logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnoza Ford Focus 1.8D 2000r interfejsem VAG z liniami K i L - czy to możliwe?

misiekts 23 Gru 2005 18:05 12595 10
REKLAMA
  • #1 2109921
    misiekts
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Czy interfejsem VAG posiadajacym linie K i L uda mi sie zdiagnozowac jakos to auto? Auto ma zlacze OBDII. A moze jest jakis sposob diagnozy jak w starszych autkach z dioda?
  • REKLAMA
  • #2 2109995
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2110017
    misiekts
    Poziom 17  
    Sluchaj jesli moge z deczka naduzyc swiatecznej uczynnosci :) Czy moglbys mi powiedziec czy jesli mam interfejs VAG na max323 to czy jest sens kupowac jeszcze aldll? Czy tylko oprogramowanie i opisy pinow miec trzeba a ten VAG wyda? Bardzo cenna bedzie to dla mnie informacja wiec z gory bardzo serdecznie dziekuje z odpowiedz i wesolych swiat zycze :)
  • REKLAMA
  • #4 2110101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2110104
    misiekts
    Poziom 17  
    Niejasno sie wyrazilem. Oczywiscie chodzi mi o inne auta niz tylko z grupy VW. Czy dam rade na interfejsie VAG z max232 polaczyc sie z ecu samochodow posiadajacych OBD lub OBDII majac oczywiscie oprogramowanie do tych aut. Czy musze kupowac interfejs ALDLL zeby polaczyc sie z innymi autami ?
  • #6 2110137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2110187
    misiekts
    Poziom 17  
    A mozesz cos doradzic? Bo w sumie mam oprogramowanie Vaga, VWTool, Opel scanner oraz kilka obd scanerow. Dotychczas diagnozowalem autka tylko z MILem. Jednak teraz juz trzeba przejsc na wyzszy etap i nie chce poprostu wydawac kasy niepotrzebnie. Co zrobic aby miec mozliwosc podlaczenia np. takiego Forda wlasnie? Mam programy ktore podaja mi rozklad pinow w gniezdzie, kody do wszystkich marek itp. Ale samo oprograowanie do tych aut to wlasnie problem. Mozna probowac tymi OBD scannerami? Czy istnieje jakas mozliwosc uwalenia ECU przy zlym oprogramowaniu? Oczywiscie przy dobrym podlaczeniu interfejsu, bo wiem ze przy pomylce pinow moze byc nieciekawie.
  • #8 2315203
    misiekts
    Poziom 17  
    wyciagam na wierzch temat bo ucichl a znowu przyszlo mi myslenie na ten temat.

No wiec qwoli przypomnienia, mam interfejs vag na max232 i smiga super ale tylgo w grupie vag. Nie chcialo mi odczytac na tym interfejsie opla na roznych programach. Czy sa inne dostepne interfejsy tego typu do aut z OBDII ? Czy to wszystko to samo tylko oprogramowanie sie rozni? Pytam sie bo zanim zakupie Techy itp to chcialbym porobic pare autek na takim interfejsie bo to troszke potrwa. A wiec czy da rade na tym interfejsie i przy prawidlowym podpieciu pinow w OBDII do interfejsu Vag i przy sprawnym interfejsie istnieje mozliwosc uwalenia ECU?

I co z kodami MIL? Czy mozna za pomoca tego interfejsu je odczytywac? Bo mam taki programik do odczytywania MIL ale nie wiem jak by sie podpiac pod piny np w fordzie podawane na diode to linie L do linii L interfejsu, masa czarny i plus czerwony?

Pozdrawiam!
  • #9 2315309
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Ale z ciebie kombinator chcesz robic wszystko a nic nie inwestowac poprostu d....e szkłem obetrzec i kasowac - ja ci nie pomoge radz se sam...
  • #10 2317948
    misiekts
    Poziom 17  
    Jesli chodzi o diagnostyke to w tej chwili nic nie kasuje za nia. Robie ja dla siebie aby sie upewnic badz pomoc sobie w pracy. Dopiero jak kupie profesjonalny sprzet pomysle o kasowaniu za takie uslugi. Odpowiedz Twoja nie wnosi nic do tematu...
  • #11 4127044
    docent
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    szkoda słów ale , focus diagnostykę silnika ma na pinach 2 i 10 (scp -standard corporate protocol ) transmisja pwm . czyli vag się nada jedynie do tarcia chrzanu
    szukaj fejsu obsługującego PWM (no i programu do niego )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Diagnostyka Ford Focus 1.8D z 2000 roku za pomocą interfejsu VAG z liniami K i L jest teoretycznie możliwa, jednak wymaga napisania odpowiedniego oprogramowania, gdyż standardowe programy obsługujące VAG nie wspierają tego modelu. Ford Focus używa transmisji PWM na pinach 2 i 10 (standard SCP - Standard Corporate Protocol), co różni się od protokołów stosowanych w grupie VAG, gdzie linie K i L są standardem. Interfejs VAG z MAX232 może łączyć się z wieloma samochodami z grupy VW, ale poza tym obszarem jest to ograniczone ze względu na brak dedykowanego oprogramowania. Diagnostyka starszych aut z diodą MIL wymaga innego podejścia, zwykle prostszego, ale nie jest to bezpośrednio kompatybilne z interfejsem VAG. Istnieje ryzyko uszkodzenia ECU przy nieprawidłowym podłączeniu pinów, dlatego konieczna jest ostrożność. Do Forda i innych marek spoza grupy VW zaleca się użycie interfejsów i oprogramowania dedykowanych do tych marek, zwłaszcza obsługujących protokół PWM. Odczyt i kasowanie kodów błędów wymaga odpowiedniego oprogramowania i kompatybilnego interfejsu, którego standardowy interfejs VAG nie zapewnia dla Forda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA