logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Totolink X6000R, Debian 13, Intel AX201 – wysokie opóźnienia SSH w LAN

dLogan 11 Sty 2026 21:27 174 1
REKLAMA
  • #1 21805963
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Cześć!

Pacjent: Totolink X6000R.
    PC "serwer": USFF z i5-7500T, bez wifi, podłączony kablem ethernet (ekranowany o ile się nie mylę ale na pewno sprawny)
    PC klient: USFF z i5-11400 z wifi6 na pcie - Intel AX201:
    00:14.3 Network controller: Intel Corporation Tiger Lake PCH CNVi WiFi (rev 11)
       DeviceName: Onboard - Ethernet
       Subsystem: Intel Corporation Wi-Fi 6 AX201 160MHz
       Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
       Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
       Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
       Interrupt: pin A routed to IRQ 16
       IOMMU group: 6
       Region 0: Memory at 6001124000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
       Capabilities: [c8] Power Management version 3
          Flags: PMEClk- DSI+ D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0+,D1-,D2-,D3hot+,D3cold+)
          Status: D0 NoSoftRst+ PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
       Capabilities: [d0] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
          Address: 0000000000000000  Data: 0000
       Capabilities: [40] Express (v2) Root Complex Integrated Endpoint, IntMsgNum 0
          DevCap:   MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0
             ExtTag- RBE- FLReset+ TEE-IO-
          DevCtl:   CorrErr- NonFatalErr- FatalErr- UnsupReq-
             RlxdOrd+ ExtTag- PhantFunc- AuxPwr+ NoSnoop+ FLReset-
             MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes
          DevSta:   CorrErr- NonFatalErr- FatalErr- UnsupReq- AuxPwr+ TransPend-
          DevCap2: Completion Timeout: Range B, TimeoutDis+ NROPrPrP- LTR+
              10BitTagComp- 10BitTagReq- OBFF Via WAKE#, ExtFmt- EETLPPrefix-
              EmergencyPowerReduction Not Supported, EmergencyPowerReductionInit-
              FRS-
              AtomicOpsCap: 32bit- 64bit- 128bitCAS-
          DevCtl2: Completion Timeout: 16ms to 55ms, TimeoutDis-
              AtomicOpsCtl: ReqEn-
              IDOReq- IDOCompl- LTR+ EmergencyPowerReductionReq-
              10BitTagReq- OBFF Disabled, EETLPPrefixBlk-
       Capabilities: [80] MSI-X: Enable+ Count=16 Masked-
          Vector table: BAR=0 offset=00002000
          PBA: BAR=0 offset=00003000
       Capabilities: [100 v1] Latency Tolerance Reporting
          Max snoop latency: 0ns
          Max no snoop latency: 0ns
       Capabilities: [164 v1] Vendor Specific Information: ID=0010 Rev=0 Len=014 <?>
       Kernel driver in use: iwlwifi
       Kernel modules: iwlwifi

ii  firmware-iwlwifi                          20250410-2                           all          Binary firmware for Intel Wireless cards

Linux pc 6.12.63+deb13-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.12.63-1 (2025-12-30) x86_64 GNU/Linux

Opis problemu:
    Od mniej więcej 2 tygodni mam spore opóźnienia w lokalnej sesji ssh klient - serwer. Wykonanie polecenia czy czegokolwiek innego prawie za każdym razem występuje po zauważalnym opóźnieniu. Na serwerze (czyli komputerek pod smart tv) docelowo, poza ssh, działa jeszcze usługa vsftpd i transmission-daemon. Żadnych większych aktualizacji po drodze nie było, ewentualnie jakieś drobne poprawki kernela.
    Moduł iwlwifi działa z włączonym power_save=0 czyli wyłączonym oszczędzaniem energii. Miałem jakieś herezje z widmo wifi, połączenie było aktywne ale nic się nie dało zrobić. Po zastosowaniu tejże opcji sytuacja się poprawiła.
    iperf3 pokazuje losowe wyniki (raz mniej, raz więcej), więc czy to na pewno dobre narzędzie diagnostyczne w tym przypadku.
    Zmieniłem tymczasowo ruter na taki z 100Mb/s i wifi4 (te z b/g/n w paśmie 2,4GHz). Jedyne na co wpadłem to puszczenie 1000 pingów do np google'a i na 1000 wyników średnia była około 18ms. Dwa razy poszło powyżej 100ms.
    Na Totolinku x6000R na 1000 pingów kilkanaście (jak nie *dziesiąt) wyników było na poziomie kilkuset ms niezależnie od pingowanego celu.
    Wcześniej transfery na ftp oscylowały na poziomie 95MB/s, ale po ułożeniu kabelka na anteny sytuacja o drobinę się poprawiła.
    Po ogarnięciu poniższych ustawień transfer na ftp utrzymuje się na poziomie niecałego 1Gb/s (~105MB/s). Wcześniej miałem WPA w AESie, jak zmieniłem i powyłączałem różne dodatki to mam wrażenie że jest lepiej ale wymaga to kilku dni testowania. Niżej także antena, jaką mam wpiętą. Ona chyba była kupiona na 2,4GHz z 10 lat temu, ale do tej pory transfery i połączenie było bardzo stabilne :D
    Interfejs ustawień Wi-Fi 5GHz routera Totolink z widocznymi opcjami konfiguracjiZakładka Advanced w konfiguracji Wi-Fi 2,4GHz routera Totolink X6000RCzarna antena TP-Link na podstawce magnetycznej z logo i oznaczeniem TL-ANT2405C
    Pytania:
    1. Jakie procedury diagnostyczne można przeprowadzić?
    2. Jakiej ewentualnie anteny szukać?
    3. Czy - i gdzie - można kupić na - o ile się nie mylę - sieciówkę na minipcie (może od razu wifi7)?
    4. Jakie ustawienia w ruterze mógłbym zastosować?
    U mnie po wifi chodzą tylko telefony, radio internetowe (usff na atomie z wgranym lyrionem) i sporadycznie jak mam coś do testów.
  • REKLAMA
  • #2 21887078
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Wgranie OpenWRT na tą chwilę rozwiązało problem. Jeśli sytuacja się powtórzy to będę szukał innego routera.
REKLAMA