logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Auris 1.8 Hybrid 2013 LPG – szarpanie, wypadanie zapłonu P0300, P0172

kobylecki 30 Gru 2025 23:15 297 1
REKLAMA
  • #1 21794300
    kobylecki
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam. Auto Toyota Auris 1.8 hybryda 2013 r. i wiadomo z gazem.
    Problem jest taki, że od jakiegoś czasu zaczął szarpać, na biegu jałowym telepie strasznie. Przy przyspieszaniu też. Wcześniej może czasem troszkę potrafił szarpnąć delikatnie, a od, powiedzmy, 2 tygodni dosłownie gorzej z dnia na dzień. Wczoraj wymieniłem filtry gazu, bo byłem pewien, że tylko na gazie, jednak nie tylko.
    Dziś w końcu sprawdziłem błędy. Wypadanie zapłonu w cylindrze 2, 3 i 4. P0300, czyli wielokrotne wypadanie zapłonu, oraz P0172, czyli zbyt bogata mieszanka - bank 1.
    Pomóżcie, panowie, proszę, od czego zacząć diagnozować. Z mechanikami mam do czynienia tak, że wymienią pół samochodu i ciągle jest jakiś problem.
    Dziś podjechałem, już było ciemno, i jedyne, co zrobiłem, sprawdziłem filtr powietrza i spróbowałem odpalić na otwartej obudowie, skoro mieszanka zbyt bogata - niestety bez zmian.
  • REKLAMA
  • #2 21794384
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3389
    Naprawiaj auto na benzynie a nie na gazie to podstawa. Bogata mieszanka to dziurawy dolot, złe odczyty sondy, złe ciśnienie paliwa. Dodatkowo do wypadania zapłonów mogą przyczynić się świece, cewki.
REKLAMA