logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CS2 – pojedyncze ścinki i spadki FPS na RTX 2070, i5-9600K, 16 GB RAM – jak wyeliminować?

XTeRX 25 Gru 2025 15:34 309 5
REKLAMA
  • #1 21789828
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Witam.
    Borykam się z problem pewnej ścinki podczas gry CS2. Na początek specyfikacja kompa:
    - Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X.
    - Procesor Intel Core i5-9600K.
    - Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550 W.
    - Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB, 3000 MHz, CL16 (4 kości po 4 GB).
    - Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2.
    - Obudowa SilentiumPC Armis AR3.
    - Karta graficzna MSI GeForce RTX 2070 VENTUS 8G, 8 GB GDDR6 (256 Bit).
    - Dysk Toshiba P300 1 TB (dane).
    - Dysk SSD CT200BX500SSD1 (gry).
    - Dysk SSD NVME Adata SX8200PNP (System).
    Komputer już średniej półki, ale dość wystarczający. Ustawienia CS2 będą w screenach. Ogólnie sytuacja w CS2 wygląda tak, że podczas gry na premier, na serwerach społecznościowych itd mam pewny spadek FPS/ścinkę. Mam ustawioną blokadę FPS w panelu nVidia na 170 FPS i dodanym parametrem uruchamiania CS2 -norelfex dla zwiększenia płynności gry (znana metoda i bez używania jej jest to samo). Gdy sobie normalnie gram premier to mam ładnie stałe FPS, ale w różnym momencie gry która jest nie ważny w jakim miejscu się znajduję lub co się dzieje aktualnie podczas rozgrywki mój FPS spadnie według licznika z steam na 130-140, ale to nie jest tylko spadek FPS, ale jest też przy tym pojedyncza ścinka tak jakby obraz się zaciął na milisekundę, przez co w niektórych kluczowych momentach może być to bardzo przeszkadzające. Wcześniej byłem na systemie Windows 10 z doinstalowanym AtlasOS na którym miałem to samo, aktualnie jestem na czystym świeżo zainstalowanym Windows 11 ze względu na Faceit, który wymaga tego, ale nadal problem istnieje. Teraz gram na rozdzielczości 1080x1080, ale wcześniej grałem na 1024x768 na której miałem to samo. W takim Rocket League mam stale 170 FPS bez jakiegokolwiek zacięcia. Bios aktualny i włączony jedynie profil XMP. Temperatury podczas gry, to pomiędzy 50-60 stopni na na procku i 50 stopni na grafice. Proszę o porady co można ustawić, poprawić lub zmienić aby zlikwidować tą ścinkę. Pozdrawiam.

Ustawienia obrazu w CS2: pełny ekran, 1080x1080, 165 Hz, proporcje 16:10
    Ustawienia graficzne w CS2 z włączoną synchronizacją pionową wyłączoną i limitem FPS 200
    Zaawansowane ustawienia graficzne w grze CS2 z zaznaczonymi różnymi opcjami jakości.
  • REKLAMA
  • #2 21836138
    dekoder1980
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Poszukaj na GameBanana albo innym miejscu konfiguracji dla gry CS2 pod twoją specyfikację techniczną.
  • REKLAMA
  • #3 21836507
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21836138
    Ty tak na serio?
  • REKLAMA
  • #4 21837216
    dekoder1980
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Na serio to zmień system na Steam OS i używaj .cfg od znanych graczy e-sportowych. W ogóle ludzkie oko łapie maksymalnie 60 fps i granie powyżej nie jest zauważalne. Twój problem to na 99% jakaś wtyczka wyszła z gniazda albo masz taki zasyfiony od kurzu wewnątrz komputera, że gdzieś jakieś ścinki z izolacji robią mikrozwarcie. Przede wszystkim masz zapewne powłączane pełno aplikacji w tle, a Windows to tak słabo napisany OS, że Amiga Workbench 3.1 go przewyższa pod względem multitaskingu. W grach online wpisz komendę traceit w konsoli gry oraz ping i sprawdź, czy nie masz np. źle skonfigurowanego routera.
    Moderowany przez Dra98:

3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu
    Kolejny wpis nie na temat.

• REKLAMA
  • #5 21837433
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21837216
    Faceit nie obsługuje steamos więc taka opcja jest niemożliwa, CS2 to nie jakiś cs 1.6 żeby zmieniać config co i tak nie ma absolutnie żadnego znaczenia gdyż taki config nic nie zmienia oprócz klawiszy ustawień graficznych i domyślnych bindów co można samemu zrobić. Widać że nie masz pojęcia troszkę bo w CS2 nie istnieje już config.cfg. Sam kurz nie robi zwarć a po drugie komputer mam po świeżej wymianie pasty na karcie graficznej i procesorze, został dokładnie wyczyszczony i nawet wymienione ma wentylatory. Optymalizacja Windows to dla mnie nie nowość i po zainstalowaniu od razu pousuwałem różne domyślne aplikację i kilka ustawień, a tle nie mam nic więcej oprócz steam'a i discorda. Jedynie co zauważyłem to gdy jest ta ścinka to jitter podskakuje i tyle.

"W ogóle ludzkie oko łapie maksymalnie 60 FPS i granie powyżej nie jest zauważalne" - w tym momencie pokazałeś jaką masz niewiedzę i głupie rady
  • #6 21853180
    XTeRX
    Poziom 20  
    Naprawiłem, problemem było ustawienie proporcji z "proporcje" na "Pełny ekran" i ustawienie danej rozdziałki na pulpicie przed uruchomieniem gry ale nie jest to konieczne. Obraz stał sie płynniejszy oraz te ścinki znikły
REKLAMA