logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG L65 D280n wykrywany jako QHSUSB_BULK – brak trybu download, eMMC czy bootloader?

antekkow42 02 Sty 2026 03:09 351 14
REKLAMA
  • #1 21796077
    antekkow42
    Poziom 5  
    Cześć, mam nietypowy problem z moim l65 (d280n) i niby typowy z rozwalającą się pamięcią eMMC, jednak u mnie jest nieco dziwnie, bo mój l65 po podłączeniu czasami reaguje, że nie ma baterii, a po włożeniu przestaje wyświetlać - cisza, ale jest wykrywany jako QHSUSB_BULK pod komputerem. To chyba nie jest uszkodzona eMMC, skoro reaguje na niewłożoną baterię, a to bootloader może być przyczyną. Nawet czasem wyświetli 0% i się niby ładuje, ale tak naprawdę gaśnie i dalej potem qhsusb_bulk pod kompem. Myślicie, że da się go uratować? Jakimś programem coś?
    AI: Próbowałeś już jakichś programów do flashowania albo wgrywania softu (np. LG Flash Tool, KDZ, czy coś podobnego)? Udało się wejść w tryb download albo recovery, czy telefon reaguje tylko jako qhsusb_bulk?
    Próbowałem, ale nie wykrywa go w LG Flash Tool, a w tryb jakikolwiek nie da się wejść.
    AI: Czy komputer wykrywa telefon jako QHSUSB_BULK zawsze, czy tylko w określonych sytuacjach (np. z baterią, bez baterii, przytrzymując jakieś przyciski)? Możesz opisać dokładnie, co robisz i jaka jest reakcja?
    Nie wiem, jak to opisać
  • REKLAMA
  • #2 21796115
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Sam doszedłeś, że pamięć siadła i co, oraz w jakim celu chcesz reanimować, przecież ten telefon to już zabytek.
  • REKLAMA
  • #3 21796266
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21796115 >>21796115 Tylko właśnie to chyba nie pamięć, skoro wyświetla 0% jak nie jest podłączony czasem, i jak jest podłączony bez baterii to wyświetla, że brak baterii, więc no to chyba nie kość. Jakby to była kość, to by nie dawał żadnych oznak życia i wiem, że zabytek, a zbieram telefony i chciałbym go naprawić
  • #4 21796477
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1293
    Nie, to pamiec. Tel modele mialy kiepskiej jakosci kosci, i co prawda mozna je postawic wgrywajac soft w trybie EDL, ale czesto juz samo przejscie przez setup sprawia, ze znowu przestanie dzialac. Jesli chcesz z tym cokolwiek zrobic, to zrzuc sobie odpowiednie dane z kosci zeby miec IMEI i kalibracje, czy to w EDL czy po ISP i wymien kosc na jakas w lepszej kondycji.

Modul Qualcomma od Infinity boxa/dongle laczyl sie bez problemu z tym modelem w trybie EDL.

Oczywiscie to sztuka dla sztuki, bo i tak nic na tym dzialac juz nie bedzie, a sprzetowo tel jest zbyt slaby zeby pociagnac nowszy soft z sensowna wydajnoscia.
  • #5 21796545
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21796477 Kupiłem na Allegro w stanie nietestowanym, więc dane mi niepotrzebne. Chciałbym go postawić na nogi, nawet jakby się wysypał za pierwszym razem. Jakby się dało?
  • #6 21797142
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21796477 No mam program QFIL, więc może nim da się go przywrócić, tylko tu potrzebuję plików mbn itd., które pewnie są ciężkie do znalezienia...
  • REKLAMA
  • #8 21797191
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21797189 A masz możliwość przesłania linka do chomika?
  • #9 21815223
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21796477 Tylko że ja bez pliku firehose nic nie zrobię, nawet jak wymienię kość, to i tak wejdzie w 9008, więc o plik firehose dla d280n jest kluczowy, inaczej dalej będę mieć 9008 i zero reakcji.
  • #10 21815857
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1293
    Co do zasady, wylutowujesz stara kosc, wkladasz do czytnika zeby odczytac partycje zwiazane z IMEI, kalibracja itp. Potem analogicznie programujesz nowa kosc i dopiero lutujesz. Loader nie jest do niczego potrzebny.

Co do loadera (firehose), z tego co pamietam modul QLM od Infinity go zawieral, ale nie da sie tych plikow stamtad wyciagnac. Mozliwe, ze inne programy/boxy/dongle mialy loader.

Ostatecznie, i na upartego mozesz to przecwiczyc juz teraz, mozna bylo odpalic bootloader/LAF z poziomu odpowiednio przygotowanej karty pamieci, i wowczas wgrac soft do telefonu juz w trybie LAF.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3190886.html#15599082
    https://xdaforums.com/t/guide-9008-edl-qdl-qu...-unbrick-via-external-sdcard-no-qfil.3748946/

Jeszcze prosciej by bylo gdyby udalo ci sie wymusisc tryb QDLoader 9006, ale z tym jest roznie.
  • REKLAMA
  • #11 21815898
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21815857 dzięki, zobaczymy, co się da zrobić. A i udało mi się znaleźć firehose do LG L65 i za pomocą SamFW tool w zakładce Qualcomm NSPAdragon połączyło i odczytało pamięć eMMC, więc no mogę spróbować na tej kości, ale myślę, że z tą kartą pamięci coś wykombinuję
  • #12 21816206
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    Nawet jak jakimś cudem uruchomisz ten telefon to wierz mi..na drugi dzień baa.. nawet za godzinę lub dwie znów trup. Padnięta pamięć.
  • #13 21816224
    antekkow42
    Poziom 5  
    >>21816206 No pewnie, za 2 godziny czy po przejściu przez setup pójdzie na fioletowy ekran, fatal error dbi czy coś takiego było, chociaż nwm, czy to nie kwestia rozwalonego bootloadera, ale jak kości pamięci były wadliwe, to pewnie tak się stanie, jak napisałeś, więc po spróbowaniu tego sposobu z kartą i wgrania tego stock ROMu i padnie, to wlutuję jakąś kość Samsunga czy Toshiby
  • #14 21821173
    antekkow42
    Poziom 5  
    Ha, kupiłem sobie LG L Fino nietestowanego i oczywiście dostałem w prezencie tryb EDL
    Lista portów COM z widocznym Qualcomm QDLoader Port (COM3)
    i nwm czy dałoby się go uratować, bo to nie jest 9008
  • #15 21894286
    antekkow42
    Poziom 5  
    LG L65 D280n wykrywany jako QHSUSB_BULK – brak trybu download, eMMC czy bootloader?
    Okej, rozwiązałem już problem, okazało się, że emmc jest w pełni sprawna, szybko ładuje wszystko za pomocą boarddiag, sprawdziłem i wgrałem za pomocą boarddiag pliki systemowe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy LG L65 D280n wykrywanego przez komputer jako QHSUSB_BULK / 9008, bez możliwości wejścia w tryb download, co początkowo sugerowało uszkodzenie bootloadera, ale ostatecznie uznano to za typowy objaw awarii pamięci eMMC. Omawiano możliwość reanimacji przez EDL/QFIL, użycie pliku firehose, wgranie softu z karty SD do LAF/bootloadera oraz odczyt i zapis partycji przez ISP lub narzędzia Qualcomm. Pojawiła się informacja, że moduł Qualcomm z Infinity Box/Dongle łączy się z tym modelem, a także że udało się znaleźć firehose i odczytać eMMC przez SamFW Tool. W końcowej części potwierdzono, że pamięć eMMC była sprawna po wgraniu plików systemowych przez BoardDiag, mimo wcześniejszych objawów wskazujących na uszkodzenie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA