Przeglądasz usunięty temat w forum "Kosz"
logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch PXY675DC1E Płyta indukcyjna Pokazuje EEEE i wyłącza się natychmiast po włączeniu zasilania.

tydlig 10 Lut 2026 18:43 153 0
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21835017
    tydlig
    Poziom 2  
    Kupiłem nieużywaną płytę indukcyjną Bosch, gdzie sprzedawca opisał ją jako mającą usterkę z kodem błędu 0513.
    Podejrzewałem, że płyta została nieprawidłowo podłączona bez podwójnego przewodu neutralnego lub zworki, przez co podłączona była tylko połowa płyty.
    Kiedy teraz podłączam i uruchamiam płytę, szybko pojawia się EEEE, a następnie płyta wyłącza się i nie można jej uruchomić.

Poprzedni kod błędu jest wskazywany po nieprawidłowym podłączeniu, ale także wtedy, gdy komunikacja między płytkami drukowanymi nie działa w płycie. Ale ponieważ nie mam czasu, aby nacisnąć EEEE podczas uruchamiania, nie wiem, czy to jest to, co jest teraz nie tak.

Czy jakaś część mogła zostać uszkodzona, jeśli wcześniej była nieprawidłowo podłączona? Zmierzyłem, że płytki filtrów przepuszczają zarówno fazę, jak i neutralny do odpowiedniego modułu zasilania po prawej/lewej stronie.

Czy ktoś ma dobry pomysł, co może być nie tak?

(Płyta została wyprodukowana w 2017 roku, więc niestety nie ma gwarancji. Ale wygląda na zupełnie nową i nieużywaną. Nie ma kurzu wewnątrz ani zadrapań)

Google translate to polish:
    Kupiłem nieużywaną płytę indukcyjną Bosch, a sprzedawca opisał ją jako usterkę z kodem błędu 0513.
    Podejrzewałem, że płyta została nieprawidłowo podłączona bez podwójnego przewodu neutralnego/zworki, przez co podłączona była tylko połowa płyty.
    Po podłączeniu i uruchomieniu płyty, szybko pojawia się komunikat EEEE, a następnie płyta wyłącza się i nie można jej uruchomić.

Poprzedni kod błędu pojawia się, gdy płyta jest nieprawidłowo podłączona, ale także wtedy, gdy komunikacja między płytkami drukowanymi nie działa w płycie. Ponieważ jednak nie mam czasu nacisnąć EEEE podczas uruchamiania, nie wiem, czy to jest przyczyną problemu.

Czy jakaś część mogła ulec uszkodzeniu, jeśli została wcześniej nieprawidłowo podłączona? Zmierzyłem, że płytki filtrujące przepuszczają zarówno fazę, jak i przewód neutralny do odpowiedniego modułu zasilania (prawy/lewy).

Czy ktoś ma pomysł, co może być nie tak?

(Płyta została wyprodukowana w 2017 roku, więc niestety nie ma gwarancji. Wygląda jednak jak nowa i nieużywana. Wewnątrz nie ma kurzu ani zarysowań.)
    AI: Czy możesz dokładnie opisać jak masz obecnie okablowaną płytę (np. jednofazowo czy dwufazowo i czy zainstalowałeś zworkę czy podwójny przewód neutralny zgodnie z zaleceniami w instrukcji)?
    Dwufazowy z podwójnym przewodem neutralnym z mostkiem.

AI: Kiedy włączasz płytę i widzisz błąd EEEE, czy zauważasz inne wskaźniki, dźwięki lub światła (takie jak migające diody LED lub sygnały dźwiękowe), zanim się wyłączy?
    Wyłącza się zaraz po EEEE po około sekundzie i nie włącza się ponownie.
  • REKLAMA
REKLAMA