logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tymczasowy montaż układów SMD (SO-8, SOT-23) na PCB bez lutowania – tanie sposoby

strikexp 02 Sty 2026 12:45 336 8
  • #1 21796332
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Czy jest jakiś sposób na zamontowanie tymczasowo układu scalonego SMD na płytce PCB? Lutowanie odpada ponieważ nie chcę podgrzewać scalaka.
    W przypadku THT wystarczy podstawka, w przypadku SMD wiem że są takie specjalne np pod SO-8. Ale kosztują sporo. A taka pod SOT-23 to w ogóle kosztuje ponad 5 dych na aliexpress.
    Nie byłby to problem gdyby nie fakt że potrzebuję ich 20 sztuk.

Rezystancja złącz mało istotna. Może ktoś już rozwiązywał ten problem.
  • #3 21796381
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Z jakiego powodu nie chcesz podgrzewać scalaka ?
  • #4 21796476
    strikexp
    Poziom 27  
    Zmiany temperatury zmieniają jego parametry. Dlatego nagrzewany będzie w ściśle kontrolowanych warunkach, wedle karty katalogowej. A lutowany jeden raz na docelowej płytce.

Spoiwo lutownicze niskotemperaturowe znam. W moim zastosowaniu jest to nadal za wysoka temperatura. Potrzebuję po prostu jakiegoś sprytnego sposobu montażu elementów SMD na płytce PCB przedprodukcyjnej.
    Najprościej to chyba po prostu docisnąć zamiast lutować. Ale może ktoś takie coś wcześniej rozkminiał i ma sprawdzone sztuczki. Najbardziej to mnie interesuje złapanie za same nóżki. Bez nacisku na obudowę ceramiczną. Co jest o tyle trudne że niektóre układy są produkowane w absurdalnie małych obudowach.
  • #5 21796490
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    Zdradzisz tajemnice co to za taki wrażliwy układ?
  • #6 21796505
    strikexp
    Poziom 27  
    Generalnie każdy analogowy układ ma takie właściwości, w tym rezystory. Po prostu chcę mieć mały dryf parametrów do precyzyjnego zastosowania. Końcowego wlutowania nie ominę. Ale nie widzę sensu aby do wstępnego testowania lutować niepotrzebnie takie układy, bo wlutowanie to też późniejsze wylutowanie.
    Do rezystorów, kondensatorów itd mam pojedyncze, czteroprzewodowe szczypce kelwina, ze scalakami tak łatwo nie jest.
  • #7 21796758
    Rybex
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    To może wklej ten układ na klej przewodzący - skoro rezystancja nie ma wielkiego znaczenia.
  • #8 21796769
    strikexp
    Poziom 27  
    A co to jest ten klej przewodzący?
  • Pomocny post
    #9 21796953
    Rybex
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wklejam kawałek opisu z all..o żeby nie wklejać linki:

"Przewodząca srebrna pasta, srebrna farba, długopis do naprawy klawiatury PCB (0,5 ml)
    KLEJ ELEKTROPRZEWODZĄCY PRZEWODZĄCY PRĄD 0,5 ml"
    Jak użyć i jak się go potem pozbyć, to już sobie wygooglaj. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane są tanie metody tymczasowego montażu układów scalonych SMD w obudowach SO-8 i SOT-23 na płytkach PCB bez lutowania, aby uniknąć podgrzewania elementów. Standardowe podstawki dla THT są znane, jednak dedykowane podstawki SMD, zwłaszcza dla SOT-23, są kosztowne przy większej ilości (np. 20 sztuk). W odpowiedzi zaproponowano użycie spoiwa z bizmutem (Bi57Sn42Ag1), które umożliwia lutowanie w niskiej temperaturze około 140°C, co minimalizuje ryzyko uszkodzenia układów podczas montażu.
REKLAMA