logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS R564U – po uszkodzeniu SSD porty USB resetują system, gdzie szukać usterki?

piluim 01 Sty 2026 15:42 93 3
REKLAMA
  • #1 21795609
    piluim
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Laptop ASUS R564U, upiekł dysk SSD i od tamtej pory nie działają poprawnie porty USB. Obsługują myszkę, klawiaturę. Łączą się z aparatem fotograficznym, ale po podpięciu dysku zewnętrznego lub pendrive’a system się resetuje i pojawia się niebieski ekran śmierci. Zakładam, że poszło coś w magistrali zasilania USB. Dołączam zdjęcia płyty głównej. Pytanie czy jest sens to naprawiać przy tak starym laptopie czy sobie odpuścić i gdzie szukać uszkodzenia miernikiem? Szukałem czy jest jakiś schemat do tego ale niestety nie znalazłem. Nie widzę w oczywisty sposób również, żeby był jakiś bezpiecznik SMD zaznaczony przy tych portach. Wszystkie USB zachowują się tak samo, więc stąd moje podejrzenie o zasilanie linii USB.
    Płyta główna laptopa ASUS R564U z widocznymi układami chłodzenia i złączami M.2 Zbliżenie na uszkodzoną płytkę z portami USB w laptopie ASUS R564U Zbliżenie na płytę główną laptopa ASUS R564U z widocznym gniazdem SSD i złączem przewodów Zbliżenie na port USB i komponenty płyty głównej laptopa ASUS R564U Zbliżenie na porty USB i elementy elektroniczne na płycie głównej laptopa ASUS Zbliżenie na port USB typu A na płycie głównej laptopa ASUS R564U Zbliżenie na płytę główną laptopa ASUS R564U z widocznym dyskiem SSD SanDisk Zbliżenie na płytę główną laptopa ASUS z widocznymi portami USB i elementami SMD
  • REKLAMA
  • #2 21795630
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Mozliwe ze padl mostek.
  • REKLAMA
  • #3 21795650
    piluim
    Poziom 9  
    gry6h54 napisał:
    Mozliwe ze padl mostek.

A które to to na zdjęciach i czy można to wymienić w jakimś serwisie laptopowym w sensownych pieniądzach?
    A i tak z ostatniej chwili właśnie podpiąłem ten dysk SSD 512GB z tego laptopa do innego kompa i po nadaniu mu litery przez menagera dysków widać całość jak na dłoni, więc może komputer go nie usmażył tylko ten dysk również potrzebuje więcej zasilania niż oryginalny 256GB i dlatego nie działa na tej płycie głównej.
  • #4 21826504
    piluim
    Poziom 9  
    Myślałem, że udało się oszukać system kupiłem taśmę pod dysk SDD na Sata, zrobiłem klona m.2, kupiłem też aktywny rozdzielacz USB z zasilaczem i wszystko działało super. Można było podpiąć pendrive i inne dyski zewnętrzne. Dwa tygodnie później kolejny problem i tym razem już obejścia nie widzę. Płyta główna przestała reagować na zasilacz i to koniec walki o ten laptop podejrzewam, że naprawa nie warta zachodu. Chyb, że ktoś ma jakieś proste rozwiązanie dla chłopaka z lutownicą.
REKLAMA