logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo ThinkPad P16 – jak wyłączyć dotykowy ekran i ustawić NumLock on?

viayner 09 Sty 2026 09:34 192 5
REKLAMA
  • #1 21803528
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    wymienili mi w firmie Dell'a na ThinkPad'a P16, walczę z ustawieniami i mam kilka problemów, proszę o sugestie, jak toto poustawiać:
    - jestem nieszczęśliwym posiadaczem skrobanego ekranu, niestety nie mogę znaleźć opcji wyłączenia tego "dobrodziejstwa" w BIOS'ie, w poprzednich modelach była taka opcja, czy teraz jest to obowiązkowe "dobrodziejstwo"?
    - NumLock, chcę, aby był zawsze aktywny/bootowal się z włączonym NumLock, jak wyżej nie widzę takiej opcji w BIOS'ie. Po co dają klawiaturę numeryczną skoro domyślnie dubluje kursory?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21803557
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    Win+R --> devmgmt.msc --> Urządzenia interfejsu HID --> szukasz który to touchscreen, dajesz prawym myszy i "wyłącz".

Dodano po 1 [minuty]:

Win + R --> regedit --> HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard --> InitialKeyboardIndicators zmieniasz wartość na "2" --> restartujesz okienka
  • REKLAMA
  • #3 21803604
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    dziękuję za zainteresowanie i pomoc, ale ja nie wspominałem o "oknach", co prawda są tam domyślnie one zainstalowane.
    Chodzi mi o wyłączenie tego niezależnie od systemu operacyjnego, czyli w BIOS, jak to było w starszych komputerach, podobnie z NumLock.
    Proponowanie rozwiązania w postaci zmiany ustawień w danym systemie operacyjnym już dawno ogarnąłem, ale to tylko zaleczenie "raka", bo dopóki system się nie załaduje, to nie działa, więc np. na ekranie logowania ma działające skrobanie!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21805758
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Niestety bezużyteczna rada od kolegi @lisek, ja nigdzie nie wspomniałem o "oknach", chyba nie czytałeś mojego powyższego postu:
    - niezależnie od systemu, nie używam "oknuf"
    - szukam wyłączenia, a nie atrapy czy zamaskowania problemu
    - sugerowane rozwiązania powodują, że do chwili załadowania danego systemu operacyjnego działa "skrobanie"
    - w cywilizowanych komputerach to się wyłączało w BIOS.
    Pozdrawiam
  • #6 21808196
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jak twierdzi Lenovo, to obowiązkowe "dobrodziejstwa", jak dla mnie głupota:
    - nie ma opcji wyłączenia Touch Screen'a, tylko atrapa systemowa. Więc skrobanie działa do chwili pełnego załadowania wybranego systemu.
    - nie ma możliwości włączenia NumLock inaczej niż fizycznym klawiszem - totalna pomyłka, po co duplikować domyślnie klawisze kursora i odłączać klawiaturę numeryczną używaną do wprowadzenia PIN'u do "oknuf"?
    Pozdrawiam
REKLAMA