Cześć. Przychodzę z problemem uszkodzonego zasilacza impulsowego. Zasilacz starszy, wyciągnięty z amplitunera.
Konwertuje on napięcie sieciowe na napięcie standby 5 V.
Oto schemat. Chodzi mi tylko o część 5 V (mostek na diodach D911-D914).
Niestety nie posiadam oscyloskopu do pomiarów, dysponuję jedynie prostym miernikiem.
Co sprawdziłem:
- Mostek prostowniczy jest sprawny, 325 V na wyjściu.
- C928 - sprawny, 325 V
- Wszystkie diody zostały wylutowane i zmierzone, spadki napięcia od 480 mV do 530 mV, wszystkie sprawne.
- Pin 1 układu NCP1050 (na kondensatorze C934) - 0 V
- Pomiędzy pinem 5 NCP1050 a masą napięcie stałe 325 V
- Transoptor wylutowany - dioda sprawna, w układzie na wejściu transoptora jest 0 V, na wyjściu pojawia się około 35 mV.
- Wszystkie kondensatory po stronie wtórnej (C936, C937) są sprawne, ale mają 0 V
- C924 0 V
- Cewka 10 µH ma nieprzerwane uzwojenie.
- Uzwojenia transformatora są nieprzerwane
Moje podejrzenie pada na uszkodzony układ NCP1050, czy jest ono trafne, zdaje się, że nie kluczuje ten układ, choć powód może być inny)
Ktoś będzie w stanie pomóc?
Dodam, że to mój pierwszy kontakt z zasilaczem impulsowym. Co jeszcze mogę zmierzyć i sprawdzić?
Trochę nie rozumiem też, jak zasilany jest układ NCP1050. Pin 1 (VCC) wpięty jest przez kondensator do masy w tym układzie. Jedyne spotkanie z napięciem tego scalaka jest na pinie 5 (dren), płynie tam - przez uzwojenie pierwotne trafo, 325 V z prostownika.
Schemat w dwóch osobnych zdjęciach:
Konwertuje on napięcie sieciowe na napięcie standby 5 V.
Oto schemat. Chodzi mi tylko o część 5 V (mostek na diodach D911-D914).
Niestety nie posiadam oscyloskopu do pomiarów, dysponuję jedynie prostym miernikiem.
Co sprawdziłem:
- Mostek prostowniczy jest sprawny, 325 V na wyjściu.
- C928 - sprawny, 325 V
- Wszystkie diody zostały wylutowane i zmierzone, spadki napięcia od 480 mV do 530 mV, wszystkie sprawne.
- Pin 1 układu NCP1050 (na kondensatorze C934) - 0 V
- Pomiędzy pinem 5 NCP1050 a masą napięcie stałe 325 V
- Transoptor wylutowany - dioda sprawna, w układzie na wejściu transoptora jest 0 V, na wyjściu pojawia się około 35 mV.
- Wszystkie kondensatory po stronie wtórnej (C936, C937) są sprawne, ale mają 0 V
- C924 0 V
- Cewka 10 µH ma nieprzerwane uzwojenie.
- Uzwojenia transformatora są nieprzerwane
Moje podejrzenie pada na uszkodzony układ NCP1050, czy jest ono trafne, zdaje się, że nie kluczuje ten układ, choć powód może być inny)
Ktoś będzie w stanie pomóc?
Dodam, że to mój pierwszy kontakt z zasilaczem impulsowym. Co jeszcze mogę zmierzyć i sprawdzić?
Trochę nie rozumiem też, jak zasilany jest układ NCP1050. Pin 1 (VCC) wpięty jest przez kondensator do masy w tym układzie. Jedyne spotkanie z napięciem tego scalaka jest na pinie 5 (dren), płynie tam - przez uzwojenie pierwotne trafo, 325 V z prostownika.
Schemat w dwóch osobnych zdjęciach: