logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki sterownik do karty sieciowej wifi dla Windows 10?

ewelinawozniak100 31 Sty 2026 15:35 756 5
REKLAMA
  • #1 21825226
    ewelinawozniak100
    Poziom 2  
    Od jakiegoś czasu mój laptop nie widzi sieci WiFi, z której korzystałam do tej pory. Przy każdym ponownym odpaleniu laptopa muszę wyłączać i włączać na nowo router, by wykryło mi sieć. Problem występuje tylko na moim laptopie, inne urządzenia łączą się z routerem bez problemu (wina leży raczej w moim urządzeniu). Widziałam na tej stronie, że inne osoby miały podobny problem, próbowałam więc wszystkich polecanych sposobów na rozwiązanie problemu i nic. Zostało mi jedynie odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników. Chcę pobrać je z oficjalnej strony ASUS. Niestety, gdy wpisuję tam model mojego urządzenia (R704VC) i wybieram system operacyjny Windows 10, do pobrania pokazuje mi się tylko "ASUS Smart Gesture" oraz "ATKPackage". "Ralink Wireless LAN Driver and Application", które, jak się domyślam, muszę pobrać, wyskakuje jedynie po wybraniu Windows 8.1.
    I tu moje pytanie: mam w takim razie pobrać tę wersję dla Windows 8.1, podczas kiedy ja na laptopie mam Windows 10? Będzie to działać?
    AI: Czy możesz sprawdzić i podać dokładny model karty sieciowej WiFi zainstalowanej w Twoim laptopie? (Możesz to sprawdzić np. w Menedżerze urządzeń w zakładce "Karty sieciowe".)
    Nie wiem, czy to jest to, ale po wejściu w Menedżera urządzeń i wybraniu "Karty sieciowe" pokazuje mi się "802.11n Wireless WLAN Card".
    AI: Czy próbowałaś już instalować ten sterownik z Windows 8.1 na swoim Windows 10? Jeśli tak, to czy pojawiły się jakieś błędy lub problemy po instalacji?
    Jeszcze nie, wolałam zapytać, zanim kompletnie rozwalę sobie laptop.
  • REKLAMA
  • #2 21825242
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    ewelinawozniak100 napisał:
    Nie wiem czy to jest to ale po wejściu w menedżera urządzeń i wybrania "karty sieciowe" pokazuje mi się "802.11n Wireless WLAN Card".

Witaj.
    Wejdź we właściwości tego urządzenia, wybierz kartę Szczegóły i wybierz pozycję z listy rozwijalnej identyfikatory sprzętu. Powinna się pojawić lista czterech, kliknij prawym przyciskiem na najdłuższym z nich, skopiuj i przeklej tutaj.

Asus stosował kilka różnych kart w praktycznie każdym swoim modelu, więc na podstawie identyfikatora ustali się, czy to Ralink (a jeśli tak to jaki), czy może coś innego. Na przykład w Twoim komputerze jeszcze występowały karty WiFi Atheros/Qualcomm.

Windows 10 masz w wersji 64 bit? Jeśli nie wiesz: prawy przycisk na przycisk start -> system i w informacjach tam będzie typ systemu.
  • REKLAMA
  • #3 21825517
    ewelinawozniak100
    Poziom 2  
    Nazwa tego najdłuższego to:
    PCIVEN_1814&DEV_5390&SUBSYS_E054105B&REV_00
    I tak, Windows 10 mam w wersji 64-bitowej.
  • REKLAMA
  • #4 21825566
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Te powinny działać, są pod Windows 10 x64.
    Instalacja przez menedżer urządzeń.
    Załączniki:
    • 1814-5390-win10x64.zip (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21827282
    ewelinawozniak100
    Poziom 2  
    Pobrałam ten plik. Niestety podczas instalacji wyskoczył mi jakiś błąd i przestało mi wykrywać wszystkie sieci WiFi.
    Wkurzyłam się. Pobrałam te sterowniki dla Windows 8.1 ze strony ASUS. Zainstalowałam i na razie działa.

Tak czy siak, dzięki wielkie za pomoc :)
  • #6 21827283
    ewelinawozniak100
    Poziom 2  
    Pobrałam sterowniki dla Windows 8.1 z oficjalnej strony ASUS.
REKLAMA