logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz impulsowy z amplitunera – brak 5V standby, co sprawdzić?

PROgamerEvil 30 Gru 2025 02:46 246 5
REKLAMA
  • #1 21793439
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Cześć. Przychodzę z problemem uszkodzonego zasilacza impulsowego. Zasilacz starszy, wyciągnięty z amplitunera.
    Konwertuje on napięcie sieciowe na napięcie standby 5 V.
    Schemat zasilacza impulsowego z układem NCP1050 i mostkiem D911-D914

Oto schemat. Chodzi mi tylko o część 5 V (mostek na diodach D911-D914).
    Niestety nie posiadam oscyloskopu do pomiarów, dysponuję jedynie prostym miernikiem.

Co sprawdziłem:
    - Mostek prostowniczy jest sprawny, 325 V na wyjściu.
    - C928 - sprawny, 325 V
    - Wszystkie diody zostały wylutowane i zmierzone, spadki napięcia od 480 mV do 530 mV, wszystkie sprawne.
    - Pin 1 układu NCP1050 (na kondensatorze C934) - 0 V
    - Pomiędzy pinem 5 NCP1050 a masą napięcie stałe 325 V
    - Transoptor wylutowany - dioda sprawna, w układzie na wejściu transoptora jest 0 V, na wyjściu pojawia się około 35 mV.
    - Wszystkie kondensatory po stronie wtórnej (C936, C937) są sprawne, ale mają 0 V
    - C924 0 V
    - Cewka 10 µH ma nieprzerwane uzwojenie.
    - Uzwojenia transformatora są nieprzerwane

Moje podejrzenie pada na uszkodzony układ NCP1050, czy jest ono trafne, zdaje się, że nie kluczuje ten układ, choć powód może być inny)
    Ktoś będzie w stanie pomóc?
    Dodam, że to mój pierwszy kontakt z zasilaczem impulsowym. Co jeszcze mogę zmierzyć i sprawdzić?

Trochę nie rozumiem też, jak zasilany jest układ NCP1050. Pin 1 (VCC) wpięty jest przez kondensator do masy w tym układzie. Jedyne spotkanie z napięciem tego scalaka jest na pinie 5 (dren), płynie tam - przez uzwojenie pierwotne trafo, 325 V z prostownika.

Schemat w dwóch osobnych zdjęciach:
    Schemat zasilacza impulsowego z układem NCP1050 i mostkiem na diodach D911-D914 Schemat części zasilacza impulsowego z układem TL431 i transoptorem SFH615
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21793888
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Transoptor sprawdziłem, dioda jest sprawna (spadek napięcia 1500mV), a strona wtórna nie ma zwarcia. Wymieniłem wszystkie elektrolity na nowe, wylutowałem też wszystkie kondensatorki ceramiczne, żaden nie ma zwarcia. Sprawdziłem także diodę zenera, spadek 800mV, sprawna.
    Niestety zasilacz dalej jest martwy. Kupiłem nowy transoptor, jednak nie wiem czy jest sens go wymieniać, skoro ten co jest działa.

Zdaje mi się jednak, że to ten driver NCP1050B. Znalazłem starsze wątki dotyczące tego amplitunera i też padał ten scalak. Pytanie, czy mogę go zastąpić wersją NCP1050C, bo akurat mam taki w swoich zbiorach. Obudowa ta sama. Niestety nie znalazłem w internecie informacji, ani datasheetów czym różni się wersja B od C.
  • #6 21793949
    wp04631
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Po obejrzeniu datasheetu układu wychodzi, że wersje układu ABC różnią się tylko częstotliwością wewnętrznego oscylatora. Reszta jest taka sama. Ja bym montował.
REKLAMA