logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOTO G60s – przeniesione pliki na SD zajmują miejsce także w pamięci wewnętrznej

Mateo192 02 Sty 2026 21:35 222 7
REKLAMA
  • #1 21796916
    Mateo192
    Poziom 8  
    Ocena: 31
    Witam,

Mam problem z MOTO G60s. Telefon wyświetla zasoby karty SD jako zajmowane również na pamięci wewnętrznej telefonu.

Pliki zostały przeniesione na kartę SD, maja również swoją specyficzną ikonkę, mimo to telefon obciąża kartę sd (poprawnie) jak i pamięć wewnętrzną.

Sprawdziłem, nie ma mowy o duplikacie plików.

Jakieś pomysły ?

Wskaźniki zajętości pamięci dla karty SD i pamięci wewnętrznej telefonu

PS. Nagrałem krótki filmik, aby być bardziej zrozumianym. Na przykładzie pliku audio ukazuje, że dany plik muzyczka, jest w 2 miejscach, choć figuruje jako plik na karcie SD, jest też na pamięci wew telefonu. Kiedy plik usuniesz na ma go w oby lokalizacjach..., przeniesienie nic nie daje....

• REKLAMA
  • #2 21797196
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Karta pamięci była formatowana w telefonie jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej czy jako nośnik zewnętrzny?
    Jak wyjmiesz kartę z telefonu to co wtedy pokazuje w pamięci telefonu?
  • REKLAMA
  • #3 21798453
    Mateo192
    Poziom 8  
    tino2003 napisał:
    Karta pamięci była formatowana w telefonie jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej czy jako nośnik zewnętrzny?

Z tego co pamiętam formatowałem ją w komputerze, nie telefonie.

Czyli co, zrobić backup danych i sformatować SD z poziomu androida ?
  • Pomocny post
    #4 21799181
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Jak była jako zewnętrzna to?

tino2003 napisał:
    Jak wyjmiesz kartę z telefonu to co wtedy pokazuje w pamięci telefonu?
  • Pomocny post
    #5 21799580
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21798453 Hallo,

Mateo192 napisał:
    Z tego co pamiętam formatowałem ją w komputerze, nie telefonie.

poczekaj, bo tu się jakieś nieporozumienie wkrada. Tu nie chodzi o samo formatowanie, tylko o to, jak powiązałeś kartę z systemem. Po pierwszym włożeniu karty dostaniesz domyślą opcje --> czy powiązać kartę jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej?
    Jeżeli naciśniesz --> Tak, to tak będzie wykonane.
    Jeżeli naciśniesz --> Nie, to wtedy dostaniesz druga opcje --> Czy powiązać kartę jako pamięć zewnętrzną?
    I o to chodziło, prawdopodobnie masz powiązane jako rozszerzenie, ale i tak danych nie powinieneś mieć w dwóch miejscach.
    Nad tym filmem to musiałbym się skupić, użyj lepiej jakiegoś porządnego programu jak --> Total Commander, który posiada funkcje --> Kopiuj i --> Przesuń.
    Przy kopiowaniu dana będzie w dwóch miejscach, a przy Przesuń tylko w jednym i to od razu widać.
  • REKLAMA
  • #6 21799774
    Mateo192
    Poziom 8  
    krzysiek_sw napisał:
    Po pierwszym włożeniu karty dostaniesz domyślą opcje --> czy powiązać kartę jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej?
    Jeżeli naciśniesz --> Tak, to tak będzie wykonane.
    Jeżeli naciśniesz --> Nie, to wtedy dostaniesz druga opcje --> Czy powiązać kartę jako pamięć zewnętrzną?

Informuję, iż nie miałem takiego pytania po pierwszym włożeniu.
    krzysiek_sw napisał:
    Nad tym filmem to musiałbym się skupić, użyj lepiej jakiegoś porządnego programu jak --> Total Commander, który posiada funkcje --> Kopiuj i --> Przesuń.
    Przy kopiowaniu dana będzie w dwóch miejscach, a przy Przesuń tylko w jednym i to od razu widać.

Files by Google używam, tam jest opcja przenieś nie kopiuj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21800069
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21799774 Hallo,

Mateo192 napisał:
    Informuję, iż nie miałem takiego pytania po pierwszym włożeniu.

Bardziej chodziło mi o pokazanie Ci, o jaki problem chodzi, bo to nie jest samo formatowanie, tylko o powiązanie z systemem.
    Tu masz wyjaśnienie od Googla:

https://support.google.com/android/answer/12153449?hl=pl

W menu po polsku, jakie masz, będą dwie opcje: Formatuj --- dla uzyskania powiązania pamięci zewnętrznej (przenośnej)
    i druga opcje: Formatuj w inny sposób --- dla uzyskania powiązania jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej.
    I poczytaj sobie o zaletach i wadach obu rozwiązań.

Mateo192 napisał:
    Files by Google używam, tam jest opcja przenieś nie kopiuj.

Wiec jest z tym jakiś problem, możliwe, że związany ze sposobem, w jaki powiązałeś kartę, np. gdy sformatowałeś jako pamięć wewnętrzną, to nie możesz karty wyjmować z telefonu, bo mu się mogą pokrzaczyć te ścieżki dostępu.
    File by Google nie jest tak czytelne jak TC z dwoma oknami, z dokładnie określonymi co jest źródłem, a co celem, z czytelna ścieżką dostępu i od razu widać, czy dana jest tylko kopiowana, czy przenoszona. A jeżeli tylko kopiowana, to dlaczego, może atrybuty się nie zgadzają?

Twój przypadek wskazuje, że dana jest przenoszona na kartę, a w pamięci pozostaje tylko link do jej lokalizacji, bo kasowanie jednej usuwa obie dane. Gdyby obie dane istniały rzeczywiście (fizycznie), to wykasowanie jednej usunie tylko jedną.
  • #8 21800118
    Mateo192
    Poziom 8  
    krzysiek_sw napisał:
    Wiec jest z tym jakiś problem

Najprawdopodobniej błąd jest po stronie wyświetlania błędnych informacji. Np. po wyjęciu SD jak kolega radził na początku i sprawdzeniu co to zmieni (dobry ruch), duplikaty zniknęły. Po ponownym włożeniu duplikaty pojawiają się, ale nie są sumowane...

2) Informacje o pliku android pokazuje jako storage nie sd card, w rzeczywistości jednak pliki są na sd card.

Nie wiem czy to błąd samego android 12, czy jakiś inny, ale dzięki wam jestem na dobrym tropie :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu MOTO G60s, który po przeniesieniu plików na kartę SD wyświetla zajętość tych plików również w pamięci wewnętrznej, mimo braku duplikatów. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być sposób formatowania i powiązania karty SD z systemem Android 12. Karta została sformatowana na komputerze jako nośnik zewnętrzny, co może powodować błędne wyświetlanie zajętości pamięci. Zalecane jest sformatowanie karty SD bezpośrednio w telefonie, wybierając odpowiednią opcję – jako pamięć przenośną lub rozszerzenie pamięci wewnętrznej. Użytkowanie aplikacji Files by Google do przenoszenia plików może nie być tak precyzyjne jak program Total Commander, który wyraźnie rozróżnia kopiowanie od przenoszenia plików. Po wyjęciu karty SD z telefonu duplikaty znikają, co sugeruje, że problem leży w sposobie raportowania zajętości przez system Android, a nie w faktycznym duplikowaniu plików. Link do oficjalnej pomocy Google wyjaśnia różnice między formatowaniem karty jako pamięć przenośna i rozszerzona pamięć wewnętrzna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA