logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Eufy S1 Pro – błąd EB1L, brak napełniania wodą do mopowania

xazax935 09 Sty 2026 02:11 159 2
REKLAMA
  • #1 21803416
    xazax935
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Robot odkurzająco-mopujący Eufy S1 Pro – błąd EB1L, brak napełniania wodą

Tabliczka znamionowa robota Eufy S1 Pro z informacją o modelu i parametrach wejściowych

Posiadam robota Eufy S1 Pro od 2 dni, kupionego jako używany (z drugiej ręki). Urządzenie ma problem z mopowaniem – nie napełnia zbiornika na wodę, przez co funkcja mopowania nie działa. Na wyświetlaczu pojawia się błąd EB1L.

Wykonałem wszystkie czynności zalecane przez pomoc techniczną:
    a. usunąłem zbiornik czystej wody z bazy i sprawdziłem pierścień uszczelniający otworu wylotowego – jest prawidłowo zamontowany,

b. sprawdziłem latarką, czy rura wewnątrz zbiornika czystej wody nie jest uszkodzona,

c. napełniłem zbiornik do maksymalnego poziomu i upewniłem się, że jest poprawnie osadzony w bazie,

d. sprawdziłem i wyczyściłem wlot wody w robocie (brak zanieczyszczeń), po wystąpieniu błędu wyjąłem robota z bazy i sprawdziłem gumowy korek przy wlocie wody w bazie – wygląda na kompletny i nieuszkodzony. Zaktualizowałem oprogramowanie do wersji 7.0.143.

Niestety problem nadal występuje. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Macie jakiś pomysł, co jeszcze mogę sprawdzić albo gdzie może leżeć przyczyna usterki?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

• REKLAMA
  • #2 21806330
    xazax935
    Poziom 9  
    Na filmie być może tego nie słychać ale przy próbie włączenia programu słychać buczenie.
  • #3 21809282
    xazax935
    Poziom 9  
    OK, opiszę, jak udało mi się rozwiązać problem — może komuś to rozwiązanie się przyda.

Pod zbiornikiem na czystą wodę znajdują się dwa otwory. Najprawdopodobniej zaciął się lub zakleił zawór zwrotny i pompka nie miała wystarczającej siły, aby go otworzyć i zassać wodę. Aby go odblokować, trzeba dobrać kawałek wężyka o takim rozmiarze, żeby szczelnie wszedł w otwór, a następnie w niego dmuchnąć. W moim przypadku dmuchanie ustami nie wystarczyło — konieczne było użycie pompki.

Po wykonaniu tej czynności stacja zaczęła normalnie pobierać wodę.

Niestety serwis Eufy całkowicie odmówił współpracy, twierdząc, że urządzenie zostało kupione od nieautoryzowanego dostawcy. Dla mnie to bardzo dziwne podejście, zwłaszcza że mówimy o drogim sprzęcie, a weryfikacja po numerze seryjnym (np. data pierwszego uruchomienia) nie powinna stanowić problemu.

Mam nadzieję, że ta metoda komuś pomoże. Jeśli chodzi o samą stację — nie udało mi się jej rozebrać. Nie chciałem połamać zatrzasków, a w sieci nie ma żadnych informacji ani filmów pokazujących, jak to zrobić. Jedno jest pewne: samo odkręcenie śrubek z tyłu nie wystarczy.
    Stacja czyszcząca Eufy z zamontowanym niebieskim wężykiem w otworze, oznaczona czerwonym okręgiem
REKLAMA