logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System Anubis przy przeglądaniu internetu - jak się tego pozbyć ?

QuadDamage 30 Sty 2026 21:09 477 8
REKLAMA
  • #1 21824661
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Siema, mam następujący problem: gdy próbuję się zalogować na pewną stronę to dostaję taki komunikat (screen), url wygląda tak:

https:/[adres-strony]/.within.website/x/cmd/anubis/api/pass-challenge?id=019c040b-3337-797d-b763-f2b89b2219e1&response=00629de9ce7de099a5e59a31d94dee299b3234905503a2c455190c08688dd7cc&nonce=782&redir=https%3A%2F%2Fhyperreal.info%2Ftalk%2Fucp.php%3Fmode%3Dlogin&elapsedTime=107

Komunikat z Anubis: przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie

Podobno to jakiś ransomware, jednak nie mam zaszyfrowanych żadnych plików (oprócz swojego szyfrowania TC). Pierwszy raz mam takie coś i niby wszystko chodzi jak trzeba, z drugiej strony wolałbym aby tego nie było. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21824665
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Chyba nie rozumiesz co Ci sie wyswietla, masz jasno napisane, ze problemem sa zablokowane ciastka w przegladarce.
  • #3 21824826
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Czyli to jest połączone z Firefoxem ? W sensie jakaś jego integralna część ?
  • REKLAMA
  • #4 21824901
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Blokujesz ciastka, w przegladarce (dodatkiem) lub zewnetrznym programem. Sprawdz w innej przegladarce, Edge, Chrome itp.
  • REKLAMA
  • #5 21849837
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Drugie jakie mi wyskakuje (to "złapać" na screena jest o wiele trudniej, ale mi się udało):

Ekran weryfikacji „Sprawdzamy, czy nie jesteś botem!” z paskiem postępu i prędkością KH/s

To jakaś koparka kryptowalut czy co ? Od czego zacząć szukać (jakie programy, itp, Process Explorer chyba za słaby) aby się tego pozbyć ? Przeglądarka to Firefox w wersji 115.33.0esr x64.
  • REKLAMA
  • #6 21849880
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ale czego chcesz szukac? Przeciez wyswietla Ci to strona, a nie cos na Twoim komputerze, dokladniej system antyspamowy na stronie (https://github.com/TecharoHQ/anubis).
    Masz stara przegladarke, wszystko blokujesz, ciastka, skrypty pewnie tez. Do tego nawet nie widzisz, ze komunikaty wyswietla storna, a nie komputer/system, nie mowiac juz o przeczytaniu ich tresci.

Najlepsze rozwiazanie to wymiana uzytkownika, na takiego, ktory bedzie wiedzial co sam zablokowal i zainstalowal.

Miales sprawdzic pod inna przegladarka, dlaczego tego nie zrobiles?
  • #7 21849966
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Za google.pl:

Jak działa Anubis Techaro?
    Anubis tymczasowo blokuje dostęp do stron internetowych do czasu ukończenia przez klienta zadania kryptograficznego . Zadanie to ma stanowić przeszkodę projektową i generować koszty obliczeniowe dla robotów indeksujących, jednocześnie minimalizując wpływ na typowych użytkowników

Czym jest Anubis AI?
    Anubis: Open-source web AI firewall to protect from scraper ...
    Anubis to narzędzie typu open source zaprojektowane w celu ochrony stron internetowych przed automatycznym scrapowaniem i nadużyciami ruchu poprzez dodanie obliczeń przed obsłużeniem żądania.

Wklejać dalej... ? :O
  • #8 21860352
    QuadDamage
    Poziom 10  
    zdolnyadam napisał:
    (...) do czasu ukończenia przez klienta zadania kryptograficznego .

Czyli to na moim kompie liczy jakieś kryptowaluty czy inny szajs, z którego ja nic nie mam ? Jeśli jest to tylko po stronie serwera to spoko (chociaż takie coś jak wykorzystywanie mocy obliczeniowej komputera użytkownika nie jest do końca spoko, zwłaszcza że nie można wyrazić zgody/odmówić jak np w przypadku cookies...), gorzej jak Firefox ma to wbudowane.

zdolnyadam napisał:
    Zadanie to ma (...) generować koszty obliczeniowe dla robotów indeksujących

Tylko dlaczego moja przeglądarka w takim razie jest uznawana za robota indeksującego ? Tak wygląda wszystko co mam w "identyfikatorze" przeglądarki:

Zrzut ekranu ustawień Firefox about:config z filtrem „network.http.referer” i listą preferencji

Zauważyłem, że na olx.pl też takie coś wyskakuje.
  • #9 21860369
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 828
    To jest narzędzie dla administratorów stron, na które wchodzisz, i ma na celu ochronę treści tam dostępnej przed wszędobylskimi szpiegami wykradajacymi dane pochodzacymi od korporacji AI, nie jest instalowane na twoim komputerze.
    Jedynym sposobem, aby się tego pozbyć, jest zaprzestanie wchodzenia na te strony.
    Jeśli ten komunikat po chwili nie znika na stronie, na którą wchodzisz, mogą być 2 przyczyny: jedna - administrator strony coś ... ;) zrobił źle, druga - twój komputer jest zainfekowany.
    Druga ewentualność może wykluczyć, wchodząc na tę stronę:
    https://anubis.techaro.lol/
    To, czy masz zablokowane pliki cookie, czy nie, nie ma znaczenia, jeśli chodzi o Anubis.

https://en.wikipedia.org/wiki/Anubis_(software)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu wyświetlanego podczas próby logowania na stronę internetową, zawierającego odwołanie do systemu Anubis, który jest open-source'owym narzędziem webowym służącym do ochrony stron przed automatycznym scrapowaniem i nadużyciami ruchu. Anubis wymaga od użytkownika wykonania zadania kryptograficznego, co generuje obciążenie obliczeniowe mające zniechęcić boty indeksujące, a jednocześnie minimalizuje wpływ na zwykłych użytkowników. Komunikat ten nie jest ransomware ani złośliwym oprogramowaniem zainstalowanym na komputerze użytkownika, lecz mechanizmem po stronie serwera. Problem pojawia się najczęściej, gdy przeglądarka blokuje pliki cookie lub skrypty, co powoduje, że system Anubis traktuje ją jako robota. Rozwiązaniem jest wyłączenie blokad cookies lub użycie innej przeglądarki (np. Edge, Chrome) bez restrykcji. Firefox w wersji 115.33.0esr x64 był używany w opisywanym przypadku. Jeśli komunikat nie znika, możliwe jest błędne skonfigurowanie strony lub infekcja komputera, którą można zweryfikować na dedykowanej stronie testowej Anubis. System Anubis nie jest integralną częścią przeglądarki i nie wykorzystuje mocy obliczeniowej użytkownika do kopania kryptowalut, a jedynie wymusza obliczenia w przeglądarce jako formę zabezpieczenia serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA