logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować most radiowy na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3 krok po kroku?

mazurkiewiczantoni70 01 Sty 2026 14:09 483 9
REKLAMA
  • #1 21795540
    mazurkiewiczantoni70
    Poziom 4  
    Witam, kupiłem dwie anteny mikrotik sxt-2 level3 i chcę zrobić na nich most radiowy. Czy ktoś mógłby mi pomóc i pokazać, jak to zrobić krok po kroku?
    Byłbym bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 21795787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21795793
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe, jaką masz wiedzę odnośnie sieci, adresów IP itd ?
  • REKLAMA
  • #4 21795798
    mazurkiewiczantoni70
    Poziom 4  
    Jeśli chodzi o jakieś podstawowe konfiguracje, to nie mam z tym problemu. Bardziej potrzebuję pomocy, co zrobić, żeby anteny się ze sobą połączyły, oraz jak je dobrze zabezpieczyć, żeby nie było takiej sytuacji, że wszyscy z okolicznych domów będą widzieli tę sieć i mogli się z nią połączyć.
  • #5 21795802
    spinacz
    Poziom 42  
    Ok, czy już miałeś styczność z Mikrotikiem? Masz WinBox'a ?
  • REKLAMA
  • #6 21795807
    mazurkiewiczantoni70
    Poziom 4  
    Tak, Mikrotika konfigurowałem, ale LHG LTE18.
    Nie mam Winboxa, zawsze loguję się przez WWW.
  • #7 21795811
    spinacz
    Poziom 42  
    Przeczytaj PW

Dodano po 32 [minuty]:

Konfiguracja nadajnika:
    Tryb WiFi MODE: bridge
    By sieć była niewidoczna zaznacz Hide SSID
    Dla zabezpieczenia musisz stworzyć Security Profiles, WPA2 PSK aes ccm
    IP urządzenia przypisane do bridge1
    Dodany adres DNS

Jak skonfigurować most radiowy na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3 krok po kroku?Jak skonfigurować most radiowy na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3 krok po kroku?Jak skonfigurować most radiowy na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3 krok po kroku?Jak skonfigurować most radiowy na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3 krok po kroku?

Dodano po 7 [minuty]:

Konfiguracja odbiornika:
    Tryb WiFi MODE: station bridge
    Dla zabezpieczenia musisz stworzyć Security Profiles, WPA2 PSK aes ccm
    IP urządzenia przypisane do bridge1
    Dodany adres DNS

Jak skonfigurować most radiowy na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3 krok po kroku?
  • #8 21795834
    mazurkiewiczantoni70
    Poziom 4  
    Panel interfejsów RouterOS z trzema aktywnymi połączeniami: bridge, ethernet i LTE Interfejs RouterOS pokazujący zakładkę „Bridge” z jedną konfiguracją „bridgeLocal” Panel konfiguracji RouterOS z aktywnym trybem Router i adresem IP 192.168.88.1 Interfejs RouterOS z listą portów ether1 i wlan1 oraz informacjami o przepustowości Interfejs RouterOS 6.47.1 na stronie 192.168.88.1 w przeglądarce mobilnej Zrzut ekranu interfejsu RouterOS na stronie kolejek bez skonfigurowanych elementów Interfejs RouterOS z zakładką Switch wyświetlającą jeden wpis: switch1 Ekran RouterOS z zakładką Switch, widoczny przełącznik Atheros 8227

Dodano po 1 [minucie]:

Zresetowałem ją do ustawień fabrycznych i zrobię to jeszcze raz od początku.
  • #9 21795838
    spinacz
    Poziom 42  
    Ok, ale niech wyczyści całą konfigurację do zera nawet tą default, będziesz musiał użyć apki miktortika by zalogować się po MAC nie IP.
    Ale próbuj, ja nigdy nie używam ich konfiguracji ani zakładki Quick config bo zawsze jest coś nie tak.
  • #10 21795938
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji mostu radiowego na dwóch antenach MikroTik SXT-2 Level3. Użytkownik poszukuje szczegółowego, krok po kroku przewodnika, jak poprawnie ustawić połączenie typu bridge między dwoma urządzeniami. W kontekście konfiguracji omawiane są podstawowe kroki, takie jak ustawienie trybu pracy urządzeń na bridge, konfiguracja interfejsów bezprzewodowych w trybie punkt-punkt (PtP), synchronizacja częstotliwości i parametrów radiowych, a także zabezpieczenie połączenia za pomocą odpowiednich ustawień bezpieczeństwa (np. WPA2). Podkreślana jest konieczność prawidłowego wyrównania anten oraz optymalizacji parametrów transmisji, aby zapewnić stabilność i wysoką przepustowość łącza. Wskazane jest także monitorowanie stanu połączenia i ewentualna kalibracja ustawień w celu eliminacji zakłóceń i poprawy jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA