logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik MSK Plus Kratki – awaryjne otwieranie przepustnicy przy braku zasilania

leny.555 03 Sty 2026 12:50 450 8
  • #1 21797360
    leny.555
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Cześć,
    Chciałbym zapytać, czy jest możliwość manualnego sterowania przepustnicą sterownika MSK (plus) firmy Kratki w sytuacji, gdy nie ma głównego zasilania sterownika. Powiedzmy, że jest sytuacja awaryjna i zanik napięcia występuje przez kilka godzin lub więcej i jest potrzeba rozpalenia w kominku. Jeżeli wcześniej sterownik był wyłączony (kominek nie był rozpalony), to przepustnica po zaniku napięcia pozostaje zamknięta i nie ma możliwości rozpalenia w kominku.

Z tego, co się dowiedziałem, to sterowanie tą przepustnicą jest za pomocą trzech przewodów: 5 V, GND oraz żółtego przewodu sterowniczego. Przez kabel sterowniczy zapewne podawane jest zmienne napięcie w zakresie (0-5 V), przez co przepustnica zmienia położenie - proszę o sprostowanie, jeżeli się mylę.
    Jeżeli tak to działa, to można by wyprowadzić dodatkowe przewody do złącza przepustnicy i podłączyć do nich w sytuacji awaryjnej chwilowe (zakładam, że na kilka sekund) napięcie z baterii 4,5 V, przez co położenie przepustnicy powinno się zmienić do pozycji otwartej (100%). W sytuacji awaryjnej tylko takie położenie mnie interesuje, ponieważ w przypadku potrzeby zmniejszenia dopływu powietrza w takiej sytuacji można wykorzystać mechaniczny regulator powietrza, który posiada wkład kominka.

Zakładam, że prostszym, choć droższym rozwiązaniem było zorganizowanie zasilacza UPS, który zapewniłby funkcjonowanie całego sterownika, lecz tylko przez określony czas, przy czym jestem zainteresowany wariantem, który opisałem powyżej.
    Proszę o informację, czy jest taka możliwość podłączenia i jak to zrobić; zakładam, że sterownik się nie uszkodzi, gdy na złączu sterowania przepustnicą pojawi się napięcie 4,5 V.

Poniżej wklejam zdjęcie płytki sterownika.
    Płytka sterownika MSK z zaznaczonymi złączami do zasilania, wentylatora i przepustnicy

Przepustnica:
    Przepustnica wentylacyjna z siłownikiem i trzema przewodami zasilająco-sterującymi

Na marginesie dodam, jak zachowuje się u mnie przepustnica w momencie zaniku napięcia, podczas gdy kominek jest uruchomiony. Według instrukcji producenta przepustnica powinna się zamknąć po zaniku napięcia (służy do tego akumulatorek na płytce sterownika - kilka ogniw obudowanych w kolorze szarym). U mnie sprawdzałem i po wyłączeniu zasilania przepustnica pozostaje otwarta - podaję to jako ciekawostkę, mnie to akurat nie przeszkadza - preferuję takie zachowanie. Ciekawy jestem, czy tylko u mnie tak zachowuje się przepustnica. Może ten akumulatorek jest wyczerpany - nie wiem, poza tym sterownik pracuje prawidłowo.
  • #2 21797864
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1065
    leny.555 napisał:
    Z tego, co się dowiedziałem, to sterowanie tą przepustnicą jest za pomocą trzech przewodów: 5 V, GND oraz żółtego przewodu sterowniczego.
    To akurat się zgadza.
    leny.555 napisał:
    Przez kabel sterowniczy zapewne podawane jest zmienne napięcie w zakresie (0 … 5 V), przez co przepustnica zmienia położenie – proszę o sprostowanie, jeżeli się mylę.
    Nie. Tam jest sygnał PWM. A dokładnie to nawet nie jest typowe PWM, tylko przebieg prostokątny z określonym czasem trwania stanu wysokiego (szerokość impulsu), a czas trwania stanu wysokiego w tym przebiegu narzuca pozycję przepustnicy. Czas trwania 1 ms to jedna skrajna pozycja przepustnicy, a 2 ms to druga skrajna pozycja przepustnicy. Częstotliwość tego przebiegu zwykle jest około 50 Hz, czyli okres trwa około 20 ms.
    W tych przepustnicach są stosowane serwomechanizmy modelarskie, czyli do sterowania można użyć nastawnika (kontrolera) do takich serw. Można też zrobić chociażby na NE555.
    leny.555 napisał:
    można by wyprowadzić dodatkowe przewody do złącza przepustnicy i podłączyć do nich w sytuacji awaryjnej chwilowe (zakładam, że na kilka sekund) napięcie z baterii 4,5 V,... ...zakładam, że sterownik się nie uszkodzi, gdy na złączu sterowania przepustnicą pojawi się napięcie 4,5 V.
    Obawiam się, że jednak możesz tak uszkodzić sterownik.
    Jeśli dołączać do przepustnicy zewnętrzny nastawnik pozycji i zasilanie, to za pośrednictwem przełącznika lub przekaźnika, który będzie odłączał przepustnicę od sterownika i przyłączał do nastawnika.
    leny.555 napisał:
    U mnie sprawdzałem i po wyłączeniu zasilania przepustnica pozostaje otwarta – podaję to jako ciekawostkę,... ...Może ten akumulatorek jest wyczerpany – nie wiem, poza tym sterownik pracuje prawidłowo.
    Po zaniku zasilania powinno nastąpić zamknięcie przepustnicy. Jeśli tak się nie dzieje, to zwykle ten akumulator do wymiany.

A tak w ogóle to jaki tam jest kominek, powietrzny czy z płaszczem wodnym.
    Jeśli powietrzny i nie ma tam dodatkowego osprzętu dystrybucji ciepła (wentylatory itp. wymagające zasilania), to rozważ zastosowanie dodatkowego termostatu, który dalej za pośrednictwem nastawnika serwomechanizmu by zarządzał otwarciem przepustnicy w zależności od temperatury. To rozwiązanie pobierałoby na tyle mało energii, że nieduży akumulator powinien starczyć nawet na kilka dni.
    Natomiast jeśli to kominek wodny z pompami, to jednak raczej zasilanie całości z UPS-a, i do tego odpowiednio duży akumulator, lub jeśli to mają być bardzo długie braki zasilania, to może nawet generator spalinowy.
  • #3 21798385
    leny.555
    Poziom 10  
    >>21797864 >>21797864 >>21797864
    Dziękuję za wskazówki i wyjaśnienia.
    Jeżeli chodzi o kontroler na bazie NE555, to czy mogę zastosować poniższy?
    Sterownik PWM do silnika DC na układzie NE555
    https://allegro.pl/oferta/sterownik-pwm-do-silnika-dc-na-ukladzie-ne555-17721210964
    - napięcie zasilania: 1,8 V - 15 V DC
    - moc max.: 30 W
    - regulacja współczynnika PWM: 0% - 100%
    - potencjometr do regulacji współczynnika
    Czy on zadziała w taki sposób, jak pisałeś, że poda krótkie impulsy w zależności od ustawienia potencjometru i potem odetnie zasilanie?

Moduł sterownika PWM z potencjometrem i złączami śrubowymi

Jak go podłączyć? Na wejściu ma dwa złącza na zasilanie, powiedzmy 4,5 V, i ma poza tym wyjście na dwa przewody. Do których przewodów przepustnicy podłączyć te dwa przewody? Co z trzecim przewodem?

Przed połączeniem dodatkowego kontrolera (NE555), tak jak pisałeś, zastosuję zwykły przełącznik, który odłączy przepustnicę od głównego sterownika MSK. Rozumiem, że wystarczy zwykły przełącznik rozłączający dwa przewody jednocześnie (czerwony przewód - miejsce zasilania 5 V oraz na żółty sterowniczy) - proszę o potwierdzenie.
  • Pomocny post
    #4 21798423
    Rysio4001
    leny.555 napisał:
    Jeżeli chodzi o kontroler na bazie NE555 to czy mogę zastosować poniższy?
    Sterownik PWM do silnika DC na układzie NE555
    Nie. To jest sterownik PWM dedykowany dla silników DC i zmienia współczynnik wypełnienia od 0% do 100%, a Ty masz mieć regulację czasu trwania impulsu (stan wysoki) w zakresie 1 ms do 2 ms i częstotliwość generatora około 50 Hz (ten ma częstotliwość wielokrotnie wyższą).
    Czyli przy częstotliwości generatora 50 Hz, współczynnik wypełnienia PWM ma być w zakresie 5% do 10%.
    Pewnie dałoby się go zmodyfikować, zmieniając odpowiednie rezystory i kondensatory w układzie oraz prawdopodobnie potencjometr też.
    Poszukaj dedykowanego kontrolera (nastawnika) do serwomechanizmów modelarskich.
    Możesz też wykonać sam (poziom trudności niski) na NE555 - jest mnóstwo schematów w internecie (u nas na forum też takie nastawniki były). Był też kiedyś schemat publikowany w "EP".
    leny.555 napisał:
    Przed połączeniem dodatkowego kontrolera (NE555), tak jak pisałeś zastosuję zwykły przełącznik, który odłączy przepustnicę od głównego sterownika MSK. Rozumiem, że wystarczy zwykły przełącznik rozłączający dwa przewody jednocześnie (czerwony przewód - miejsce zasilania +5V oraz na żółty sterowniczy) - proszę o potwierdzenie.
    Tak, wystarczy przełączać zasilanie +5 V oraz sygnał (masy mogą być połączone na stałe).

Dodano po 22 [minuty]:

Artykuł na szybko znaleziony w internecie, na temat budowy takiego nastawnika (druga część artykułu):
    https://share.google/WxV99GB44rdK0F4bx
    Fragmenty (rysunki) z tego artykułu, przedstawiające ideę sterowania takim serwomechanizmem oraz schemat nastawnika na NE555:
    Sterownik MSK Plus Kratki – awaryjne otwieranie przepustnicy przy braku zasilania
    I film prezentujący działanie tego:
    https://youtu.be/yVKBav5_OC0?si=lgWwCsdM5dEM0RBM
  • #5 21798833
    leny.555
    Poziom 10  
    >>21798423 >>21798423

Ok, dziękuję za wyjaśnienia i schemat. Znalazłem kilka sterowników - poniżej wklejam jeden z nich, który powinien być dobry do tego zastosowania - z tego co widzę, to ustawia się konkretny parametr wychylenia na potencjometrze, i potem przyciskiem wyzwala się wychylenie, kiedy jest potrzebne.
    https://allegro.pl/oferta/sterownik-serwa-rec...-serwomechanizmow-tester-3v-do-5v-16692121380

Czarny moduł sterownika serwa z niebieskim potencjometrem i białym przyciskiem.
    Kompaktowy ręczny kontroler zmiany położenia serwomechanizmów działający z napięciem od 3 V do 5 V.

Na płytce znajdziemy potencjometr, który pozwoli określić kąt od 1° do 180°, w jakim ma się ustawić serwo po naciśnięciu przycisku. Kolejne naciśnięcie przycisku sprawi, że serwo wróci w pozycję 0°. Zamiast przycisku na płytce możemy wykorzystać zewnętrzne sterowanie, podając stan niski na wejście IN.

Moduł może działać w dwóch trybach:
    1. Trzymanie przycisku sprawia, że serwo porusza się do wyznaczonego kąta i zostaje tam tak długo, jak przycisk jest wciśnięty; puszczenie przycisku sprawia, że wraca na pozycję 0°.
    2. Pojedyncze wciśnięcie przycisku ustawia serwo w wyznaczonym miejscu. Kolejne wciśnięcie powoduje powrót do pozycji 0°.
    Specyfikacja:

Napięcie zasilania: od 3 V do 5 V DC
    Złącze do zewnętrznego wyzwalania
    Potencjometr do płynnej regulacji wychylenia serwa
    Obsługiwany kąt ruchu: od 0° do 180°

Proszę o weryfikację, czy będzie ok. Sterownik nie jest najtańszy (21,90 zł) - myślę, że znajdę jeszcze coś tańszego na innej stronie.
    Kompletowanie podzespołów pewnie wyszłoby taniej wg podanego schematu, przy czym przy takich ilościach (niehurtowych) cena jednostkowa za element nie będzie najniższa.
  • #7 21798882
    leny.555
    Poziom 10  
    Ok, zauważyłem jeszcze jeden problem - bez demontażu przepustnicy dostępu do serwomechanizmu nie będę w stanie określić właściwego położenia przepustnicy i ustawić właściwy wychył przez potencjometr, przez co jest ryzyko uszkodzenia serwomechanizmu, stąd operacja będzie bardziej złożona. Przed uruchomieniem wiem, że przepustnica na pewno jest w stanie zamkniętym (nie wiadomo, jaki to jest parametr obrotu ustawiony przez producenta) i w zasadzie będę potrzebował uzyskać obrót od tego stanu o około 90° ale bez testów chyba nie ma szans, żeby utrafić oczekiwany obrót. Samo włączenie sterownika może wyzwolić obrót o jakiś kąt - wg mnie potrzebna będzie kalibracja do tego konkretnego serwa.
  • #8 21799024
    Rysio4001
    leny.555 napisał:
    zauważyłem jeszcze jeden problem - bez demontażu przepustnicy dostępu do serwomechanizmu nie będę w stanie określić właściwego położenia przepustnicy i ustawić właściwy wychył przez potencjometr
    Najprościej pomierzyć sygnał sterujący - czas trwania stanu wysokiego, 1 ms - przepustnica zamknięta, 1,5 ms - przepustnica otwarta, 2 ms - serwo w przeciwnej pozycji skrajnej, czyli przepustnica też zamknięta.
    Tyle że trzeba mieć czym pomierzyć.
    Sterownik nie ma sygnału zwrotnego z przepustnicy, a narzuca jej pozycję tylko generując odpowiedni sygnał.
    Można też użyć dodatkowego serwomechanizmu, żeby zobaczyć, ile się wychyla, i na podstawie niego określić pozycję przepustnicy.
    Natomiast jeśli użyć np. takiego nastawnika:
    Niebieski tester serwomechanizmów z czarnym pokrętłem i złączami pinowymi
    To pozycja skrajna potencjometru odpowiadać powinna pozycji zamkniętej przepustnicy, natomiast pozycja środkowa potencjometru pozycji otwartej przepustnicy.
    leny.555 napisał:
    nie będę w stanie określić właściwego położenia przepustnicy i ustawić właściwy wychył przez potencjometr, przez co jest ryzyko uszkodzenia serwomechanizmu
    Miałem wiele takich przepustnic w rękach, i jak do tej pory, żadna nie miała ograniczenia mechanicznego, co za tym idzie, nie powinno dojść do uszkodzenia przepustnicy, chyba że ta jest wyjątkowo inaczej skonstruowana lub coś w nią wpadło i może blokować dalszy ruch niż do tej pory pracowała.
    Natomiast sam serwomechanizm nie pójdzie dalej niż zakres jego pracy, bo jego wewnętrzna elektronika na to nie pozwoli.
    Mam też na półce taką przepustnicę i też nie ma ograniczenia mechanicznego - obraca się w pełnym zakresie 180°.
    0° - zamknięta, 90° - otwarta, 180° - znowu zamknięta.
    Poniżej zdjęcia:
    Widok z góry na okrągłą przepustnicę powietrza ze stalową obudową Widok z góry na cylindryczną stalową przepustnicę z osią i łopatką pośrodku
  • #9 21799531
    leny.555
    Poziom 10  
    Dziękuję za dodatkowe wskazówki.
    Z pomiarem byłby problem, ponieważ mam tylko zwykły miernik. Zrobiłem wstępną odkrywkę przy kominku przy dolocie powietrza i okazuje się, że nie ma problemu z dostępem do przepustnicy. Będę mógł w prosty sposób zweryfikować jej położenie, stąd pójdę w tym kierunku.
    Jeżeli chodzi o obrót przepustnicy, to w moim przypadku dodatkowo na przegrodę zamocowana jest uszczelka i obawiałem się, że w przypadku gdyby nastąpił dalszy obrót, to mogłoby dojść do jej zniszczenia.
    Będę organizował części, żeby zrobić przymiarkę w celu wprowadzenia modyfikacji, pewnie to trochę potrwa, zanim zbiorę komplet.

Podsumowanie tematu

✨ Poruszono kwestię manualnego sterowania przepustnicą w sterowniku MSK Plus firmy Kratki podczas braku zasilania. Sterownik wykorzystuje trzy przewody: 5 V, GND oraz przewód sterowniczy (żółty), na którym podawane jest napięcie sterujące w zakresie 0–5 V, co reguluje położenie przepustnicy. W przypadku zaniku napięcia przepustnica pozostaje zamknięta, uniemożliwiając rozpalanie kominka. Rozważono możliwość podłączenia zewnętrznego źródła napięcia (np. baterii 4,5 V) do przewodów przepustnicy w celu awaryjnego otwarcia jej na krótki czas. Dyskusja dotyczyła również charakterystyki sterowania przepustnicą, sposobu jej zasilania i potencjalnych rozwiązań umożliwiających manualne lub awaryjne otwarcie przepustnicy bez zasilania głównego sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA