, chiński sterownik nie wysteruje poprawnie starego silnika z Gazelli. Tzn. na upartego da się to dopasować, ale z modyfikacjami też nie ma co przesadzać, lepiej wymienić koło z silnikiem.

W sumie wychodzi, że chyba najprościej jest zakupić nową baterię, bo rower właściwie działa, tylko trzeba z handlarzem uzgodnić wcześniej, jak wygląda sprawa rejestracji baterii w rowerze, bo to musi być zrobione.
  • #11 21790509
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    Chyba najlepiej będzie kupić jakąś regenerowaną, bo taka, myślę, za ok. 1000 zł powinna być i jeszcze kilka lat mógłby pojeździć.
    Zmienianie teraz koła, baterii, sterownika, okablowania wyszłoby na pewno więcej niż te 1000 zł, plus dużo pracy.
  • #12 21790723
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21790509 Hallo,
    Oczywiście, nowa czy regenerowana, ale przypuszczam, że w 1000 zł, to się nie zmieścisz, prędzej dwa razy tyle.
    Możliwe, że Twoja nadaje się do regeneracji, ale... BMS jest już uszkodzony, a dodatkowo - baterii o numerach zaczynających się na 37... i 38... nie chce nikt regenerować (tych zalanych żywicą), no nic, musisz się dopytać.
    I przypominam powtórnie - uzgodnić wcześniej sprawę rejestracji, bo były przypadki, że baterii nowej, kompatybilnej nie udało się zameldować do roweru przez serwisantów Gazelli, no i wtedy jest problem. Nowe Gazelle już tego nie wymagają, ale stare tak.

Podsumowanie tematu

✨ Rower elektryczny Gazelle INNERGY przechowywany w nieogrzewanym garażu wykazuje migające diody na baterii oraz nieregularne szarpanie silnika podczas jazdy. Miganie diod (4 diody migające razem, 5-ta z opóźnieniem) oraz brak poprawy po podłączeniu ładowarki sugerują problem z akumulatorem, prawdopodobnie spowodowany niską temperaturą i nadmiernym rozładowaniem. Pomiar napięć na ogniwach wskazuje na około 2,9-3,0 V, co może powodować blokadę BMS (Battery Management System), który nie podejmuje ładowania. Próby resetu baterii (przytrzymanie przycisku LED przez 20 sekund) oraz doładowania poszczególnych ogniw do około 3,5 V mogą pomóc, jednak uszkodzenie BMS, zwłaszcza mechaniczne (zwarcie i uszkodzenie pinu we wtyczce), komplikuje naprawę. Wymiana pojedynczych ogniw jest problematyczna ze względu na konieczność ponownej rejestracji baterii w systemie roweru. Silnik posiada nietypowe złącza: 5-pinowe (grubsze) i 3-pinowe (cieńsze), gdzie 5-pinowe prawdopodobnie zawiera 3 fazy oraz przewody zasilania, a 3-pinowe łączą się z wyświetlaczem. Standardowe sterowniki silnika mają zwykle 9-pinowe wtyczki, co utrudnia dobór zamiennika do oryginalnego silnika Gazelle. Zalecane jest rozważenie zakupu regenerowanego lub nowego koła z silnikiem i baterią, jednak koszty mogą przekroczyć 1000 zł, a także wymagać rejestracji baterii w serwisie Gazelle. Alternatywnie możliwa jest modyfikacja i wymiana na uniwersalne chińskie komponenty, ale wymaga to zaawansowanej ingerencji w okablowanie i kompatybilność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA