logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA89 – jak wyjąć żarna młynka i wymienić wyrzutnik kawy?

yanush1982 17 Lut 2026 21:45 450 4
REKLAMA
  • #1 21841681
    yanush1982
    Poziom 3  
    Witam,
    Posiadam ekspres do kawy Krups EA89 i zacząłem mieć problemy z młynkiem. Dokładne wyczyszczenie młynka pomagało na 1-2 tygodnie i temat się ponawiał.
    Doszedłem do wniosku, że może być problem z wyrzutnikiem kawy z młynka. Kupiłem zastępnik na Allegro i chciałem go wymienić. Rozkręciłem młynek i stanąłem przed dylematem, jak dalej wyjąć żarna. Na kole zębatym jest czpień, którego nie wiem, jak wyjąć. Czy ktoś próbował już naprawić ten młynek i wymienić wyrzutnik?
    Z góry dziękuję za pomoc
    Zbliżenie na moduł młynka do kawy z etykietą Hemro International AG i widocznym kołem zębatym. Widok z góry na wnętrze młynka do kawy z metalowym, gwiazdkowym elementem w środku Wnętrze obudowy młynka z dwoma białymi kołami zębatymi i metalowym trzpieniem na większym kole

AI: Czy mógłbyś wrzucić zdjęcie lub dwa pokazujące, na jakim etapie rozkręcania młynka utknąłeś i jak dokładnie wygląda ten czpień na kole zębatym?

AI: Czy próbowałeś już jakieś konkretne sposoby na wyjęcie tego czpienia (np. podważanie, wykręcanie, użycie jakiegoś narzędzia), czy boisz się, że coś uszkodzisz?
    Nie, nie próbowałem.
  • REKLAMA
  • #2 21842101
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Kręcisz w lewo białym pierścieniem, aż się rozkręci. Sprawdź łopatki wygarniające, czy się nie zużyły.

Zbliżenie mechanizmu z białym pierścieniem i metalową gwiazdką, zaznaczone czerwonym znacznikiem Zbliżenie na czarny element z białymi łopatkami; czerwona strzałka wskazuje fragment pierścienia
  • REKLAMA
  • #3 21842655
    yanush1982
    Poziom 3  
    >>21842101
    Ja już doszedłem do tego momentu, który opisałeś. Widzę łopatki wygarniające i są one w średnim stanie. Widać to trochę na moich zdjęciach. Ja nie wiem, jak dostać się właśnie do tej części z łopatkami - wyrzutnika (wygarniacza).
  • REKLAMA
  • #4 21844821
    bemka
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Trochę czepiasz sie tego wyrzutnika. Jeszcze nie jest najgorszy. Wyrzutnik wymieniasz jak już kawa zapycha sie na wylocie. Może masz mokra kawe lub ustawiasz za drobno. Trzeba pamiętać ze w ekspresach automatycznych nie mozna ustawiać za drobno bo wszystko zapycha sie.
  • #5 21845239
    yanush1982
    Poziom 3  
    @bemka Ty chyba odnosisz się do zdjęcia załączonego przez @techlock a nie mojego. U mnie te łopatki są znacznie krótsze, nie dochodzą do ścianek cylindra (brakuje im conajmniej milimetr).
    Młynek regularnie się zapycha i tak jak napisalem w pierwszym poście (tam też możesz zobaczyć zdjęcia mojego młynka) co 1-2 tygodni muszę go czyścić aby ekspres działał. Próbowałem ustawiać grubsze mielenie ale to przełożyło się na nieznacznie dłuższy interwał konieczności czyszczenia młynka (lekko ponad 2 tygodnie) ale ceną jakości robionej kawy, kawa nie miała pianki, wychodziła słaba lurowata. w takiej sytuacji to marnowanie drogiej kawy.

Ja potrzebuję informacji jak mogę rozebrać ruchome elementy tego młynka abym mógł wymienić wyrzutnik, to jest intencja tego posta. Nie chce wymieniać całego młynka na nowy tylko dlatego, że w wyrzutniku się łopatki starły.
REKLAMA