logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani adapter WiFi na RJ45 do pojedynczego urządzenia – co wybrać do małego pudełka?

OPservator 02 Sty 2026 12:40 285 6
  • #1 21796328
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Witam.

Poszukuję prostego urządzenia - nie musi być demon prędkości:
    - odbiera sygnał WiFi od obecnego routera
    - poprzez RJ45 puszcza internet do urządzenia docelowego - na przykład switcha, choć raczej będzie to tylko jedno urządzenie.

Urządzenie potrzebne do naprawdę małego pudełeczka, które nie potrzebuje dużych prędkości, chodzi o brak możliwości pociągnięcia dodatkowego kabla.
  • #3 21796340
    OPservator
    Poziom 39  
    Gabaryt nie musi być mały, choć będzie atutem - małym gabarytem jest projekt który będzie z tego brać internet :P
  • Pomocny post
    #4 21796359
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2642
    To ogólnie potrzebujesz AP z trybem klienta, jest tego dużo na rynku, chyba że chcesz coś na zasadzie PCB.
    Z gotowych urządzeń ten co Ci podesłałem jest chyba najfajniejszy, mały gabaryt, zasilanie 5V po USB, zintegrowana antena, i różne tryby pracy.
  • #5 21796366
    OPservator
    Poziom 39  
    Nie, ma być aby tanie - jak mówiłem, żaden demon mi nie potrzebny, urządzenie w porywach będzie się do 1Mbps rozpędzać :D
    Dzięki za pomoc.
  • #6 21798179
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Jak gotowiec, to ten WN802 od TP-Linka.
    Natomiast jak to jakieś "IoT" to możesz popatrzeć za modułami Ethernet z ESP32. Płytka do zabudowy, zasilanie można zrobić z głównego urządzenia, port szeregowy, za 30 Ziko.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest niewielkie urządzenie, które odbiera sygnał WiFi z istniejącego routera i przekazuje internet przez port RJ45 do pojedynczego urządzenia, np. switcha. Nie jest wymagana wysoka przepustowość, a celem jest uniknięcie konieczności prowadzenia dodatkowego kabla. W odpowiedzi zaproponowano kompaktowy router TP-Link TL-WR802N, który spełnia te wymagania, oferując funkcję odbioru WiFi i udostępniania internetu przez Ethernet w małej obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA