logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VBA Excel – kod do porównania listy zleceń z magazynem i generowania braków

opiotr84 23 Gru 2025 18:33 354 14
REKLAMA
  • #1 21788639
    opiotr84
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Kolejny post z cyklu proszę o pomoc.
    Za mało robię w vba bo okazuje się że raz na rok potrzebuje i mi wszystko co sie naumiem ucieka i zapominam

VBA Excel tym razem potrzebny jest kod, który wyszuka numery zleceń w jednym arkuszu, który ma przypisaną listę rzeczy, potrzebnych do realizacji tych zleceń i porówna ją z tym co jest obecnie w magazynach- kolejny arkusz. Następnie stworzy listę rzeczy brakujących, które trzeba zamówić.
    Oczywiście arkusze aktualizują się przy każdym odpaleniu skoroszytu

Jakby ktoś mial dość gotowania przed Świętami lub siedzenia przy stole w święta...

najlepszego na nowy rok dla wszystkich
    Załączniki:
    • zapotrzebowanie.xlsx (432.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21789949
    marzatela
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Może to przez święta, ale ie rozumiem Twojego pliku. Zlecenia masz w arkuszu Zlecenia. W arkuszu Magazyny - zapasy z podziałem na Magazyn 1 i Magazyn 2.
    Co przedstawia arkusz Start? Co z czym chcesz porównać?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21790106
    opiotr84
    Poziom 9  
    Plan bylby taki ze w arkuszu start wklejam zlecenia ktore sa realizowane na produkcji.
    Wklejam zlecenia na produkt i zlecenia na konfekcje produktu.
    Wklejam je na linie 1 - z magazynu 1
    Wklejam rowniez zlecenia na 2 ktore kotzystaja z 2 magazynu.

Chodzi o to ze chcialbym zebrac to co jest pottzebne dla zlecen 1. Porownac z magazynem 1 i zeby exel wyrzucil mi to czego zabraknie aby mozna bylo zamowic towar czy surowce.

I tak analigicznie drugi magazyn
  • REKLAMA
  • #4 21790141
    marzatela
    Poziom 15  
    OK, rozumiem. Postaram się zaraz coś przygotować.

Dodano po 6 [godziny] 10 [minuty]:

OK, sprawdź, czy o to chodziło. Makro jest pod przyciskiem na START.
    Tak na marginesie - w tabeli Magazyny kolumny E i F czyli data ważności i Ilosc to nie faktycznie data ani wartość liczbowa tylko Tekst.
    W makrze robię konwersję, ale jeżeli jeszcze do czegoś używasz tych kolumn - to możesz mieć problemy.
    Załączniki:
    • zapotrzebowanie_W1A.zip (414.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21791049
    opiotr84
    Poziom 9  
    Dziękuję.
    Super początek.
    zauważyłem jednak, że surowce i komponenty nie bilansują sie - pojawiają się te same surowce kilka razy i jednego brakuje (bilans -) a jeden jest na plus...
    Widziałem tak w przypadku beta karotenu - końcówka kodu 420.
    Czy można zrobić tak że excel zbiera i grupuje powtarzające się rzeczy z dwóch arkuszy? i na tej podstawie robi bilans?
    W arkuszu zlecenia różne zlecenia mogą mieć te same składniki/komponenty a w arkuszu magazyny mogą byś surowce/komponenty powtórzone gdyż mają inną partie czy termin przydatności.

wygląda to bardzo fajnie bo działa nawet szybko. tylko te powtórzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21791087
    marzatela
    Poziom 15  
    Zaraz zerknę.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Faktycznie, był błąd - literówka w kodzie. Przepraszam. Poprawiłam i dołożyłam nowy arkusz grupujący wszystko.
    Zobacz teraz. Sprawdź, bo muszę wyjść na chwilę i nie mam czasu dokładnie sprawdzić.
    Jakby co - to pisz.
    Załączniki:
    • zapotrzebowanie_W1B.zip (429.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21791995
    opiotr84
    Poziom 9  
    zweryfikuje w styczniu.
    na teraz wydaje sie że jest ok.
    dziękuję bardzo. na pewno napisze co i jak
  • #8 21796175
    opiotr84
    Poziom 9  
    Witam
    Dziekuje bardzo za pomoc.
    Na ten moment w arkuszu zapbilans w komorkach c2 d2 i e2 jest problem - pokazuje ilosci

Poza tym wydaje sie ok.
    Merytorycznie bede patrzal w ciagu kliku najvlizszych dni i dam znac.
  • #9 21796220
    marzatela
    Poziom 15  
    Sorry, faktycznie nie zauważyłam. Teraz powinno być dobrze.
    Załączniki:
    • zapotrzebowanie_W1C.zip (429.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21796247
    opiotr84
    Poziom 9  
    I jeszcze jedna prosba.
    Czy arkusz zapbulans moglby zawierac tylko te dzeczy ktore w bilansie wskazaly minus? Ze brakuje?
    I fajnie by bylo z podzialem na magazyny.
    Np ze jezeli soli brakuje w mag 1 i w mag 2 to powinny pojawic sie dwie pozycje dla kazdego magazynu z osobna.
  • Pomocny post
    #11 21796270
    marzatela
    Poziom 15  
    O to Ci chodziło?
    Załączniki:
    • zapotrzebowanie_W1d.zip (427.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21796329
    opiotr84
    Poziom 9  
    Ale marudze...
    W sumie to niepotrzebny bedzie arkusz bilansowy.
    Zaopatrzenien mi wychodziz z zap1 i zap2
    Co najwyzej ddodam jakies formatowanie czy przeniose sobie formulami minusy.

Mam jeszcze ostatnia prosbe.
    Czy mozna dodac arkusz w ktorym bede tworzyl baze minimalnych stanow magazynowych, ktorego makro by nie wliczalo a ktory zawsze by byl na magazynach?
    Bylby to arkusz w ktorym kolumny to magazyn, kod towaru i ilosc
    I makro by bralo pod uwage bilans co jest minus minimalny stan i dopiero by patrzyli czy wystarczy pod zlecenia?
    Nie wiem czy jasno wyjasnilem. Chodzi o to na wypadek awarii transportu mam taki zapas glownych surowcow aby zaklad sie nie zatrzymal.
  • #13 21796542
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    To nie możesz zdjąć ze stanu wymagane minimalne zapasy.
  • Pomocny post
    #14 21796774
    marzatela
    Poziom 15  
    Zrobione.
    Jako wartości minimalne wstawiłam wszędzie 1 - musisz tam wstawić konkretne wartości dla każdego kodu.
    Jeżeli jakiegoś kodu nie będzie w tych arkuszach MinZAP1 i MinZAP2 - w ostatniej kolumnie wyświetli się komunikat.
    Załączniki:
    • zapotrzebowanie_W1E.zip (444.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21799669
    opiotr84
    Poziom 9  
    Dzieki pomocy dobrych ludzi udalo soe pokonac przeciwnosci i przyspieszyc prace.
    Oby dyrekcja zadzialala od swojej strony 🤣
    Od mojej serdeczne podziekowania i kawka na pewno.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia w VBA Excel makra do porównania listy zleceń z magazynem i generowania listy braków do zamówienia. Zlecenia są wklejane w arkuszu Start, gdzie przypisane są do dwóch magazynów. Makro ma zbierać i grupować składniki z różnych zleceń, porównywać je z aktualnymi stanami magazynowymi z dwóch arkuszy magazynów, uwzględniając powtarzające się surowce i partie z różnymi terminami ważności. Wprowadzono poprawki eliminujące błędy literowe i dodano arkusz grupujący dane. Użytkownik zgłosił potrzebę filtrowania wyników, aby pokazywały tylko pozycje z ujemnym bilansem, z podziałem na magazyny. Dodano także funkcjonalność uwzględniania minimalnych stanów magazynowych z osobnego arkusza, które makro pomija przy bilansowaniu, co pozwala na utrzymanie zapasu bezpieczeństwa surowców na wypadek awarii transportu. Wskazano, że kolumny z datą ważności i ilością w arkuszu magazynów są traktowane jako tekst i wymagają konwersji w makrze. Finalne rozwiązanie umożliwia automatyczną aktualizację przy każdym uruchomieniu skoroszytu oraz generowanie listy braków do zamówienia z uwzględnieniem minimalnych stanów magazynowych i rozbiciem na magazyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA