logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Android K2001 Mazda 3 BK – brak dźwięku, niskie napięcia na RCA i ISO

Miszellin 10 Lut 2026 22:39 306 17
REKLAMA
  • #1 21835255
    Miszellin
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Zakupiłem używane chińskie radio android K2001 do mazdy 3 bk. Po podlaczenie wszystko działa. Słychać dźwięk klikania i nic po za tym. Brak dźwięku czy to z radia czy z bluetooth. Robiłem factory reset bawiłem sie ustawieniami i nic to nie dało. W aucie mam zainstalowany subwoofer podłączyłem rca i też cisza. Zacząłem sprawdzać napięcia wyjściowe na ISO i na RCA. Z 4 kanałów rca napiecie jesy tylko na jednym i to tylko 0.27v a na wyjściu na glosniki z ISO jest 7v.
    Wydaje mi sie to zbyt małe zeby zagrało. Jakieś pomysły co mogło sie uszkodzić tym wynalazku. Dodam ze system naglosnienia w aucie nie jest Bosen.
  • REKLAMA
  • #2 21835321
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Skoro słychać klikanie przycisków w głoskach a muzyki nie to jest uszkodzone radio, głośność normalnie pokazuje ? Nie jest w mute ? Jak możesz nagraj filmik
  • REKLAMA
  • #3 21835336
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1113
    W niektórych radiach jak klikasz Głośność i pojawia się ten panel z boku to na jego górze są 3 kropki.
    Kliknij je i zobacz czy nie masz ściszonych "Media" czy jak to się nazywa.

Jeśli masz przerobioną instalację z wiązki Mazdy na zwykłe ISO, to sprawdź czy na czarnej wtyczce ISO, tej z zasilaniem, nie masz czegoś podpiętego do pinów 1, 2 lub 3.
    Tam niefabrycze radia mogą mieć sygnał MUTE, a instalacja fabryczna Mazdy może ma coś tam podłączone.
    Choć jeśli radio ma 16pinową "standardową androidową" wtyczkę to tam nie ma MUTE.
  • #4 21835364
    Miszellin
    Poziom 5  
    Zbliżenie na wiązkę przewodów i wtyczkę w aucie podłączoną do czerwonego modułu

Zbliżenie na wiązkę przewodów i brązowo-białą wtyczkę w instalacji radia samochodowego

Wiązka przewodów do radia samochodowego z czerwoną wtyczką i czarnym modułem na białej kartce

Zbliżenie na czarną wielopinową wtyczkę z wiązką kolorowych przewodów trzymaną w dłoni

Dwie czarne wtyczki z wiązką wielokolorowych przewodów na białym tle

Czarna wtyczka instalacji radia samochodowego z wielokolorowymi przewodami na białym tle

Zbliżenie na różową wielopinową wtyczkę instalacji radia trzymaną w dłoni

Zbliżenie na brązową wtyczkę instalacji radia samochodowego z kolorowymi przewodami, trzymaną w dłoni
    Tez właśnie sie zastanawiałem nad tym mute bo wiem ze nie które radia mały taki kabelek właśnie. Bo nawet jak zadzwonię do kogoś to mnie słychać a drugiej osoby nie. Ogólnie wtyczka od radia ma wiecej pinów niż 16 (tak mi się wydaje). Wyślę fotki instalacji moze to cos pomoże. Zastanawiam sie jeszcze czy moze canbus go nie blokuję bo niby wyswietlacz nad radiem dziala pokazuje funkcje radia. Ale nie dziala wg sterowanie z kierownicy. Na fabrycznym radiu działało i moze to też jest przyczyną bo mam na kierownicy wyciszenie.

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Tak wygląda instalacja w samochodzie i w radiu.

Zbliżenie na czerwoną wtyczkę z wieloma kolorowymi przewodami, trzymaną w dłoni
  • REKLAMA
  • #5 21836015
    Karaczan
    Poziom 42  
    Wedle wszystkich rozpisek jakie znalazłem to sterowanie z kierownicy masz standardowe, jako drabinka rezystorowa, i powinno być podpięte pod przewody oznaczone w radiu jako KEY1 i KEY2 (o ile takie są)

CAN (lub jakieś inne Data Lines) do radia też dochodzi, na próbę można by odłączyć ten moduł.
    Po za tym w chińskich radiach CAN itp nie idą tą czarną wtyczką, tylko jakąś małą białą ;)
    Tego już nie pokazałeś...

Zależnie od wersji fabrycznego radia to możesz mieć jeszcze w złączu auta sygnał TEL Mute, i System Mute. A także jakiś UART. Zobacz czy od strony auta masz takie piny, i czy są do nich podłączone jakieś przewody od strony wtyczki radia.
    Jak tak to na razie wypnij te piny.

Pokaż też zdjęcie tyłu samego radia. Niektóre mają wyjście optyczne, i niechcący włączone może dezaktywować wzmacniacz w radiu.

Schemat pinów złącza radia samochodowego z tabelą sygnałów i rozmieszczeniem terminali
    Schemat pinów i kolorów przewodów radia Mazda 3 (2004–05) z tabelą funkcji oraz opisem bezpieczników
  • #6 21836018
    Miszellin
    Poziom 5  
    Obecnie radio podpięte na stałe po najniższej linii oporu i nadal cisza jest. Slychac tylko klikanie funkcji i nic po za tym

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Może byc tak ze końcówka mocy sie uszkodziła? I dlatego nie ma dźwięków?
  • #7 21836168
    Karaczan
    Poziom 42  
    To klikania też być nie powinno. Za to na RCA sygnał powinieneś mieć.
    Z AUX też nic nie słychać? Albo puszczonej bezpośrednio na radiu MP3?

Jakie masz wersje MCU i AudioUnit gdzieś w informacjach o radiu?

Tą używkę kupiłeś wyjętą z innej Mazdy razem z wiązką i modułem, czy wiązkę i moduł zakupiłeś oddzielnie samemu?

Podłączone po linii najmniejszego oporu czyli jak?
    2 plusy, masa i głośnik, na stole? Bez wiązki auta?
    To by ci szybko wykluczyło czy jednak jakieś kabelki wpinają się nie tam gdzie być powinny ;)
  • #8 21836181
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Skoro jest dźwięk klikania z menu to końcówka mocy i wszystko do samego głośnika jest sprawne, uszkodzenie jest w samym radiu, jakiś przetwornik lub dekoder, spróbuj może aktualizację o ile się da
  • #9 21836184
    Miszellin
    Poziom 5  
    Ekran z informacjami o systemie Android 6.0.1, numer kompilacji oraz pamięć 1 GB i 32 GB
    Mam cos takiego nie wiem czy przyda się. Radio wyjęte z mazdy z całą wiązka ISO i wyświetlaczem komputera pokładowe. Na stole czy dwa plusy i minus i głośnik i też zero dzwieku tylko klikanie

Dodano po 1 [minuty]:

Tez myślałem nad aktualizacja muszę poszukać wsadu jakiegoś po to radio.

Dodano po 4 [minuty]:

Zbliżenie na kostkę z przewodami w wiązce auta, trzymaną w dłoni; część przewodów zaznaczona białym okręgiem.
    Ogólnie zastanawiam mnie ten mostek co tu jest zrobiony niby wygląda na fabryczny. Ale z drugiej strony skoro zostało to wyjęte z takiej samej mazdy co moja to i umnie powinno tak działać
  • REKLAMA
  • #10 21836194
    Karaczan
    Poziom 42  
    Taką informację wykopalem:
    Dźwięk Androida może zniknąć po flashowaniu, jeśli w Ustawieniach niestandardowych w menu inżynieryjnym zaznaczone jest pole wyboru I2S
    U ciebie jest jakby odwrotnie, ale zawsze jakiś trop ;)

[...]Hasła dostępu do menu ustawień fabrycznych to 1617, 3368, 168, 66668888 i 0000. Dodanie 6699 do dowolnego hasła umożliwia dostęp do ustawień zaawansowanych. Hasło zmiany stylu programu uruchamiającego to 111333. Hasło resetowania ustawień fabrycznych to 1234.[...]

Z co do aktualizacji softu to zalecam ostrożność. Te radia miały dużo różnych wersji, upewnij się że wgrywasz od dokładnie takiego.
  • #11 21836202
    Miszellin
    Poziom 5  
    I2S jest odznaczone 😐
  • #12 21836203
    Karaczan
    Poziom 42  
    Różowy to na ogół kamera wsteczna, ale to w 16pinowych wtyczkach. Z resztą takie połączenie było by bez sensu...
    Albo któryś KEY jest dany do masy, co się czasem robi, zależnie od sterowania kierownicy.
    Albo radio ma Park, by nie oglądać filmów itp podczas jazdy. Wtedy łącząc go z masą oszukujesz system ;)
  • #13 21836209
    Miszellin
    Poziom 5  
    No a juz taka nadzieja ze moze to psuje haha
  • #15 21836245
    Miszellin
    Poziom 5  
    No lektura fajna szkoda ze pliki do pobrania juz nie istnieją
  • #16 21836274
    Karaczan
    Poziom 42  
    Niektóre istnieją.
    Jakiegoś Androida 8 da się jeszcze pobrać ;)
    I jakieś softy do K2001 leżą też na Chomiku.

Pytanie czy akurat pod twoje radio, więc zrób sobie lepiej pełny backup jak na 4PDA piszą.

Ja bym je najpierw zrootował, popatrzał w logcat i dmesg, może się coś trafi.
    Potem kombinowałbym z wgraniem Viper4Android, bo to zupełnie inne sterowniki i ścieżki dźwięku, jeśli coś się w systemie wykrzaczyło.
    a jak nic nie pomoże to dopiero update.
  • #17 21836285
    Miszellin
    Poziom 5  
    Wyczytałem jeszcze ze moze byc padnięty procesor dzwieku. I ze to częsta przypadłość takich sprzętów
  • #18 21836836
    Miszellin
    Poziom 5  
    Sprawdziłem sobie jeszcze końcówkę mocy czy przypadkiem nie jest w mute. Końcówka to TDA7388 i na pinie 22 jest tylko 2.97v. Z tego co wyczytałem powinno byc 5v czy to może byc przyczyną? Czy cos innego blokuję dzwiek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używane chińskie radio Android K2001 do Mazdy 3 BK, które po podłączeniu działa, lecz nie generuje dźwięku ani z radia, ani z Bluetooth. Po factory reset i zmianach ustawień problem pozostał. W samochodzie jest zainstalowany subwoofer, podłączony do wyjść RCA, które również nie emitują dźwięku. Pomiar napięć wykazał, że na czterech kanałach RCA napięcie jest obecne tylko na jednym i wynosi około 0,27 V, co jest zbyt niskie do poprawnego działania, natomiast na wyjściach głośnikowych ISO jest około 7 V. System nagłośnienia w aucie nie jest marki Bose. Problem może wynikać z uszkodzenia modułu wzmacniacza lub wyjść RCA w radiu K2001, co powoduje brak sygnału audio na wyjściach niskopoziomowych mimo obecności napięcia na wyjściach głośnikowych ISO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA