logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie białych kabli chłodzenia MSI CoreLiquid 240R do B760M PRO RS DDR5 – gdzie?

dominik199006 24 Gru 2025 22:43 150 6
REKLAMA
  • #1 21789512
    dominik199006
    Poziom 2  
    Witam, gdzie podpiąć dwa białe kable od chłodzenia wodnego? Płyta B670M PRO RS DDR5, a pompa MSI CoreLiquid 240R
    Dwa białe kable z pompy chłodzenia wodnego MSI CoreLiquid, wtyczki 3-pin ARGB i 4-pin Molex. Schemat połączeń chłodzenia wodnego MSI z podpisanymi złączami na płycie głównej.
    AI: Masz może instrukcję od chłodzenia i sprawdzałeś w niej, do czego służą te białe kable? Jeśli nie, daj znać, to podpowiem gdzie szukać.
    Jest instrukcja, ale nic z niej nie wiem ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21789524
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8264
    Witaj.
    Masz już jakieś disco w obudowie (podświetlane wentylatory, inne bzdety ledowe)?
    Jeśli tak, to jest to sterowane z jakiegoś kontrolera najpewniej i najlepiej podpiąć do niego.
    Jeśli jeszcze nic świecącego nie masz, to należy wtyk żeński podpiąć do dowolnego gniazda z opisem ADDR_LEDx, na płycie są trzy:

Schemat płyty głównej ASRock z zaznaczonymi złączami ADDR_LED1 i ADDR_LED2

Chyba że nie chcesz uruchamiać LEDów, to możesz ten kabelek zignorować i nigdzie go nie podłączać. Służy on tylko do zasilania podświetlenia LED.

Wtyk z igłami, jeśli nie będzie używany, zaizoluj, żeby nie zwarł się z niczym.
  • REKLAMA
  • #3 21789815
    dominik199006
    Poziom 2  
    >>21789524
    Nie, nie chodzi mi tylko o te dwa kabelki od chłodzenia
    Mam tylko trzy wentylatory do podpięcia na płytę i te dwa od chłodzenia wodnego... A da się to prościej napisać? Wtyk z dziurkami (żeński) do ADDR_LEDx, a wtyk z igłami?
    A co z tym, co jest pokazane na instrukcji? Zasilacz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21789831
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wtyk męski służy do podpięcia kolejnych urządzeń, jeśli chcesz z jednego gniazda sterować podświetleniem dwóch czy więcej urządzeń. Nie trzeba nic do niego podpinać.

W instrukcji jest wszystko narysowane, więc nie ma co się rozpisywać.
    Wentylatory przez załączony w zestawie rozgałęźnik podłącza się do CPU_FAN1 na płycie.
    Pompę będącą nietypowo w przypadku AIO w chłodnicy podłączasz do CPU_FAN2/WP na płycie.
    Pokazane na zdjęciu wyżej wtyczki od podświetlenia (taka jest w bloku na procesorze i takie są w wentylatorach) do kontrolera generującego efekty w Twoim komputerze (kontroler ARGB w Twojej obudowie albo złącza ADDR_LEDx na płycie), nie wiem, czy masz jakiś kontroler, czy nie, nie znam modelu Twojej obudowy i nie wiem, czy masz jakiś kontroler i czy go używasz.

Do zasilacza bezpośrednio nic nie trzeba podłączać, pompę podłącza się do płyty w Twoim przypadku.
  • #5 21789953
    dominik199006
    Poziom 2  
    >>21789831
    Nie mam kontrolera ARGB w obudowie, więc wpiąłem tak, jak Pan napisał, a ten z igłami zaizolowałem.
    A mam trzy wentylatory i każdy z kablem. Czy mogę je wpiąć tak, jak zaznaczyłem? (3 osobne, bo te dwa poszły jednym kablem do FAN1 z chłodzenia.)
    Załączniki:
    • Podłączenie białych kabli chłodzenia MSI CoreLiquid 240R do B760M PRO RS DDR5 – gdzie? 3846752200_1766614758.png (56.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21789979
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli mowa o wentylatorach obudowy to tak, mogą być podłączone do tych gniazd.
  • #7 21790012
    dominik199006
    Poziom 2  
    >>21789979

Dziękuję, to tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o miejsce podłączenia dwóch białych kabli od chłodzenia wodnego MSI CoreLiquid 240R do płyty głównej B670M PRO RS DDR5. Wskazuje, że posiada instrukcję chłodzenia, ale nie rozumie, do czego służą te kable. Brak dalszych odpowiedzi lub wskazówek w dyskusji, które wyjaśniałyby funkcję i miejsce podłączenia tych przewodów. Problem dotyczy integracji okablowania pompy chłodzenia wodnego z płytą główną MSI, szczególnie w kontekście kompatybilności i właściwego rozmieszczenia złączy na modelu B670M PRO RS DDR5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA